Trumpblog

Trump bijt van zich af tijdens campagnerally

Trump spreekt met Singapore en Thailand over dreiging Noord-Korea

President Trump gaat met de leiders van Singapore en Thailand om tafel zitten om te spreken over de militaire dreiging die uitgaat van Noord-Korea. Dat heeft stafchef van het Witte Huis Reince Priebus zondag gezegd in het ABC-programma This Week

.@Reince45: Duterte invitation reflects seriousness of North Korean threat: "We need cooperation" with as many partners in area as possible. pic.twitter.com/EEaTt0cMj1

— This Week (@ThisWeekABC) 30 april 2017

Priebus noemde de huidige ontwikkelingen rondom Noord-Korea de grootste bedreiging voor de regio én voor de Verenigde Staten. Hij zei met "zo veel mogelijk landen" in Azië de handen ineen te willen slaan om de dreiging het hoofd te bieden.

Daarbij werd ook nog even gememoreerd aan Trumps uitnodiging van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Dat staatshoofd wordt verdacht van mensenrechtenschendingen in zijn eigen land bij een nietsontziende klopjacht op drugsdealers en -gebruikers. Bij die operaties vallen veel burgerdoden.

Priebus maakte duidelijk dat mensenrechten belangrijk zijn voor president Trump, maar dat er ook gesproken moet worden met Duterte. De mogelijkheid van Pyongyang om "massale, nucleaire vernietiging" aan te richten houden hiermee verband, aldus de stafchef.

Duterte uitgenodigd in Witte Huis

Wanneer is nog niet bekend, maar president Rodrigo Duterte van de Filippijnen komt naar het Witte Huis. Trump nodigde Duterte uit tijdens een telefoongesprek tussen de twee op zaterdag.

In het gesprek ging het onder meer over de strijd tegen drugs die Duterte met zeer harde hand voert op de Filippijnen. Bij buitenrechtelijke executies door doodseskaders van Duterte, die zeer scherp bekritiseerd wordt door mensenrechtenorganisaties, zijn sinds zijn aantreden al duizenden mensen om het leven gekomen.

Daarover wordt niet gerept in een verklaring van het Witte Huis. Wel dat “de Filippijnse regering zeer hard vecht tegen drugs, een kwaad dat veel landen in de hele wereld treft”. Volgens de verklaring vond Trump het een prettig gesprek en heeft hij ook gezegd dat hij in november aanschuift bij een top van Zuidoost-Aziatische landen.

De verklaring sluit af door de band tussen de VS en de Filippijnen te benadrukken die “nu in een zeer positieve richting beweegt”. Een verklaring van Filippijnse kant spreekt van een “warm gesprek”.

Twitter avatar dgplacido Dharel Placido White House Statement on President Donald Trump's call with President Duterte @ABSCBNNews https://t.co/lStC5cenmw

Daarmee lijkt sprake van een detente tussen Duterte en de VS. De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van de Filippijnen, maar Duterte zette de relatie meer malen onder druk door zich op z’n zachtst gezegd ondiplomatiek over Trumps voorganger Obama uit te laten. Obama was volgens Duterte een “hoerenzoon” vanwege kritiek op zijn oorlog tegen drugs. In oktober 2016 kondigde Duterte zijn ‘afscheid’ van de VS aan. Voortaan zou het land geen pro-Amerika-koers meer varen.

'Ene na andere belofte ingelost in eerste honderd dagen'

Donald Trump zocht een vertrouwde setting op om op te sommen wat hij allemaal heeft bereikt tijdens zijn eerste honderd dagen als president. In Harrisburg in Pennsylvania sprak hij tijdens een campagne-achtige rally zijn aanhangers toe. Daarbij herhaalde hij enkele verkiezingsbeloftes die hij tot nu toe nog niet waar heeft kunnen maken, zoals het vervangen van Obamacare en het starten van de bouw van een grensmuur.

Ook moesten de media het weer ontgelden. CNN en MSBNC noemde Trump "nepnieuws" op het moment dat in Washington het jaarlijkse Correspondents Dinner werd gehouden. Daar liet Trump als eerste president in 36 jaar verstek gaan. Wel haalde hij uit naar de deelnemers, die volgens hem onderdeel uitmaken van het "Washingtonse moeras".

Lees meer over Trumps toespraak: Trump herkauwt beloftes in ’100 dagen’-speech

Trump: 'Obama had Flynn beter moeten doorlichten'

Dat Michael Flynn, de aanvankelijke Nationale Veiligheidsadviseur van Donald Trump die na onthullingen over Russische contacten moest opstappen, kon doordringen tot het Witte Huis is de schuld van de regering van oud-president Barack Obama. Dat zei Trump in een interview met de Amerikaanse televisiezender Fox.

Deze week werd duidelijk dat de inspecteur-generaal van het Pentagon gaat onderzoeken of Flynn illegale buitenlandse overheidsbetalingen heeft aangenomen. Flynn was van 1981 tot 2014 in dienst van het Amerikaanse leger. In de jaren daarna zou hij tienduizenden dollars hebben ontvangen voor een toespraak voor de Russische televisiezender RT. Ook zou hij veel geld hebben ontvangen voor lobbyactiviteiten voor Turkije. Volgens documenten die deze week openbaar werden zou het Pentagon Flynn ervan op de hoogte van hebben gebracht dat dergelijke betalingen illegaal zijn voor een oud-legerleider.

Trump pleit zijn eigen administratie echter vrij als het gaat om het gedegen doorlichten van Flynn, die tot 2014 in dienst was van het Amerikaanse leger.

"Hij was op het hoogste niveau goedgekeurd door de regering Obama. Als je zegt dat wij hem niet goed hebben doorgelicht, dan is dat omdat Obama hem al had doorgelicht en hij nog jaren door kon op die goedkeuring."

Het Democratische Congreslid Elijah Cummings, dat de belastende documenten over Flynn deze week presenteerde, zegt in een reactie tegen persbureau AP dat de aantijgingen van Trump onzin zijn. Volgens Cummings kwam er aanvullende informatie over Flynn beschikbaar tijdens de overgangsperiode van de regering Obama naar de regering Trump en had deze laatste Flynn opnieuw moeten doorlichten.

Tillerson wil meer dan tweeduizend banen schrappen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wil 2300 banen schrappen. In totaal hoopt hij de uitgaven van zijn ministerie met een kwart te verminderen, meldt Reuters op basis van bronnen binnen de overheid.

