AIVD groeit hard na krimp, meer tips over terreur

Jaarverslag

De inlichtingendienst neemt veel personeel aan, met het oog op terreurdreiging, geopolitieke beïnvloeding en ook cybersecurity.

Het kantoor van de AIVD in Zoetermeer.
Het kantoor van de AIVD in Zoetermeer. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De inlichtingendienst AIVD groeit als kool. Vorig jaar kreeg de organisatie er meer dan 240 voltijdsaanstellingen bij, waardoor het totaal op 1.768 kwam. En dit jaar kan de dienst waarschijnlijk nog eens voor ruim tweehonderd fte’s mensen aannemen, blijkt uit het dinsdag gepubliceerde verslag over 2016.

De extra medewerkers moeten onder meer aan de slag met verwerking van het groeiend aantal tips (plus 7 procent) van burgers en politie, bijvoorbeeld over mogelijke aanslagen. Verder houdt de AIVD activiteiten van salafistische jongeren in gematigde moskeeën extra in de gaten. Ook moet er meer gebeuren ter voorkoming van het (elektronisch) ontvreemden van bedrijfsgeheimen in bijvoorbeeld de defensiesector

In een toelichting zegt AIVD-chef Rob Bertholee tegen NRC dat hij „grenzen aan de groei van de organisatie” ziet. „Willen we wendbaar blijven en gemakkelijk onderling informatie delen, dan zit er een limiet aan de groei.” Het optimale personeelsbestand ligt volgens hem bij „maximaal 2.000 à 2.200 fte’s”.

De extra formatieplaatsen gaan vooral naar inlichtingenofficieren, informatiedocumentalisten en vertalers. De AIVD investeert ook in de werving van ICT-specialisten voor de cyberspionage.

In zijn verslag uit de inlichtingendienst zorgen over salafistische jongeren die voet aan de grond proberen te krijgen in besturen van gematigde moskeeën. „In een aantal gevallen werd geweld hierbij niet geschuwd”, aldus de AIVD. „Salafistische aanjagers proberen met name kwetsbare groepen als kinderen en vluchtelingen in hun invloedssfeer te krijgen”.

Het jaarverslag wijst, net als vorige jaren, herhaaldelijk op de groeiende Russische dreiging: „In zijn streven zich opnieuw te profileren als supermacht schrikt Rusland niet terug voor koudeoorlogsmethoden zoals heimelijke politieke beïnvloeding.” Hierbij spelen „het verspreiden van desinformatie en propaganda een belangrijke rol”. Het jaarverslag noemt overigens geen concrete voorbeelden van Russische beïnvloeding van de laatste Nederlandse verkiezingscampagne. Daarvoor was vooraf wel gewaarschuwd.

Volgens de inlichtingendienst blijft de terroristische dreiging onverminderd hoog. Onder de kop Jihadistische netwerken reiken tot in Nederland waarschuwt de dienst voor de invloed van decentraal opgezette organisaties in Nederland.

De aanslagen in het buitenland hebben ook effect op de houding van het publiek in Nederland. De AIVD verwerkte vorig jaar 5.400 tips. Dat is 7 procent meer dan het jaar ervoor en 70 procent meer dan in 2014. De opstellers van het jaarverslag schrijven de groei toe aan de aanslagen in Brussel, Nice en diverse Duitse steden vorig jaar. Van de meldingen hebben er 238 tot nader onderzoek geleid.

Lees ook: De AIVD groeit als kool
    • Freek Schravesande