Feyenoord speelt de twijfel weg

Strijd om kampioenschap Feyenoord reageert op de nederlaag tegen Ajax met een eclatante 8-0 zege op Go Ahead Eagles. De titel komt steeds dichterbij.

Aangever Steven Berghuis (tweede van links) viert met zijn ploeggenoten het eerste doelpunt van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles.
Aangever Steven Berghuis (tweede van links) viert met zijn ploeggenoten het eerste doelpunt van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles. Foto Koen van Weel/ANP

De twijfel is van haar gezicht te lezen, woensdagavond voor Feyenoord tegen Go Ahead Eagles. De medewerkster die het formulier met de opstellingen uitdeelt aan de pers in de Kuip, werpt een blik op de 22 namen. „Moet goed komen toch als je deze opstellingen ziet? Ik heb wel een beetje spanning.” Ze gaat er „altijd” van uit dat Feyenoord wint, maar de nederlaag bij Ajax heeft erin gehakt. Toch: „Ik heb er wel vertrouwen in, jij ook toch?”

Ze vertolkt het gevoel van onzekerheid van de afgelopen dagen in Rotterdam: stort Feyenoord tegen het eind van het seizoen in? Tegen Go Ahead kwam het – voorlopige – antwoord, Feyenoord wint met 8-0. Een doelpuntenvoorstelling, balsem voor de ziel na het verlies in de Klassieker.

Go Ahead, in november in Deventer nog te sterk met 1-0, werd zo ideaal kanonnenvoer om de rouw van zondag te verwerken. Het doelpuntenaantal kreeg een flinke impuls, wat mogelijk nog van groot belang kan zijn, mocht de titel op doelsaldo beslist worden.

Een enorm spandoek hangt op de tribunes, bij opkomst: ‘Feyenoord zet ons in vuur en vlam’. De Kuip is zwanger van de vuurwerkrook, in avondwedstrijden kunnen tegenstanders zich nog wel eens geïmponeerd voelen in een sfeer als deze. En dat blijkt. Als Feyenoord even prikt, zakt Go Ahead door de knieën. En vallen de goals, met onder meer een (onzuivere) hattrick van middenvelder Jens Toornstra.

Drukke handgebaren langs de lijn

Feyenoord opent fel, is duidelijk uit op revanche. Ballenjongens krijgen instructies van coach Giovanni van Bronckhorst om snel de bal mee te geven bij een ingooi als Feyenoord op aanvalsdrift is. Van Bronckhorst staat onrustig langs de zijlijn met drukke handgebaren. Feyenoord heeft haast, is gretig, duidelijk gebrand om iets recht te zetten, speelt in een hoog baltempo, jaagt door.

Kort voor rust begint het enigszins gênant te worden, het erbarmelijke optreden van Go Ahead, nummer zeventien en in degradatiezorgen. Verdediger Jan-Arie van der Heijden heeft net 5-0 gemaakt en het ‘tien, tien, tien’ klinkt in de Kuip. Als de ploegen richting kleedkamer gaan steken honderden supporters bij de tunnel tien vingers in de lucht. „Het gaat hard vanavond”, merkt stadionspeaker Peter Houtman op bij de 6-0 van Eric Botteghin.

Vals alarm: Ajax in problemen

Vanuit het niets klinkt tien minuten na rust gebulder in de Kuip, mensen staan te juichen op de tribune. AZ heeft 1-1 gemaakt tegen Ajax, o zo belangrijk in de titelrace. Even later veert de Kuip weer op, het lijkt alsof AZ 2-1 heeft gemaakt, maar het blijkt vals alarm. Later in de tweede helft loopt Ajax uit naar 4-1, en blijft het stil in de Kuip.

Linkeraanvaller Eljero Elia, zo belangrijk dit seizoen, is weer terug in de basis na een maand afwezigheid door enkel- en kuitklachten. Hij zorgt voor snelheid en gevaar. Hij maakt met een afstandsschot de 2-0, nadat hij in alle rust heeft kunnen aanleggen. Een historische goal voor Kuijt, de 3-0, een binnentikker: het is zijn 150ste eredivisiegoal en daarmee is hij de eerste sinds Wim Kieft in 1992 die dit aantal bereikt.

Michiel Kramer kreeg zijn eerste basisplek dit seizoen, de spits die vorig jaar nog vaste starter was. Hij mocht nu beginnen door de blessure bij topscorer Nicolai Jørgensen. Kramer werd in februari nog voor een week uit de selectie gezet omdat hij na het duel tegen FC Groningen weigerde mee te doen aan een training voor de reserves. Typisch Kramer, de recalcitrant, bij Excelsior moest hij uit de jeugd vertrekken omdat zijn inzet ondermaats was.

Maar hij heeft in de beperkte minuten die hem gegeven zijn – 207 minuten tot woensdag – zeker zijn waarde. Hij maakte de gelijkmaker in de 99ste minuut tegen FC Utrecht, de winnende tegen NEC in de 91ste minuut en de 2-1 zondag tegen Ajax, ook in de 91ste minuut – qua gevoelswaarde van belang.

Het werd niet de avond van Kramer. Hij krijgt een grote kans halverwege de eerste helft, perfecte voorzet vanaf links, maar Kramer tikt naast en ramt vervolgens uit frustratie tegen de doelpaal. Daarna volgt nog een grote kans, hij hoeft er maar tegenaan te glijden, maar hij laat het na. In de tweede helft is er de verlossing: hij kopt de 7-0 binnen.

Donderdag is bij het AD Sportfilmfestival in Rotterdam een reünie van de laatste kampioensploeg rond de documentaire Feyenoord 1999 – De Coolsingel liep vol. De sfeer zal prima zijn.