Op het moment heeft zijn ministerie nog zo'n 75.000 werknemers en een jaarlijks budget van ongeveer vijftig miljard dollar. Onder andere bij USAID moet het aantal werknemers sterk teruggebracht worden. Die organisatie is verantwoordelijk voor Amerikaanse ontwikkelingshulp. USAID wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorige maand kwam president Trump al met grote bezuinigingsplannen. Dit leidde tot veel weerstand van het Amerikaanse Congres. Donderdag riepen 43 senatoren in een brief Trump op om de financiering van USAID niet te korten.

Congres voorkomt overheidssluiting

Het Amerikaanse parlement heeft een week langer de tijd gekregen om het alsnog eens te worden over de begroting. Een overheidssluiting in het land, een zogenoemde shutdown, is daarmee voor nu voorkomen.

Een meerderheid van de leden van het Amerikaanse congres stemde vrijdag in met een begrotingsmaatregel waarmee voorkomen wordt dat alle "niet-essentiële" overheidstaken stopgezet worden.

De Republikeinen willen een overheidssluiting koste wat kost voorkomen. "Bij hen is de herinnering nog levendig aan de overheidssluiting van 2013", aldus NRC-redacteur Maartje Somers.

De shutdown onder Obama ontstond door geruzie over Obamacare en leverde de Republikeinen veel reputatieschade op. "Met een Republikeins Congres en een Republikeinse president zal de schuld niet bij de Democraten komen te liggen, realiseren ze zich", volgens Somers.

Terugkijken: interview met Donald Trump

Trump heeft donderdag, nu hij 100 dagen president is, een opmerkelijk interview gegeven aan persbureau Reuters. Met weemoed zegt hij terug te kijken naar zijn leven voor het presidentschap. Het verrast hem hoe zwaar zijn baan is: "Dit is meer werk dan vroeger. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn."

Ook voor de zware baan van Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijkt Trump wat begrip te hebben:

"Hij is 27 jaar oud, zijn vader overlijdt, hij neemt het regime over, dus zeg wat je wil zeggen maar dat is niet makkelijk, zeker niet op die leeftijd."

De Chinese president Xi Jinping noemde Trump een “goede man”, om zijn hulp bij het in toom houden van Noord-Korea. Daar zegt de Amerikaanse president wel eens een "groot conflict" mee te kunnen krijgen. Uit respect voor Xi zegt Trump daarom niet zomaar meer te bellen met Taiwan. Dat deed hij eerder wel, als eerste president in 35 jaar.

“Ik heb het gevoel dat hij alles doet wat in zijn macht ligt om ons te helpen met deze grote situatie. Daarom wil ik hem niet verder belasten. Ik zou in het vervolg zeker eerst met hem overleggen.”

Voor de Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea had hij minder prijzende woorden. Het huidige handelsverdrag met het land noemt hij "onacceptabel". Na nieuwe onderhandelingen over het NAFTA-verdrag met Canada en Mexico wil hij daarom ook het vijf jaar oude handelsverdrag met Zuid-Korea heroverwegen. De schuld voor het "verschrikkelijke" verdrag legt hij bij Hillary Clinton, die destijds minister van Buitenlandse Zaken was.

Ook is de Amerikaanse president ontevreden dat de Verenigde Staten betalen voor het THAAD-raketafweersysteem dat in Zuid-Korea tegenover Noord-Korea gezet wordt. De kosten van THAAD, 1 miljard dollar, wil hij bij Zuid-Korea leggen.

"Waarom betalen we een miljard? Het is een miljardensysteem. Het is fenomenaal. Het is de meest ongelooflijke apparatuur dat je ooit gezien hebt - het schiet zo raketten uit de lucht."

Volgens de koploper in Zuid-Korea's aankomende verkiezingen, Moon Jae-in, is het onmogelijk dat Zuid-Korea zal betalen voor het raketafweersysteem. Seoul stelt namelijk enkel land beschikbaar voor het luchtafweersysteem en de Verenigde Staten bouwen en bedienen de THAAD.

Naast de relaties met Azië sprak Trump ook over het Midden-Oosten. Zo wond hij zich op over Saoedi-Arabië, dat volgens hem niet een eerlijk meebetaalt voor Amerikaanse militaire hulp. Ook benadrukte Trump het belang van vrede in het Midden-Oosten: "Er is geen enkele reden dat er geen vrede is tussen Israël en de Palestijnen -geen enkele."

De lastigste kwestie vindt Trump islamitisch terrorisme: daar moet een einde aan komen, "anders wordt het heel zwaar". Volgens de president zal dat einde er komen:

"We zijn een aantal zeer slechte mensen aan het uitschakelen. Als je ziet wat er gebeurt met dat afhakken van hoofden. We hebben dat niet meer gezien sinds de middeleeuwen. Toch?"

Trump: groot conflict met Noord-Korea is mogelijk

Een groot conflict met Noord-Korea over het nucleaire programma van dat land behoort tot de mogelijkheden. Dat heeft president Trump donderdag gezegd in een interview met Reuters. Hij zei de crisis op een vreedzame manier te willen beslechten, mogelijk door nieuwe economische sancties, maar dat ook militaire middelen niet worden uitgesloten:

"We willen de zaken het liefst diplomatiek oplossen, maar dat is erg moeilijk."

Trump liet zich opvallend lovend uit over zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, volgens Trump een "goede man" die probeert Noord-Korea in toom te houden:

"Ik geloof dat hij hier erg zijn best voor doet. Ik weet dat hij er graag iets aan zou willen doen. Het is mogelijk dat hem dat niet lukt, maar ik weet dat hij het graag zou willen."

Ook China liet weten dat de situatie met Noord-Korea kan escaleren. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat donderdag tegen een Russische diplomaat tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft China Noord-Korea verzocht geen nucleaire testen meer uit te voeren. Als Noord-Korea dit toch doet zal China zelf stappen ondernemen, aldus Tillerson.

Trump: NAFTA niet nu opzeggen, eerst onderhandelen

Eigenlijk wilde Donald Trump handelsakkoord NAFTA – tussen de VS, Canada en Mexico – vaarwel zeggen, maar hij is tot inkeer gekomen. Dat zei hij donderdag op een persconferentie bij een bezoek van de Argentijnse premier Macri aan Washington. Hij kwam naar eigen zeggen tot zijn beslissing nadat hij met de president van Mexico en de premier van Canada had gesproken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I received calls from the President of Mexico and the Prime Minister of Canada asking to renegotiate NAFTA rather than terminate. I agreed..
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...subject to the fact that if we do not reach a fair deal for all, we will then terminate NAFTA. Relationships are good-deal very possible!

