Kruidvat haalt kleurboek met Hitler-tekening uit schappen

Klanten van Kruidvat reageerden geschokt maandag toen ze zagen dat ze een kleurboek hadden gekocht met een tekening van Hitler.

Beeld Facebook

‘Kleuren op code’: een leuke manier om kinderen bezig te houden. Voor elke letter een speciaal kleurtje, waar uiteindelijk een mooie plaat uit zou moeten komen. Een D voor rood, en een E voor zwart. Maar toen alle vakjes waren ingevuld in een kleurboek van Kruidvat eerder deze week, bleek overduidelijk een tekening van de Duitse dictator en massamoordenaar Adolf Hitler naar voren te komen.

Klanten van Kruidvat reageerden maandag geschokt toen ze het zagen. “Leuk die kleurboeken van jullie!” schreef een koper op Facebook. De drogisterijketen liet weten het product direct na een halve dag uit de schappen te halen, maar niet voordat er al enkele tientallen waren verkocht.

De overeenkomsten zijn niet te missen. In een bruin pak met een rode band en een swastika doet Hitler in de tekening staand zijn kenmerkende groet. Een tafel met daarop een wereldbol maken het plaatje af.

“Het spijt ons heel erg. Ondanks meerdere controles zoals gebruikelijk bij onze producten, is dit per abuis verkeerd gegaan”, reageert een woordvoerder tegen NRC. Het kleurboek is geproduceerd in India, en ingekocht via de Belgische partner Trifora. Die wil niet op de controverse reageren.

 
Beeld Facebook

Onwetendheid

Volgens de Kruidvat-woordvoerder zijn ze nog bezig het verder uit te zoeken, maar berust de tekening op een misverstand. Er zou sprake zijn van “onwetendheid” aan de kant van de producent. Ook zegt de woordvoerder dat klanten die het kleurboek hebben gekocht het product terug kunnen brengen en hun geld terug krijgen.

Het is niet de eerste keer dat Kruidvat met kleurboeken in opspraak komt. Begin maart bood de keten een kleurboek en kleurpotloden aan bij de aankoop van Durex Play, een type glijmiddel.

    • Christiaan Paauwe