Dader aanslag Sint-Petersburg is Russisch staatsburger uit Kirgizië

Het gaat om de 22-jarige Akbarzhon Dzjalilov, uit de Kirgizische plaats Osh. Bij de aanslag vielen veertien doden.

Bloemen voor metrostation Spasskaya in Sint-Petersburg.
Bloemen voor metrostation Spasskaya in Sint-Petersburg. Foto Grigory Dukor/Reuters

De dader van de aanslag in Sint-Petersburg is een Russische staatsburger geboren in Kirgizië. Het gaat om de 22-jarige Akbarzhon Dzjalilov, meldt persbureau TASS.

Kirgizische veiligheidsdiensten brachten Dzjalilov dinsdagochtend al naar voren als dader. Later werd dit door Russische rechercheurs bevestigd. Dzjalilov zou zichzelf met een huisgemaakte bom hebben opgeblazen. Er is nog geen verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Autoriteiten vermoeden dat de Dzjalilov banden had met radicale Islamistische groepen.

14 doden

Inmiddels is het dodental door de aanslag in de metro van Sint-Petersburg opgelopen naar 14, onder wie meerdere buitenlanders. Een slachtoffer uit Kazachstan is inmiddels geïdentificeerd. Ook zijn er nog 49 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Dzjalilov is geboren in 1995 in de Kirgizische plaats Osh. Kirgizië, een overwegend islamitisch land in Centraal- Azië met ongeveer zes miljoen inwoners, maakte vroeger deel uit van de Sovjet-Unie en heeft nog altijd nauwe politieke banden met Rusland.

De geboorteplaats van de vermoedelijke dader.

De explosie vond plaats in een metrowagon die onderweg was van metrostation Sennaja Plosjtsjad naar Technologitsjeski Institoet. Een tweede explosief werd gevonden bij het metrostation Vosstania. Deze bevatte meer dan een kilo explosief materiaal, maar is onschadelijk gemaakt.

Lees ook: de reportage uit Sint-Petersburg van correspondent Steven Derix

Reacties op de aanslag

Dinsdagmiddag heeft de Russische president Vladimir Poetin gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. Volgens het Kremlin hebben de leiders benadrukt dat het noodzakelijk is om samen de strijd aan te gaan met internationaal terrorisme.

Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft dinsdag gereageerd op de aanslagen via het Russische persbureau Interfax. Hij zegt dat het “cynisch” is te denken dat de aanslag te maken heeft met de Russische bombardementen in Syrië. Volgens Lavrov “heeft terrorisme geen nationaliteit”.

Lees hier ons liveblog terug: elf doden bij bomaanslag Sint-Petersburg

De VN- Veiligheidsraad veroordeelt in een persverklaring de “laffe en barbaarse terroristische aanslag”. Leden van de raad condoleren nabestaanden met hun verlies. Verder benadrukt de Veiligheidsraad:

“Daders, organisatoren, financiers en sponsors van deze terroristische daad moeten worden berecht.”

Ook de Amerikaanse president Trump heeft van zich laten horen. In een telefoongesprek met de Russische president Poetin heeft hij volgens persbureau Reuters zijn condoleances overgebracht en volledige medewerking aan het onderzoek naar de dader toegezegd.

Eerder op dinsdag werden vier metrostations gesloten nadat autoriteiten een verdacht telefoontje ontvingen. Deze zijn inmiddels weer geopend.

Lees ook: Vier metrostations Sint-Petersburg weer open na bommelding
    • Heleen Gorris
    • Christiaan Paauwe