De mogelijkheid bestaat nog altijd dat de VS zich terugtrekken uit NAFTA, als onderhandelingen over nieuwe voorwaarden niks opleveren. Maar, zegt Trump, een akkoord is “zeer wel mogelijk”. Die onderhandelingen beginnen volgens Trump “binnenkort”. Volgens Politico zou Trump eerder juist op het punt hebben gestaan een decreet te ondertekenen waarmee de VS uit NAFTA zou stappen.

TPP
Trump noemde NAFTA eerder “catastrofaal”. Het verdrag levert de VS volgens hem een slechte concurrentiepositie op ten koste van Mexico, waardoor Amerikaanse banen verdwijnen. De Amerikaanse president is sowieso kritisch op handelsverdragen. Een van zijn eerste daden als president was het terugtrekken van de VS uit TPP, een handelsverdrag van landen rondom de Stille Oceaan.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Videgaray zei donderdag na het gesprek tussen Trump en president van Mexico Pena Nieto dat de relaties tussen de landen veel beter zijn geworden gedurende de eerste maanden van Trumps ambtstermijn. Trump wil naast opnieuw onderhandelen over NAFTA ook een muur bouwen op de Amerikaans-Mexicaanse grens om immigranten buiten te houden. Hij wil dat Mexico daarvoor betaalt, tot ergernis van de Mexicanen.

'Flynn was gewaarschuwd over buitenlandse betalingen'

De inspecteur-generaal van het Pentagon gaat onderzoeken of Michael Flynn buitenlandse overheidsbetalingen heeft aangenomen zonder dat hij daar toestemming of goedkeuring voor heeft gevraagd. Dat meldt persbureau Reuters.

De inspecteur-generaal vraagt zich af of Flynn "gefaald heeft om de vereiste toestemming aan te vragen voor het ontvangen van buitenlandse betalingen", zo valt te lezen in een brief die op 11 april verstuurd is naar de toezichtcommissie van het Witte Huis.

Volgens Democraten in het Huis van Afgevaardigden heeft de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump nooit aangegeven dat hij geld ontving vanuit het buitenland, terwijl hij dit wel verplicht was.

Momenteel wordt Flynn onderzocht wegens betalingen uit Rusland en Turkije. Zo zou hij tienduizenden dollars hebben gekregen voor een toespraak die hij in Moskou hield voor de Russische tv-zender RT. Het Pentagon zou hem in 2014 nog gewaarschuwd hebben dat hij toestemming moest vragen voor dit soort transacties, aldus CNN.

Flynn was van 1981 tot 2014 in dienst van het Amerikaanse leger. Na zijn pensionering bij het leger richtte hij inlichtingen- en lobbybedrijf Flynn Intel Group op. Hij hief dit bedrijf op toen Donald Trump president werd. Flynn werd door Trump benoemd als de Nationale Veiligheidsadviseur, maar stapte na slechts drie weken op. Dat deed hij na onthullingen dat hij weken voor de beëdiging van Trump Amerikaanse sancties tegen Rusland zou hebben besproken met de Russische ambassadeur.

VS willen Noord-Korea aanpakken met sancties

Sancties en open onderhandelingen: op die manier wil Trump druk uitoefenen op Noord-Korea om zijn nucleaire programma te ontmantelen. Dat maakte de Amerikaanse regering woensdagavond bekend in een verklaring. "De Verenigde Staten streven stabiliteit en een vredige ontmanteling van het nucleaire programma van Noord-Korea na. We blijven openstaan voor onderhandelingen. Maar", staat in de verklaring te lezen, "we blijven bereid om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen."

De verklaring was opgesteld door minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, minister van Defensie Jim Mattis en inlichtingenchef Dan Coats.

Trump stelt onderzoek naar monumenten in

President Trump heeft woensdag een decreet ondertekend waarmee hij gebieden in de VS wil identificeren die zijn aangemerkt als nationale monumenten maar die mogelijk in aanmerking komen voor boringen, mijnbouw en andere gebiedsontwikkeling. Het zou gaan om dertig gebieden die zijn aangemerkt als nationale monumenten in de laatste twee decennia.

De gebieden die beschermd zijn zouden na nadere bestudering kunnen worden verkleind of zelfs helemaal worden vrijgegeven voor economische activiteiten. Volgens Trump is dat nodig omdat de creatie van de nationale monumenten een voorbeeld zijn van "flagrant misbruik van federale macht" van de Amerikaanse overheid en dat hij de macht om te beslissen over de invulling van gebieden wil teruggeven aan de staten.

Critici vinden echter dat het een volgende stap is in de pogingen van Trump zoveel mogelijk van de milieuvriendelijke maatregelen die zijn ingesteld door president Obama terug te draaien. Eerder deed Trump al iets soortgelijks met de omstreden pijpleiding Keystone XL. Die werd eerst geblokkeerd door Obama, mede uit milieuoverwegingen. Trump draaide dat besluit terug en gaf in maart officieel toestemming van de aanleg ervan.

Trump mag geldstroom naar 'sanctuary cities' niet blokkeren

President Trump mag de stroom van overheidsfondsen naar steden die illegalen bescherming bieden niet afknijpen. Dinsdag zette een federale rechter in San Francisco een voorlopige streep door een decreet waarmee Trump het in januari mogelijk maakte minder geld te sturen naar deze zogeheten sanctuary cities. Dat meldt persbureau AP.

De rechter sprak een voorlopig oordeel uit in een zaak die San Francisco en Santa Clara County, beide gelegen in de staat Californië, aanspanden tegen de regering-Trump. Zij menen dat het intrekken van overheidssteun hen miljarden dollars kan kosten. De staat zegt daarentegen dat het decreet betrekking heeft op een veel kleiner bedrag aan fondsen. Totdat de zaak volledig is behandeld, blijft de beslissing van de rechter staan.

Doorn in het oog

De sanctuary cities zijn Trump een doorn in het oog. Eén van de speerpunten van zijn presidentscampagne was een keihard optreden tegen illegalen. Sanctuary cities laten zich aan hard overheidsbeleid weinig gelegen liggen, en ondersteunen de illegalen juist. Zij kunnen dat doen, doordat steden in de Verenigde Staten veel macht hebben. Cijfers over illegalen hoeven ze niet te delen met de federale overheid.

