Hans kreeg champagne.

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen

Boekbinder Hans Zegveld (67) verdedigde op 23 maart 1983 zijn doctoraalscriptie planologie in de aula van het Universiteitsgebouw aan de Wilhelminasingel in Nijmegen.

„Mijn kleding weerspiegelde bewust mijn afstudeeronderwerp: lawaaisporten. Ik onderzocht geschikte plekken voor skelteren, pistoolschieten en gemotoriseerde modelvliegtuigjes. Als extraatje schilderde ik de scriptie knaloranje. De hoogleraar dankte mij voor de nadrukkelijke aanwezigheid. Inhoudelijk was hij tevreden.

Planologie was een knieval voor mijn vaders wens voor een bètastudie. Eigenlijk wilde ik naar Amsterdam, sociologie studeren.

Als anesthesist had vader nooit tijd. Hij en mijn moeder maakten tot hun scheiding in 1974 constant ruzie. Ik was de oudste van vijf; twee broers, twee zussen. Het gezin voelde onveilig. Kwetsbaar opstellen werd afgestraft. Zo deed ik als onzekere puistige puber op de hbs-A een zelfmoordpoging met pillen van vader. Zijn reactie was: „Dat-ie dat nou net moet doen op een dag dat ik naar een congres moet”. Mijn oudste broer was anders. Hij zei gewoon: „Hé ouwe, hoe gaat het met de seks?”. Ik kon dat niet. Lang kwam ik ook niet los van hem, hoewel ik dat wilde. Na de scheiding trouwde hij direct met zijn maîtresse en kreeg nog een dochter.

Ik was lang werkloos, totdat ik een cursus boekbinden voor amateurs ging volgen. Kinderen wilde ik nooit. Uiteindelijk bracht de gedachte dat een gezin niet alles is mij rust. Vader stierf in 1990. Eigenlijk heb ik heel lang lopen hengelen naar zijn liefde. Bij mijn afstuderen waren mijn moeder, jongste broer en diens toenmalige vriendin. Vader wist ervan, maar ontbrak. Mijn vriendin maakte de foto. We gingen daarna met z’n vieren uit eten. Mijn moeder bestelde een fles Champagne de Castellane. Het etiket heb ik nog. Die dag was zij trots op mij.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.
De rubriek Opnieuw verschijnt voortaan onregelmatig op de Achterpagina.