Tweede verdachte opgepakt voor mishandeling homostel

In februari werd een eerste verdachte gearresteerd voor de zware mishandeling van een homostel oktober vorig jaar.

Eén van de slachtoffers werd na het incident afgevoerd per ambulance. Foto Facebook politie Amsterdam

In de zaak rond de mishandeling van een homostel in Amsterdam vorig jaar oktober, heeft de politie een tweede verdachte gearresteerd. Dat heeft de politie Amsterdam dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om een 23-jarige Amsterdammer.

In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober 2016 werd het homostel achter het Centraal Station in Amsterdam belaagd door twee “lichtgetinte mannen”, die het paar uitscholden vanwege hun geaardheid. Vervolgens werden de slachtoffers zwaar mishandeld: één van de slachtoffers viel na enkele klappen op de grond, kreeg meerdere trappen in het gezicht en liep een schedelbreuk op. De daders sloegen op de vlucht op een scooter nadat omstanders te hulp waren geschoten en foto’s hadden gemaakt van de daders.

In februari werd de eerste verdachte gearresteerd, een 24-jarige man uit Amsterdam. Hij is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog altijd verdachte in de zaak.

Lees ook het interview dat NRC had met de slachtoffers van homogeweld in Arnhem: ‘Ze hebben al mijn voortanden eruit geslagen!’

Homogeweld

De afgelopen dagen is geweld tegen personen vanwege hun geaardheid regelmatig in het nieuws. Zaterdagnacht werden twee mannen door een groep jongens mishandeld in Arnhem. Eén van de slachtoffers verloor enkele tanden omdat hij zou zijn geslagen met een betonschaar. Vier verdachten meldden zich inmiddels bij de politie. Eén van de verdachten, een 16-jarige jongen, gaat volgens zijn advocaat zelf aangifte toen, omdat hij zelf zou zijn geslagen.

De berichten over toenemend geweld tegen homo’s leidden tot steunbetuigingen op sociale media en solidariteitsacties. Sportjournalist Barbara Barend riep mensen op om op sociale media foto’s van zichzelf te plaatsen waarin ze hand in hand lopen met iemand van hetzelfde geslacht. D66’ers Alexander Pechtold en Wouter Koolmees liepen vervolgens op die manier maandag naar de formatieonderhandelingen.

    • Etienne Verschuren