Het decreet over de sanctuary cities is niet Trumps eerste executive order op het gebied van immigratie die voor de rechter sneuvelt. Eerder vaardigde de president twee versies uit van een decreet dat het inwoners van een aantal moslimlanden verbood naar de VS te komen. Beide orders werden door de rechters een halt toe geroepen.

Erdogan gaat volgende maand op bezoek bij Trump

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt volgende maand een bezoek aan zijn collega Donald Trump. Dat heeft een woordvoerder van Erdogan maandag gezegd, meldt persbureau Reuters. De twee staatshoofden treffen elkaar halverwege mei in het Witte Huis.

Erdogan reist op uitnodiging van Trump af naar Washington. Volgens de woordvoerder van de Turkse president zal de situatie in Syrië en Irak een gespreksonderwerp zijn, net als de uitlevering van Fethullah Gülen. Erdogan denkt dat de geestelijke achter de couppoging van vorig jaar juli zit en wil hem daarom in Turkije berechten. Gülen leeft sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten.

Het wordt de eerste ontmoeting tussen Trump en Erdogan. Ze spraken elkaar wel eerder: Erdogan was de eerste die Trump telefonisch feliciteerde met diens verkiezingsoverwinning in november 2016.

Trump ontmoet Palestijnse president Abbas in mei

Donald Trump zal op 3 mei de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontvangen in Washington. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer woensdag laten weten. De staatshoofden zullen spreken over een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen.

De twee leiders hebben elkaar nog niet eerder ontmoet. Wel spraken zij enkele malen telefonisch met elkaar. Trump ontving in februari de Israëlische premier Netanyahu in het Witte Huis.

Bij die laatste ontmoeting zei Trump dat de Israëliërs of Palestijnen zelf moeten uitzoeken of ze tot een een- of tweestatenoplossing komen. Sinds het aantreden van de Republikein als president heeft Israël een groot aantal illegale joodse nederzettingen gebouwd in Palestijns gebied. Hoewel Obama hier nog felle kritiek op had, is Trump milder over de nederzettingen.

Regering-Trump start onderzoek naar verlichten sancties Iran

Er komt een onderzoek naar het afzwakken van de Amerikaanse sancties tegen Iran in 2015. President Donald Trump wil weten of het verlichten van de sancties destijds wel in het belang is geweest van de Amerikaanse nationale veiligheid.

In 2015 sloten zes wereldmachten een belangrijk akkoord met Teheran over afbouw van het Iraanse nucleaire programma. Hierbij werd overeengekomen dat de internationale sancties tegen Iran deels zouden worden afgebouwd, in ruil voor toezicht door het Internationaal Atoomagentschap IAEA.

Iran houdt zich aan afspraken, toch onderzoek

Het onderzoek naar het opheffen van de sancties, dat door verschillende veiligheidsdiensten zal worden uitgevoerd, werd per brief aangekondigd door minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. In de brief benadrukte Tillerson dat Teheran zich voor zover bekend aan de afspraken houdt, maar er zorgen bestaan over de Iraanse rol als financier van terreur. Zo voorziet het anti-Israëlische groeperingen als Hezbollah en Hamas van politieke en financiële steun.

Trump noemde het atoomakkoord tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals "de slechtste deal die ooit werd gesloten". Toch bleef hij altijd vaag over wat hij met het akkoord zou doen, mocht hij president worden. Het is voor het eerst in zijn presidentschap dat de deal nu ter sprake komt.

Pence: 'Tijdperk van strategisch geduld voorbij'

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zegt dat het gedaan is met de geduldige houding van zijn land tegenover Noord-Korea. Pence deed die uitspraak volgens persbureau AP maandag tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea, op een steenworp afstand van de gedemilitariseerde zone tussen de Korea's:

"Het tijdperk van strategisch geduld is voorbij. President Trump is er heel duidelijk over dat zijn geduld en dat van onze bondgenoten in de regio op is, en dat we veranderingen willen zien. We willen dat Noord-Korea zijn roekeloze kernwapenprogramma afbreekt. En dat het continu ballistische raketten test, is ook onacceptabel."

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zullen hoe dan ook hun doel bereiken, zei Pence. Liefst op vreedzame wijze, maar als dat niet lukt "door alle middelen in te zetten" die nodig zijn om Zuid-Korea te beschermen en de regio stabiel te houden.

Mislukte raketproef

Het bezoek van Pence aan Zuid-Korea komt middenin een periode van hoog oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Dit weekend, vlak na de viering van de nationale feestdag de Dag van de Zon, deed het stalinistische land een mislukte raketproef.

President Trump liet er geen misverstand over bestaan dat hij genoeg heeft van dergelijke "provocaties", zoals Pence de raketproef zondag noemde. Trump zei dat hij de Korea-kwestie desnoods op zou lossen zonder de hulp van China, dat als enige bondgenoot van het Noorden altijd een belangrijke rol speelt in onderhandelingen tussen de twee kampen. Voorlopig werken de VS echter nog wel samen met China, verzekerde Trump zondag.

McMaster zegt dat alle opties op tafel liggen om Noord-Korea aan te pakken

Alle opties liggen op tafel voor de Verenigde Staten om op te treden tegen Noord-Korea na de mislukte rakettest die het communistische land zondagochtend uitvoerde. Dat heeft Nationale Veiligheidsadviseur Herbert McMaster gezegd tijdens een bezoek aan Afghanistan, aldus persbureau Reuters. McMaster bezocht het land nog geen week nadat het Amerikaanse leger de GBU-43/B, beter bekend als de 'Mother of all Bombs', afwierp op IS-tunnels in Afghanistan.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News MORE: U.S. Security Adviser McMaster says all options on the table for North Korea. https://t.co/5JVtwKIYyN

McMaster zei dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn onvoorspelbaarheid en bruutheid bewezen heeft en dat de mislukte raketproef past in een patroon van dreigend gedrag. De VS werken volgens hem met bondgenoten aan een reeks opties om Noord-Korea aan te pakken. Daar is China ook bij betrokken, aldus McMaster.

Verder sprak McMaster zich uit tegen de Russische steun aan het "moordlustige Syrische regime" van Bashar Assad. In Afghanistan ontmoette de veiligheidsadviseur president Ashraf Ghani en enkele andere Afghaanse hoogwaardigheidsbekleders. Zij spraken over samenwerking en de strijd tegen terreurgroepen IS en de Taliban in Afghanistan.

