Groningen zet nieuwe ‘bed-bad-brood’-locatie neer

Dat doet de gemeente tegen de wil van demissionair staatssecretaris Dijkhoff (Integratie, VVD), die opvang van afgewezen asielzoekers door gemeenten wil verbieden.

De 'bed-bad-brood'-boot in de haven van Groningen, die wordt vervangen door semi-vaste containers waar illegalen kunnen worden opgevangen. Foto Siese Veenstra/ANP

Groningen gaat een nieuw gebouw neerzetten dat opvang moet bieden aan afgewezen asielzoekers. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving van de NOS. Groningen doet dat tegen de wil van demissionair staatssecretaris Dijkhoff (Asielzaken, VVD), die opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers door gemeenten wil verbieden.

De nieuwe ‘bed-bad-brood’-locatie wordt gebouwd aan de Helsinkistraat in Groningen, en moet een schip dat daar als tijdelijke opvanglocatie voor uitgeprocedeerden diende, vervangen. Met de komst van het gebouw kan de gemeente straks circa driehonderd mensen opvangen op de locatie. Dat zijn er evenveel als Groningen nu huisvest, maar het verschil is volgens een woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Ton Schroor (D66) dat afgewezen asielzoekers nu op één locatie in de stad kunnen worden ondergebracht.

Volgens de woordvoerder is het besluit om de opvang van afgewezen asielzoekers uit te breiden vorig jaar al genomen. Woensdag is aan Inlia, de vluchtelingenorganisatie die verantwoordelijk is voor het neerzetten van de units, de vergunning verleend om “semi-vaste containers” neer te zetten. Het nieuwe gebouw zou over acht tot twaalf weken af moeten zijn.

Overleg mislukt

Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen de overheid en gemeenten over de ‘bed-bad-brood’-kwestie. Dijkhoff wilde in eerste instantie niets veranderen aan de huidige situatie waarin opvang is geregeld voor elke afgewezen asielzoeker die aantoonbaar tracht terug te keren naar het land van herkomst. Daarna zocht de staatssecretaris een compromis door hen alleen tijdelijk opvang bieden. Sommige burgemeesters vonden dat inhumaan en zeiden dat in hun gemeente niemand “onder de brug” hoeft te slapen.

Lees ook over de mislukte onderhandelingen van vorig jaar: Niet gewenst in Nederland, en toch maar opgevangen

Omdat het overleg klapte, komen sindsdien de kosten voor dergelijke opvang voor de rekening van de gemeenten. De gemeente Groningen verwacht dit jaar 3 miljoen euro kwijt te zijn aan de opvang. Op verschillende plekken in het land vangen volgens Inlia circa 31 gemeenten nog altijd uitgeprocedeerde asielzoekers op. Schattingen van Inlia en Stichting LOS, het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt, lopen uiteen van ongeveer tweeduizend tot meer dan 2.500 afgewezen asielzoekers die verspreid over Nederland in een dergelijke ‘bed-bad-brood’-voorziening zitten.

Dijkhoff wil gemeenten verbieden om zelf afgewezen asielzoekers op te vangen. Hij werkt aan een wetsvoorstel waarin dat geregeld wordt. Dat wetsvoorstel zal hij zelf waarschijnlijk niet meer indienen omdat het kabinet demissionair is.

Formatieonderhandelingen

Groningen verwacht niet dat er vanuit het demissionaire kabinet een reactie komt op de komst van het nieuwe ‘bed-bad-brood’-gebouw. “In de tussentijd zitten wij met deze mensen, dus daarom hebben we dit besloten”, aldus de woordvoerder.

“Dit zijn mensen die vaak psychische problemen, verslavingsproblemen of medische problemen hebben. Het zijn geen mensen waarvan iemand zou moeten willen dat ze op straat komen.”

Volgens de woordvoerder volstaat de opvang op dit moment, maar zit de gemeenteopvang wel “aan de max”. Mocht er opnieuw uitgebreid moeten worden, dan moet dat in overleg met de overheid gebeuren, vindt Groningen. De gemeente is in afwachting van de formatieonderhandelingen, die volgens de woordvoerder “belangrijk voor ons zijn”.

“We willen landelijk een goede oplossing. Erkenning van dat we het hier goed geregeld hebben en een goede financiële regeling, want uiteindelijk is dit een onmisbaar onderdeel van de asielketen en dat is de verantwoordelijkheid van het Rijk.”

In de formatie zal een nieuwe coalitie moeten afspreken wat het beleid wordt rondom de opvang van uitgeprocedeerden. De partijen die nu onderhandelen (VVD, CDA, D66 en GroenLinks) denken daar erg verschillend over. De VVD wil het strafbaar stellen om uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak te geven. GroenLinks wil dat uitgeprocedeerden die niet uitgezet kunnen worden, een verblijfsvergunning krijgen.

Politiek Panel: formatiepoging met GroenLinks zal mislukken
    • Christiaan Pelgrim
    • Sam de Voogt