Verdachte homogeweld Arnhem doet zelf aangifte

Volgens hem werd eerst geweld tegen hem gebruikt, zegt zijn advocaat in ‘Pauw’. Ook zijn ‘geen aanwijzingen’ voor een betonschaar.

Jasper Vernes-Seratan (r) en zijn man Ronnie Seratan-Vernes gaan bij aanvang van de uitzending van RTL Late Night in de studio hand in hand met elkaar op de foto.
Jasper Vernes-Seratan (r) en zijn man Ronnie Seratan-Vernes gaan bij aanvang van de uitzending van RTL Late Night in de studio hand in hand met elkaar op de foto. Foto Koen van Weel / ANP

Eén van de verdachten van het homogeweld in Arnhem afgelopen weekend gaat zelf aangifte doen bij de politie. Dat heeft zijn advocaat, Gerald Roethof, maandagavond in Pauw bekendgemaakt. Roethof is advocaat van een 16-jarige verdachte.

Volgens zijn cliënt is hij zelf eerst geslagen, op de grond geduwd, en daarna opnieuw aangevallen. Daarop zou hij met geweld hebben gereageerd. Dat de twee mannen homoseksueel zijn, had daar niets mee te maken, aldus de advocaat.

‘Geen aanwijzingen voor betonschaar’

Jasper Vernes-Sewratan (35) en zijn man Ronnie Sewratan-Vernes (31) werden zaterdagnacht op de Nelson Mandelabrug in Arnhem mishandeld na een woordenwisseling. De groep jongens zou iets hebben gezegd over het hand in hand lopen van de twee mannen. Ronnie verloor enkele tanden nadat hij volgens hem geslagen was met een betonschaar.

“Het zou goed kunnen”, zegt Roethof, dat zijn cliënt de jongen is geweest die de voortanden van Ronnie uit zijn mond heeft geslagen. “De afdruk van zijn tanden stond op zijn hand.”

Lees ook ons interview met een van de slachtoffers in Arnhem: ‘Ze hebben al mijn voortanden eruit geslagen!’

Of gebruik is gemaakt van een betonschaar, is volgens de advocaat lang niet zeker. Integendeel:

“Ik heb alle aanwijzingen dat dat niet klopt.”

Het fragment uit de uitzending van Pauw:

‘Genuanceerder verhaal’

Op de vraag of de groep bestond uit jongens met een Marokkaanse achtergrond, antwoordt de advocaat ontkennend. Het ging volgens hem om een gezelschap van vier jongens dat “past in de huidige samenleving”: gemengd. “Een jongen met blond haar en blauwe ogen, een jongen met Marokkaanse achtergrond, een jongen met een Turkse achtergrond.”

Roethof maakte in Pauw ook van de gelegenheid gebruik om ook iets algemeens te zeggen:

“We hebben vaker in Nederland dat iets gebeurt en dat één partij als slachtoffer gezien wordt. Automatisch is dan de andere partij de dader. Vaak liggen de verhalen heel wat genuanceerder. Laten we eerst kijken naar wat het onderzoek oplevert.”

Brug in regenboogkleuren

De politie, die snel ter plaatste was, kon dezelfde nacht twee jongens aanhouden, een 14-jarige en een 20-jarige. Vier anderen (drie van 16, één van 14) hebben zich zondagavond zelf gemeld op het politiebureau.

Na een oproep van Barbara Barend werden maandag via de hashtag #handinhand foto’s geplaatst van seksegenoten die hand in hand over straat lopen: Hand in hand tegen mishandeling homo’s

Zaterdagmiddag is een demonstratie gepland in Arnhem tegen homogeweld, naar aanleiding van het incident. Op de site van COC Nederland is de oproep geplaatst zich om 17.00 uur te verzamelen op het Jansplein. De organisatie roept op de hand in hand te demonstreren.

De brug over de IJssel bij Westervoort, een naburige gemeente van Arnhem, werd maandagavond verlicht in regenboogkleuren. De Westervoortsebrug heeft net nieuwe verlichting gekregen om de brug bij evenementen een bijzondere kleur te geven. Zaterdag zou die verlichting voor het eerst worden gebruikt bij de herdenking van de opmars van geallieerde troepen in de Tweede Wereldoorlog, schrijft De Gelderlander.

De brug over de IJssel bij Westervoort verlicht in regenboogkleuren. Foto Danny van den Berg/ANP