Er zijn circa negenduizend Amerikaanse militairen actief in Afghanistan. Daar trainen zij Afghaanse troepen.

China toch geen valutamanipulator

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat twee keer per jaar verschijnt, is China geen zogeheten valutamanipulator. Dat melden Amerikaanse media, waaronder de Washington Post.

Tijdens de campagne zei Trump nog China wel als zodanig te willen bestempelen. Hij beschuldigde China ervan de waarde van de munt kunstmatig laag te houden om zo de concurrentiepositie van het land ten opzichte van onder meer Amerika goed te houden. Dat zou volgens Trump banen kosten in de VS.

Recent zei Trump echter al dat China de afgelopen maanden niet aan manipulatie van de waarde van zijn munt gedaan heeft. Ook zei Trump dat het weleens ongunstig voor hulp van China aan de VS inzake de spanningen met Noord-Korea uit zou kunnen vallen om China wel een valutamanipulator te noemen.

Op 6 en 7 april ontving Trump de Chinese president Xi Jinping in Florida. Na afloop vertelde hij dat hij China betere handelsvoorwaarden had aangeboden dan hij eigenlijk zou doen om ervoor te zorgen dat China helpt bij het indammen van de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging.

Website met bezoekersgegevens Witte Huis wordt gesloten

Informatie over wie het Witte Huis bezoekt zal niet meer openbaar te verkrijgen zijn. De website waar deze informatie onder Barack Obama op gedeeld werd, wordt gesloten. Dat staat in een persverklaring van het Witte Huis op vrijdag. Het sluiten van de website gebeurt vanwege de "grote nationale veiligheidsrisico's en privacyzorgen", aldus het Witte Huis.

Tijdens het presidentschap van Obama werd via de website Open.gov openbaar gemaakt wie het Witte Huis bezocht. Op deze manier kreeg het publiek inzicht in lijsten van lobbyisten en andere bezoekers, meldt The Washington Post. Geïnteresseerden die toch de bezoekerslijsten willen inzien, zullen die vanaf nu via een Freedom of Information Act-verzoek moeten aanvragen. Die wet is vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur, die burgers het recht geeft om de overheid te verzoeken informatie over bestuursaangelegenheden openbaar te maken.

Volgens The Washington Post hebben overheidswaakhonden bezorgd gereageerd op het nieuws. "Trump doet dit alleen omdat hij iets te verbergen heeft", aldus David Donnelly, president van de linkse organisatie Every Voice. Ook Obama kwam overigens in opspraak omdat hij bezoekers van de lijst wist te houden door ze bijvoorbeeld buiten het Witte Huis te ontvangen.

Open.gov is al sinds januari uit de lucht. Het sluiten van de website zou de overheid de komende vier jaar 70.000 dollar besparen.

Trump: Noord-Korea? Dat regelen we

Noord-Korea is "een probleem dat afgehandeld zal worden". Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdag, toen hem werd gevraagd of met het gebruik van een zware bom in Afghanistan een boodschap wordt gestuurd aan het regime in Pyongyang.

De VS gebruikten donderdag voor het eerst in de geschiedenis de GBU-43. Het is het krachtigste niet-nucleaire explosief in het arsenaal van het land en werd ontwikkeld in 2003, tijdens de Tweede Golfoorlog in Irak. De Amerikaanse strijdkrachten bombardeerden terreurgroep Islamitische Staat in Afghanistan met die zogenoemde MOAB (Massive Ordnance Air Blast Bomb), of ‘moeder aller bommen’.

Trump zei donderdag niet te weten of dat bombardement een boodschap stuurt naar Noord-Korea. "Het maakt ook geen verschil", zei de president. "Noord-Korea is een probleem. Dat probleem wordt afgehandeld."

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn de afgelopen tijd weer opgelopen. Na een mislukte test met een Scud-raket door Pyongyang, stuurde Amerika afgelopen weekeinde een konvooi marineschepen richting de zee bij Noord-Korea.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have great confidence that China will properly deal with North Korea. If they are unable to do so, the U.S., with its allies, will! U.S.A.

De Chinese president Jinping Xi heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump in een telefoongesprek woensdag opgeroepen te zoeken naar een "vreedzame oplossing" in het conflict met Noord-Korea. De twee staatshoofden spraken elkaar vorige week nog persoonlijk toen Xi op bezoek was in de VS.

Trump: NAVO is niet langer achterhaald

De Amerikaanse president Trump verwelkomde woensdagavond secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO in het Witte Huis. In een gezamenlijke verklaring na afloop dankte Trump zijn NAVO-bondgenoten voor het steunen van de Veiligheidsraadresolutie waarin de Syrische gifgasaanval wordt veroordeeld.

"De brute wijze waarop onschuldige burgers met chemische wapens worden afgeslacht, en de barbaarse moorden op hulpeloze kinderen en baby's, moeten krachtig worden veroordeeld door ieder land dat een mensenleven respecteert. Het is tijd dat er een einde gemaakt wordt aan deze wrede oorlog, dat terroristen worden verslagen en vluchtelingen in staat gesteld worden terug te keren naar huis."

De resolutie werd verworpen na een veto van Rusland. Rusland heeft sinds het begin van de oorlog zeven keer eerder een resolutie over bondgenoot Syrië tegengehouden.

Donald Trump heeft de NAVO in het verleden meerdere keren "achterhaald" genoemd. Ook heeft hij vaker kritiek geuit over landen die zich niet houden aan de afspraak om minimaal 2 procent van hun bruto binnenlands product te besteden aan defensie. Direct na zijn uitspraken over Syrië herhaalde hij dit.

Trump zei verder een "productieve discussie" gevoerd te hebben over de gezamenlijke terrorismebestrijding.

"Ik heb daar lang geleden al over geklaagd, en ze hebben wijzigingen doorgevoerd en nu bestrijden ze terrorisme wel. Ik heb de NAVO achterhaald genoemd. Ze is niet langer achterhaald."

'FBI mocht afluisteren'

De FBI kreeg in de zomer van 2016 een geheim gerechtelijk bevel waarmee de dienst toestemming kreeg om een adviseur van Donald Trump af te luisteren in het onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland in de presidentiële campagne. The Washington Post schrijft dat de FBI en het ministerie van Justitie een rechter van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) hadden overtuigd dat adviseur Carter Page mogelijk een buitenlandse spion was.

