Omhaal Sanchez leidt Ajax’ ommekeer in

Het werd nog even spannend in de ArenA, maar uiteindelijk wist Ajax AZ met 4-1 te verslaan.

Ajax-speler Lasse Schone viert de 3-1.
Ajax-speler Lasse Schone viert de 3-1. Foto ANP

Het was een avond waarop het vijftig minuten lang ontbrak aan spanning. En toen, plots, maakte AZ gelijk. Keeper Andre Onana kwam verkeerd uit en daar was Wout Weghorst, die precies op tijd zijn hoofd tegen de bal drukte en al juichend naar de zijlijn liep terwijl de bal het net nog moest raken.

Toen werd het spannend. Want terwijl iedereen in de Arena wist dat koploper Feyenoord bij rust al met 5-0 voor stond, moest Ajax nu als de bliksem gaan swingen om af te rekenen met een ploeg die na de 1-1 begon te geloven dat een gelijkspel heus niet zo’n onwaarschijnlijk scenario was als het heel de eerste helft had geleken.

Zover kwam het niet. Ajax herstelde zich en won met 4-1. Mooiste doelpunt van de avond was die van Davidson Sanchez. Beest van een mandekker uit Colombia, maar lenig genoeg voor een onwaarschijnlijke omhaal die de ploeg weer vertrouwen gaf. Na de 2-1 kon AZ elke oprisping vergeten. Definitief geknakt.
Hoewel Ajax erna nog tweemaal scoorde, swingde het niet zoals zondag in de Klassieker, toen het Feyenoord kapot speelde en een zweem van onzekerheid teweegbracht in Rotterdam. Daar was er twijfel ontstaan. Drie punten meer en een veel beter doelsaldo én toch zag de cynische Feyenoord-supporter het doemscenario voor zich. Zie die drie punten maar eens vast te houden met een concurrent die op stoom is, en bloed ruikt.

Ajax miste overtuiging

Maar tegen AZ miste Ajax lange tijd die overtuiging. De ploeg was dominant, uiteraard, maar liet na om zichzelf zekerheid te verschaffen na de 1-0 van Bertrand Traore. AZ deed niet meer dan tegenhouden, maar bij een 1-0 achterstand mogen zelfs ploegen in het nauw blijven hopen op een punt.
Was het soms vermoeidheid? Uitputting na de meeslepende Klassieker? Het was er wel de week voor, met alle ergernis over de volle speelkalender, die ertoe leidde dat clubs drie competitieduels in zeven dagen moesten spelen.

Sparta-trainer Alex Pastoor betichtte de verantwoordelijk KNVB-medewerker van dronkenschap tijdens zijn werk, Vitesse-coach Henk Fraser merkte dat zijn ploeg telkens aan de verkeerde kant van het schema zit – Vitesse had één dag minder rust dan opponent Heracles – terwijl Peter Bosz eerder al liet optekenen dat spelers na drie dagen rust fitter zijn dan na twee dagen, zoals deze week. Wie vond dat moderne profs zo’n vol schema makkelijk moeten kunnen afwerken, bezondigde zich volgens Bosz aan ,,ouwelullenverhalen’’. Vermoeide leden hebben niks van doen met de psyche, vindt hij.

In de moeizame strijd tegen AZ beschikte Ajax gelukkig nog over Justin Kluivert, de onvermoeibaar buitenspeler die weliswaar pas zeventien is, maar met zoveel flair speelt dat het begrijpelijk is dat Bosz hem blijft opstellen. Wie goed genoeg is, is oud genoeg. Zondag werd hij verkozen tot man van de wedstrijd, woensdag leverde hij de assist waaruit Traore de 1-0 maakte. In hem zou de aanhang de verpersoonlijking van de Amsterdamse branie kunnen zien.

Kluivert draait Haps dol

Zelfverzekerd draaide Kluivert zijn belager Ridgeciano Haps zo nu en dan dol. Haps na een overtreding tegen de scheidsrechter: ,,Ik doe niks man.’’ Terwijl hij vlak ervoor duidelijk zijn frustratie afreageerde op Kluivert, die gewiekst langs hem soleerde, werd getackeld en geprikkeld opstond om verhaal te halen. Zo jong en zo goed. Hetgeen het niet onbegrijpelijk maakt dat Ajax hem dezer dagen wat in de luwte houdt. Plots is het talent een meneertje.

Na de 2-1 van Sanchez beging AZ-verdediger Rens van Eijden een overtreding die Ajax een strafschop opleverde, benut door Lasse Schöne. De ontlading was groot. Eindelijk die veilige marge. De 4-1 van Amin Younes, op voor hem typische wijze – naar binnen komen en schieten – leek vooral gewenst voor het doelsaldo, maar Ajax had de pech dat Feyenoord na de 5-0 nog eens drie keer scoorde. Als belager van de koploper moet Ajax blijven hopen op een misstap. De ploeg volgt de koploper op drie punten.

    • Fabian van der Poll