Filmoverzicht: nuttig drama Denial en scherpe Smurfen

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen, waaronder ook Voir du pays, Glory en Monk.

 • ●●●●●

  Denial: Drama

  Scenarioschrijver David Hare wilde aan een film over waarheid en leugen niet te veel fictionele elementen toevoegen. Hij baseerde de scènes in de rechtszaal op de daadwerkelijke transcripties van de zaak. Dat is nobel, maar van zulke kleurrijke personages zou een meeslepender film te maken zijn geweest. Lees de recensie: De leugens van een Holocaust-ontkenner gedemonteerd

  Regie: Mick Jackson. Met: Rachel Weisz, Timothy Spall, Tom Wilkinson. In: 18 bioscopen.

 • ●●●●

  Voir du Pays: Drama

  Voir du Pays is meer dan een film over PTTS, door de manier waarop de kwetsbaarheid van het (vrouwen-)lichaam in beeld komt. Niet in het minst door de onthutsende ontknoping. Jammer dat het niet alleen aan de getroebleerde blikken van de cast en gestileerde beelden wordt overgelaten om het verhaal te vertellen. De soms iets te uitleggerige dialogen zijn in deze sterke film eigenlijk overbodig. Lees de recensie: Getraumatiseerde militairen in een luxe-resort

  Regie: Delphine Coulin et Muriel Coulin. Met: Soko, Ariane Labed, Ginger Romàn. In: 14 bioscopen.

 • Lees ook het interview met regisseurs Delphine en Muriel Coulin.
 • ●●●●

  Glory: Sociaal drama

  Het thema van Glory lijkt welbekend, een beetje saai zelfs: kleine man vermorzeld in de grote wereld van politiek, bureaucratie en journalistiek. Maar saai is het niet, want tegenover de brave Tzanko, die warmte vindt bij zijn konijntje, staat het kordate hoofd voorlichting Julia Staikova. Een carrièrevrouw wier smartphone zelfs bij vruchtbaarheidsonderzoek haar oor nooit verlaat: ze vriest haar eitjes in voor rustiger tijden. Lees de recensie: De eerlijkste arbeider van Bulgarije wint ‘idiotenprijs’

  Regie: Kristina Grozeva, Petar Valchanov. Met: Margita Gosheva, Stefan Denolyubov, Kitodar Todorov. In: 8 bioscopen.

 • ●●●●●

  De Smurfen en het verloren dorp: Animatie

  De derde Smurfenfilm is volledig geanimeerd en dat is een stap in de goede richting. Nu hoeft de smurfenwereld niet meer krampachtig via een of andere magische portal samen te komen met de grote mensenwereld maar blijft die op zichzelf staand.

  Daarnaast is het scenario minder oubollig en zijn de grapjes scherper. Het resultaat is een genietbare film waarin Smurfin op zoek gaat naar wie zij eigenlijk is. Lees de recensie: Scherpe Smurfen gaan concurrentie aan met betere animatie

  Regie: Kelly Asbury. Met de stemmen van: Pip Pellens, Johnny de Mol, Kasper van Kooten, Jelka van Houten en Tygo Gernandt. In: 144 bioscopen.

 • ●●●●

  Passage – A Boat Movie: Documentaire

  Vanuit de stuurhut van een aantal schepen, met tot de verbeelding sprekende namen als Cobra, Majo, Nano en Mazzel, nemen de makers ons mee van het Amsterdamse IJ tot Zuid-Frankrijk. En je wilt daar wel eindeloos verpozen.

  Passage is zowel een travelogue als een in filmbeelden verteld essay over de verdwijnende binnenvaart. Lees de recensie: Eindeloos verpozen in een binnenschip op weg naar Zuid-Frankrijk

  Regie: Jascha de Wilde en Ben Hendriks. In: 4 bioscopen.

 • ●●●●●

  Monk: Jeugddrama

  De Nederlandse Little Miss Sunshine, is het eerste wat je denkt. Een quirky film zoals we ze hier veel te weinig zien. Maar ook een tekentafelfilm. Een maffe familie in een mooi huis. Anekdotische scènetjes. Verzorgde art direction. Mooifilmerij. Een lust voor het oog.

  Het komt allemaal goed als de familie een road trip naar Spanje onderneemt. Dan wordt ook het scenario minder gekunsteld, en krijgt debuterend regisseur Ties Schenk de ruimte om te doen waar hij goed in is. Lees de recensie: Een Nederlandse ‘Little Miss Sunshine’

  Regie: Ties Schenk. Met: Teun Stokkel, Olivia Lonsdale, Marina Gatell, Sam Louwyck. In: 17 bioscopen.