Page zelf heeft altijd ontkend dat hij samenwerkte met de Russen. In een reactie op het bericht van de Washington Post zegt hij tegenover persbureau Reuters dat het bevel het bewijs vormt dat de regering van voormalig president Barack Obama tegenstanders van zijn buitenlandse koers "wilde onderdrukken". "Het wordt interessant als de komende tijd blijkt dat er geen juridische basis was voor dat afluisterverzoek."

Het bericht komt voor de FBI op een gevoelig moment: de inlichtingendienst doet momenteel onderzoek naar de rol die de Russen mogelijk hebben gespeeld in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Directeur James Comey ontkende eerder nog dat de FBI het team rond Trump zou hebben laten afluisteren op verzoek van Obama.

Het ministerie van Justitie heeft nog niet gereageerd op het bericht van de Amerikaanse krant.

Spicer maakt excuses over gifgas-opmerking

Nog geen 2,5 uur nadat Trumps woordvoerder Spicer de vergelijking maakte tussen Hitler en Assad, heeft hij alweer zijn verontschuldigingen aangeboden voor de 'ongevoelige' verwijzing naar de Holocaust.

In een interview met CNN zei hij dat hij per ongeluk op 'botte en ongepaste' wijze refereerde aan de Holocaust, terwijl die vergelijking niet opgaat. "Het was fout dat te doen. Het was een blunder."

Spicer: zelfs Hitler gebruikte geen gifgas

Donald Trumps woordvoerder Sean Spicer heeft voor opschudding gezorgd door te zeggen dat zelfs Hitler geen chemische wapens heeft ingezet zoals in Syrië is gebeurd. Spicer deed zijn uitspraken dinsdag tijdens een persconferentie:

"Zelfs iemand zo verwerpelijk als Hitler heeft zich niet verlaagd tot het gebruik van chemische wapens."

De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat in de Duitse vernietigingskampen vele honderdduizenden mensen om het leven gebracht zijn met giftig gas. Daar doelde Spicer naar eigen zeggen niet op:

"Hij gebruikte het gas niet op zijn eigen bevolking zoals Assad dat doet. Hij zette die wapens in de holocaustcentra [sic], dat weet ik. Ik doelde op de manier waarop Assad ze inzette, hoe hij de wapens afwierp in de steden."

Sean Spicer offers clarification on his earlier comparison of Assad's use of chemical weapons and Hitler https://t.co/UUbMGXKtE4

— NBC News (@NBCNews) 11 april 2017

In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog, zette Duitsland in de Tweede Wereldoorlog op het slagveld geen chemische wapens in. In onder andere concentratiekampen als Auschwitz werden echter zo'n miljoen mensen omgebracht met het gifgas Zyklon B.

Gorsuch offieel nieuwe opperrechter Hooggerechtshof

Neil Gorsuch is de nieuwe opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Vrijdag stemde de Senaat in met zijn benoeming.

Gorsuch werd in januari voorgedragen door president Trump. De 49-jarige rechter staat bekend als conservatief. Hij deed eerder uitspraken tegen euthanasie en voor de doodstraf.

Voor de benoeming was het wel nodig de regels te veranderen. De vereiste zestig voorstemmen (van de in totaal honderd stemmen) werden niet gevonden. Daarop wisten de Republikeinen de regels te veranderen door met een nipte meerderheid de eis van zestig stemmen van tafel te krijgen. Uiteindelijk werd de benoeming goedgekeurd met 54 voorstemmen.

Twitter weigert identiteit anti-Trumpaccount bekend te maken

Twitter Inc weigert de identiteit van een van zijn gebruikers te onthullen die zich de afgelopen maanden online verzette tegen Trump's harde immigratiebeleid. Donderdag spande Twitter een proces aan tegen een eis van de Amerikaanse overheid om bekend te maken wie het account @ALT_uscis beheert. Daar zou minstens één overheidsambtenaar achter zitten, meldt persbureau Reuters.

Het sociale medium beroept zich op het recht van vrijheid van meningsuiting. Gebruikers zouden de vrijheid moeten hebben om zich online uit te spreken. @ALT_uscis is een acroniem voor de U.S. Citizenship and Immigration Services, de Amerikaanse immigratiedienst, en noemt zichzelf 'immigratie-verzet'.

Het account tweette kort nadat Twitter het nieuws bekend gemaakt had een kopie van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, waar de vrijheid van meningsuiting in vastgelegd is. Inmiddels heeft @ALT_uscis er bijna vier keer zoveel volgers bij gekregen.

pic.twitter.com/jMyK38iOcN

— ALT🛂 Immigration (@ALT_uscis) April 6, 2017

De nieuwe Amerikaanse president is bekend om zijn harde immigratiebeleid, wat tot veel kritiek heeft geleid. Hij heeft beloofd een muur te bouwen aan de grens met Mexico, en miljoenen illegale migranten te deporteren.

@ALT_uscis tweette onder meer een parodie op bingo voor 'rechtse idioten', en dreef de spot met Trump dat hij niet genoeg geld zou geven aan liefdadigheidsinstellingen. Ook kwam er donderdag een reactie op het bombardement in Syrië:

And we are off to creating some new refugees! Missiles launched at Syria.

— ALT🛂 Immigration (@ALT_uscis) April 7, 2017

Live: Amerikaans bombardement op Syrische luchtmachtbasis

De Verenigde Staten hebben donderdagnacht een Syrische luchtmachtbasis gebombardeerd. Het was een vergeldingsactie voor de chemische aanval dat het regime van Assad eerder deze week zou hebben uitgevoerd op haar eigen bevolking.

‘Nucleaire optie’ verdiept polarisatie VS

Sommigen moesten hun neuzen dichtknijpen, maar ze deden het toch. Republikeinen in de Senaat stemden donderdag voor de zogeheten ‘nucleaire optie’ om Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, benoemd te krijgen. Ze stemden voor verandering van de Senaatsregels, zodat kandidaten voor het Supreme Court voortaan met een meerderheid van 51 stemmen benoemd kunnen worden, in plaats van met de tot nu toe vereiste 60 stemmen.

De optie heet niet voor niets ‘nucleair’: ze maakt dat de minderheid in de Senaat genegeerd kan worden, ze erodeert de noodzaak tot samenwerking tussen de partijen en verdiept zo de polarisatie in Washington. Ook bereikt die polarisatie nu het Hooggerechtshof, het instituut dat het finale oordeel velt in kwesties die Amerika diep verdelen, zoals wapenbezit, de doodstraf en abortus.

