IS pleegt aanslag in Tikrit - 31 doden

De aanval in de Noord-Iraakse stad was gericht op een politiepost. De militanten van IS droegen politie-uniformen.

Op 15 maart van dit jaar werd Tikrit getroffen door een aanslag met een autobom.
Op 15 maart van dit jaar werd Tikrit getroffen door een aanslag met een autobom. Foto Reuters

Militanten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben dinsdagnacht een aanval uitgevoerd in de Noord-Iraakse stad Tikrit. Hierbij vielen zeker 31 doden, onder wie 14 politieagenten, en meer dan veertig gewonden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van de veiligheidsdiensten en medisch personeel.

De terroristen droegen politie-uniformen en reden in een politieauto, zo laat politiecommandant Khalid Mahmoud weten. In totaal waren er tien aanslagplegers, onder wie twee zelfmoordterroristen.

Vijf IS-militanten hebben zich verschanst in de stad

De militanten vielen een checkpoint van politie aan en het huis van een politiecommandant. Hij en vier familieleden werden gedood. Toen de aanslagplegers werden omsingeld bliezen twee van hen zich op. Drie IS-leden werd gedood in een vuurgevecht. Vijf militanten wisten te ontkomen en hebben zich verschanst in de stad. Tot in de vroege ochtend was geweervuur te horen. De autoriteiten hebben op woensdag een avondklok ingesteld.

Vorige maand vielen bij een dorpje in de buurt van Tikrit 23 doden door een dubbele zelfmoordaanslag tijdens een bruiloft. In 2014 werd Tikrit, geboortegrond van de voormalige dictator Saddam Hussein, veroverd door IS. Een jaar later werd IS verslagen door het Iraakse leger gesteund door shi’itische milities.

De Iraakse stad Tikrit ligt 185 kilometer ten noorden van Bagdad

    • Huib de Zeeuw