Aantal huisuitzettingen daalt derde jaar op rij

Er is sprake van een daling van 14 procent. De totale huurschuld in Nederland liep in 2016 ook terug tot 300 miljoen euro.

Foto Koen Suyk/ ANP
Foto Koen Suyk/ ANP

Het aantal huisuitzettingen is voor een derde jaar op rij teruggelopen. Woningcorporaties moesten in 2016 zo’n 4.800 keer inwoners uit hun huis zetten, blijkt uit een enquête van koepelorganisatie Aedes woensdag.

Dat is een daling van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In sommige gevallen kwamen woningcorporaties tot het besluit vanwege woonfraude of overlast, maar in het merendeel van de uitzettingen was er sprake van een huurachterstand (85%). Deze bedroeg tegen het einde van afgelopen jaar in totaal zo’n 300 miljoen euro, tien procent minder dan in 2015.

Samenwerking gemeenten

Een belangrijke reden hiervoor is de inspanning van woningcorporaties om problemen tegen te gaan, zegt een woordvoerder van Aedes:

“We proberen op verschillende manieren te voorkomen dat mensen hun huis uit gezet moeten worden. Bijvoorbeeld door meer samen te werken met gemeenten, en vroeg op huurders af te gaan als er een betalingsachterstand ontstaat.”

Ook zeggen woningcorporaties telefonisch contact op te nemen of de incasso aan te scherpen wanneer dat nodig is. Van alle maatregelen vinden corporaties huisbezoeken het meest effectief.

Lees ook: Honderden miljoenen extra voor onderhoud sociale huurwoningen

Woningcorporaties besloten in 2016 zo’n 18.500 keer naar de rechter te stappen. In iets meer van een kwart van de gevallen leidde dit dus uiteindelijk tot een huisuitzetting.

    • Christiaan Paauwe