Lees meer over de strijd rond het Amerikaans Hooggerechtshof: 'Nucleaire optie' verdiept polarisatie VS

Tillerson vindt toch dat Assad moet aftreden

Nadat er dinsdag tientallen doden zijn gevallen bij een vermoedelijke gifgasaanval, vindt Donald Trump dat er iets moet gebeuren in Syrië. Dat meldt persbureau AP. Aan boord van de Air Force One zei hij tegen verslaggevers over de rol van president Assad: "Ik ga er vanuit dat hij de touwtjes in handen heeft dus er zou iets moeten veranderen". Welke rol de Verenigde Staten hierin zouden moeten spelen, wilde Trump niet bespreken. Hij zei alleen dat een gifgasaanval "niet zou mogen gebeuren".

Rex Tillerson, de minister van Buitenlandse Zaken, was iets explicieter. Tijdens een bijeenkomst in Florida zei hij dat Assad niet langer een rol zou mogen spelen in het besturen van het land. Hij zei er zonder enige twijfel vanuit te gaan dat de regering van Assad achter de aanval zou zitten. Hij zei ook dat Rusland de steun aan de regering van Assad "voorzichtig zou moeten overwegen".

De opmerking van Tillerson is opvallend. Vorige week donderdag zei de minister nog dat het afzetten van Assad niet langer prioriteit heeft. Deze opvatting vormde een duidelijke breuk met de vorige regering. Obama verzocht de Syrische president in 2011 al om op te stappen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wat een draai van Tillerson. Vorige week mocht Assad nog blijven. Nu zegt hij: 'Assad has no future.' Roept Rusland op steun in te trekken.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bizar genoeg is dit precies het standpunt van de regering-Obama.

Voorzitter Inlichtingencommissie stapt uit Rusland-onderzoek

Devin Nunes, de Republikeinse voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stopt tijdelijk met het leiden van het onderzoek naar de Russische rol in de Amerikaanse verkiezingen. Hij treedt af omdat er volgens AP verschillende ethische bezwaren zijn die de afgelopen weken tegen hem rezen.

De Ethische Commissie van het Huis maakte donderdag ook bekend een officieel onderzoek te zijn gestart naar deze bezwaren. Nunes kreeg veel kritiek nadat hij vorige maand een persconferentie belegde waarin hij bekendmaakte "informatie" te hebben ingezien over "incidentele" spionage van mensen in het team dat Trumps overgang naar het Witte Huis begeleidde.

Devin Nunes eerder deze week bij een persconferentie in Washington. Foto Reuters

VS blijven bij raketschild voor Zuid-Korea

De Verenigde Staten gaan door met het opstellen van het raketafweersysteem THAAD in Zuid-Korea. Dat heeft een hoge veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Trump donderdag in een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse collega aangegeven, aldus het bureau van de Zuid-Koreaanse president.

Vorig jaar bereikten de VS en Zuid-Korea een akkoord over de plaatsing van het raketschild, het zogeheten Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). THAAD moet zorgen dat de Noord-Koreanen geen kans krijgen hun zuiderburen te beschieten met al dan niet nucleaire raketten. Verschillende onderdelen van het systeem, waaronder lanceerinstallaties voor raketten, zijn inmiddels gearriveerd in Zuid-Korea.

Boycot

In reactie op de plaatsing van het Amerikaanse afweergeschut hebben Chinese staatsmedia opgeroepen tot het boycotten van producten uit Zuid-Korea. Tevens wordt gedreigd met het stopzetten van productiefaciliteiten van Zuid-Koreaanse bedrijven in China.

China is fel tegen het opstellen van Amerikaanse afweerraketten. De Chinezen stellen dat het raketschild, even ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, een gevaar is voor de staatsveiligheid en inbreuk maakt op het eigen nucleaire defensiesysteem. Zuid-Korea en de Amerikaanse defensie stellen dat het afweergeschut alleen bedoeld is om een nucleaire aanval vanuit Noord-Korea af te slaan.

Donderdag komt de Chinese president Xi Jinping langs bij Trump in Florida. Ze gaan in ieder geval niet golfen, schrijft onze correspondent Oscar Garschagen. Wel zal de kwestie Noord-Korea besproken worden.

President Trump had eerder deze week telefonisch contact met de Japanse premier Shinzo Abe over de raketlancering van Noord-Korea, zo maakte het Witte Huis bekend. Hij benadrukte dat de VS "alle mogelijkheden om af te schrikken en zichzelf en de bondgenoten te verdedigen zullen versterken", zo luidde de verklaring.

Staten VS vechten Trumps klimaatplan aan

Zeventien Amerikaanse staten vechten het decreet van president Trump aan waarmee die de klimaatreguleringen van Obama heeft teruggedraaid. De coalitie van staten, onder leiding van de staat New York, zegt dat de Amerikaanse regering een wettelijke plicht heeft om de uitstoot van gassen te reguleren.

Door het decreet zou de staat de verplichtingen niet nakomen. Zo werd het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven en werden de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie versoepeld.

"De wet is duidelijk: de Environmental Protection Agency (EPA) moet de CO2-uitstoot door energiecentrales terugdringen", lichtte de New Yorkse openbaar aanklager Eric Schneiderman de gang naar de rechter toe.

Trump beschuldigt voormalige veiligheidsadviseur Obama

In een interview met The New York Times heeft de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigingen geuit in de richting van Susan Rice, de voormalige nationale veiligheidsadviseur onder president Barack Obama. Trump is ervan overtuigd dat Rice onrechtmatig namen van medewerkers uit Trumps team die onderschept waren door de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft opgevraagd.

Rechtse media in de Verenigde Staten meldden de afgelopen dagen dat Rice haar positie als nationaal veiligheidsadviseur misbruikte door de namen van medewerkers uit Trumps team op te vragen die voorkwamen in door de inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken. Ook Bloomberg berichtte hier maandag over. Normaal gesproken worden namen van Amerikaanse burgers die opduiken tijdens het aftappen van buitenlandse machten geanonimiseerd, maar Rice zou de namen zelf opgevraagd hebben. Rechtse media suggereren dat Rice de namen vervolgens heeft gelekt. Michael Flynn, Trumps aanvankelijke veiligheidsadviseur die moest aftreden na onthullingen over Russische contacten, zou volgens hen door het lek van Rice onderuit zijn gehaald.

