Insluipers Artis verwonden pelikaan dodelijk

De daders namen ook tien eieren mee uit het pelikanenverblijf. Artis heeft aangifte gedaan.

Een roze pelikaan die in 2014 neerstreek in de Oosterschelde. Foto Mark Hoekstein / ANP

Een roze pelikaan in Artis is overleden, nadat het dier was verwond door onbekenden die in de nacht van zondag op maandag de Amsterdamse dierentuin waren binnengeslopen. Dat meldt Artis woensdag in een persbericht. De dierentuin heeft aangifte gedaan.

De inbrekers namen ook tien eieren mee van de pelikanen, die middenin het broedseizoen zitten. Bij de inbraak liep één van de pelikanen een gebroken poot op, waar hij later aan stierf. Volgens Artis is de broedrust van de rest van de vogels “ernstig verstoord”. Waarom de indringers de eieren hebben meegenomen, is niet bekend.

Geen beelden

Artis zegt dat er ondanks beveiligingsmaatregelen in het dierenpark geen beelden zijn van de daders. Volgens de dierentuin kon de politie de afgelopen weken wel een aantal andere personen aanhouden, die op eerdere momenten het terrein van Artis waren binnengedrongen. Zij hebben boetes gekregen.

Lees ook: Hoe bescherm je een neushoorn in de dierentuin tegen stropers?

Een dierentuin in het Franse Thoiry, in de buurt van Parijs, kreeg begin vorige maand ook met inbrekers te maken. Daar schoten stropers middenin de nacht een neushoorn dood. Ze hadden het gemunt op de hoorn van het dier, die op de zwarte markt veel geld waard is. Burgers’ Zoo, waar de doodgeschoten neushoorn tot 2015 woonde, nam jaren geleden al beveiligingsmaatregelen om dergelijke incidenten te voorkomen.

    • Vincent Sondermeijer