Nieuwe raketlancering Noord-Korea voor overleg VS en China

In aanloop naar het overleg tussen de Amerikaanse president Trump en zijn collega Xi Jinping heeft Noord-Korea opnieuw een raket afgevuurd.

Beelden van de raketlancering van Noord-Korea op de Zuid-Koreaanse televisie.
Beelden van de raketlancering van Noord-Korea op de Zuid-Koreaanse televisie. Foto Jung Yeon-Je/AFP

In aanloop naar het topoverleg dat donderdag zal plaatsvinden tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping heeft Noord-Korea een nieuwe raketlancering uitgevoerd. Buurland Zuid-Korea, dat het nieuws over de afgevuurde raket naar buiten bracht, heeft de lancering net als andere landen scherp veroordeeld.

Volgens het leger van Zuid-Korea zou het om een middellangeafstandsraket van het type KN-15 gaan, die werd afgevuurd vanuit de oostelijke Noord-Koreaanse havenstad Sinpo, waar ook een marinebasis van het land is gevestigd. Na een vlucht van zo’n 60 kilometer zou de raket in de Japanse Zee zijn terechtgekomen.

Donderdag komt Xi Jinping op bezoek in Washington. Hoog op de agenda van het overleg met Trump staat de aanpak van Noord-Korea. De Amerikaanse president heeft laten weten dat China te weinig doet om de Noord-Koreaanse dreiging af te weren, en zei afgelopen weekend nog dat de VS desnoods zelf het kleine land zullen aanpakken. Trump heeft ook gedreigd economische sancties te zullen gebruiken om China zover te krijgen meer druk op Noord-Korea te zetten.

Lees ook het opiniestuk van docent Internationale politiek Jonathan Holslag: Niet langer ondenkbaar: oorlog tussen China en de VS

Felle reacties

Landen uit de regio hebben fel gereageerd op de nieuwste provocatie van Noord-Korea. Het ministerie van Buitenlandse zaken van Zuid-Korea noemde volgens Reuters de lancering “een botte beschimping van een serie van resoluties van de VN-Veiligheidsraad en een daad die de vrede en veiligheid van de internationale gemeenschap in gevaar brengt.” De Japanse premier Shinzo Abe zei meer provocaties van Noord-Korea te verwachten en kondigde aan nauw te zullen samenwerken met de VS en Zuid-Korea.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson reageerde kortaf op het nieuws van de raketlancering. “De VS hebben genoeg gesproken over Noord-Korea. Geen verder commentaar.”

Twitter avatar StateDept Department of State Secretary Tillerson: The United States has spoken enough about North Korea. We have no further comment. https://t.co/ccVPjWTWdX

Noord-Korea heeft dit jaar al meer raketten afgevuurd. In maart werd een nieuw type raket getest die ruim 600 kilometer ver kwam voordat het neerstortte in wateren die behoren tot de Japanse economische zone. Ook heeft het land onder leiding van Kim Jong-un sinds vorig jaar al twee nucleaire testen uitgevoerd. Beelden van Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden aantonen dat Noord-Korea mogelijk een nieuwe nucleaire test voorbereidt, schrijft AP.

    • Sam de Voogt