Rice ontkende alle beschuldigingen dinsdag in een interview met de tv-zender MSBNC. Volgens Rice heeft ze bepaalde namen slechts opgevraagd in het belang van de nationale veiligheid. Rice zei dat er geen sprake was van politieke motieven en ook ontkende ze de namen gelekt te hebben.

Bill O'Reilly

Woensdag antwoordde Trump in een gesprek met The New York Times bevestigend op de vraag of Rice volgens hem een misdaad heeft begaan. Ook bekritiseerde Trump verschillende media, waaronder The New York Times, omdat ze volgens hem onvoldoende aandacht aan de zaak schenken. Fox News daarentegen pakt de zaak volgens Trump wél goed op. In het bijzonder prees hij presentator Bill O'Reilly, die momenteel zwaar onder vuur ligt vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie. Trump zei echter te geloven dat O'Reilly een "goed persoon" is.

Trump spreekt afschuw uit over gasaanval Syrië

President Trump heeft woensdag zijn afschuw uitgesproken over de gifgasaanval in de Syrische provincie Idlib, waarbij dinsdag tientallen mensen omkwamen. Trump noemde de aanval volgens persbureau AP "iets verschrikkelijks" en een "grove belediging voor de menselijkheid", die "niet getolereerd kon worden". De president deed zijn uitspraken in het Witte Huis, waar hij koning Abdullah II van Jordanië ontving.

Dinsdag wees Trump in een persverklaring al het regime van de Syrische president Bashar al-Assad aan als schuldige achter de aanval. Maar Trump benadrukte ook de in zijn ogen kwalijke rol van zijn voorganger Barack Obama. "President Obama zei in 2012 dat hij een 'rode lijn' trok als het ging om chemische wapens, en deed vervolgens niets."

Zelfstandig optreden

Woensdag vroegen journalisten Trump hoe hij zelf van plan was te reageren op de gifgasaanval. "Dat zullen jullie wel zien", antwoordde de president daarop. Minister van Defensie James Mattis had eerder al gezegd dat de aanval "een vreselijke daad" was, "die ook zo behandeld zal worden". Wat dat betekent, vertelde hij volgens AP niet.

De Amerikaanse VN-gezant Nikki Haley uitte woensdag op een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad stevige taal:

"Als de Verenigde Naties er telkens niet in slagen gezamenlijk op te treden, zou het kunnen dat de Verenigde Staten genoodzaakt zijn zelfstandig op te treden."

Een resolutie die het mogelijk zou hebben gemaakt VN-sancties in te stellen tegen plegers van aanvallen met chemische wapens, haalde het in februari niet nadat Rusland er zijn veto over had uitgesproken. Volgens Haley zijn de Russen blind voor de "barbarij" van gifgasaanvallen.

Ivanka

Trumps dochter Ivanka, sinds vorige maand officieel zijn adviseur, betreurde de aanval ook. Op Twitter schreef ze dat de beelden uit Syrië haar "heel verdrietig en woedend" maken:

Twitter avatar IvankaTrump Ivanka Trump Heartbroken and outraged by the images coming out of Syria following the atrocious chemical attack yesterday.

Trump: er zal gesnoeid worden in regels bankensector

Er zal worden gesnoeid in de Amerikaanse Dodd-Frank Act, de wet die na de crisis de bankensector onder controle moest brengen. Dat zei Trump op dinsdag in het Witte Huis tegen een zaal vol topmannen uit de industrie, aldus Reuters. Hij gaat "dingen doen die heel goed zijn voor de bankensector", zei Trump, "die het mogelijk maken voor banken om geld uit te lenen aan iedereen die het nodig heeft."

Hoewel het belangrijk is om de bankensector te reguleren, moet het niet zo zijn dat "wetgeving het onmogelijk maakt om geld te lenen aan mensen die nieuwe banen willen creëren", aldus Trump.

VS stoppen financiering Bevolkingsfonds vanwege abortus

De Verenigde Staten stoppen met de financiering van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. Dat meldt persbureau AP. De reden voor het stoppen van de financiering is de samenwerking van het Bevolkingsfonds met Chinese overheidsinstanties, die zouden zorgen voor gedwongen abortussen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken valt het VN-orgaan onder het zogenoemde 'Kemp-Kasten amendement'. Dit amendement verbiedt financiering aan organisaties die gedwongen abortussen en onvrijwillige sterilisaties faciliteren.

Het Bevolkingsfonds houdt zicht in 150 landen bezig met gezinsplanning en gezondheid voor moeder en kind. De Verenigde Staten gaf 32,5 miljoen dollar (30,5 miljoen euro) per jaar aan het Bevolkingsfonds.

Anti-abortus

Begin dit jaar besloot president Trump ook de financiering stop te zetten voor organisaties die vrouwen helpen met gezinsplanning in ontwikkelingslanden. Vrouwen kunnen dan geen veilige abortus meer krijgen.

De Nederlandse (inmiddels demissionair) minister van Onwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen (PvdA), startte daarop een inzamelingsactie en kreeg 600 miljoen dollar (560 miljoen euro) bij elkaar om het financiële gat dat Amerika achterliet op te vullen.

Nieuw decreet: providers in Amerika mogen ongevraagd data verkopen

President Donald Trump heeft maandag zijn handtekening gezet onder het decreet dat toestaat dat Amerikaanse providers ongevraagd data over surfgedrag mogen verkopen. De wet werd vorige week aangenomen door het Congres. Een nipte meerderheid van de Republikeinen stemden voor. Alle Democraten stemden tegen.

De nieuwe wet draait de door Obama ingestelde privacyregels voor providers terug. Die regels vereisen dat internetproviders toestemming vragen aan consumenten voor dat zij geodata, financiële informatie, gezondheidsheidsinformatie en browserhistorie mogen gebruiken voor advertentie- en marketingdoeleinden. De wet van Obama was nog niet van kracht.

De ondertekening van deze wet past in de regeringslijn van Trump, die Obama's politieke erfenis wil terugdraaien. Naast de privacyregels van Obama wil Trump ook Obamacare terugdraaien. Deze zorgwet verschaft miljoenen, met name arme Amerikanen, een zorgverzekering. De stemming om Obamacare terug te draaien werd eerder afgeblazen, omdat Trump niet genoeg medestanders heeft in het Amerikaanse Congres. Ook heeft Trump toestemming gegeven de Dakota-oliepijpleiding verder af te bouwen, terwijl Obama de aanleg eerder stillegde. Hij deed dat om meer onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de oliepijpleiding op onder andere het milieu.

Lees hier ons vorige Trumpblog terug