De koning kan straks zelf aan de knuppel van het nieuwe regeringstoestel PH-GOV

Eigenlijk wilden ze een tweedehandsje, het is toch een fonkelnieuw exemplaar geworden: het toekomstige regeringsvliegtuig. Het kabinet heeft een Boeing 737 Business Jet aangeschaft als opvolger van de PH-KBX, zo maakte demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) op dinsdagavond bekend. Het toestel gaat 89 miljoen euro kosten, biedt plek aan 24 passagiers en wordt begin 2019 opgeleverd.

De naam van het toestel: PH-GOV. Dat verwijst naar de regering (GOV staat voor ‘government’) en niet meer naar het Koninklijk Huis, zoals bij zijn voorganger (KBX staat voor ‘Koningin Beatrix’) het geval was. Daarmee lijkt het kabinet te willen benadrukken dat vooral bewindslieden van het toestel gebruikmaken.

Het kabinet is al enige tijd op zoek naar een opvolger van de KBX, die na twintig jaar aan vervanging toe is. Een bron van ergernis is bovendien dat de KBX geen lange continentale vluchten kan maken, door een te kleine brandstoftank. Bij verre staatsbezoeken moet koning Willem-Alexander nu geregeld een lijnvlucht nemen, om ter plekke pas op de KBX over te stappen. Dat euvel is nu verholpen. De PH-GOV, meldt Schultz, „kan zonder tussenstop de overzeese koninkrijksdelen bereiken”.

Het interieur blijft „functioneel”, uit kostenoverwegingen. Wat goed uitkomt voor de koning: hij kan het toestel binnenkort zelf besturen. Al eerder was aangekondigd dat hij een omscholingscursus zou gaan doen – voor een Boeing 737.

    • Thijs Niemantsverdriet