Trumpblog

Oud-chef FBI wordt speciale aanklager Ruslandonderzoek

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Wij sluiten dit Trumpblog af

Het was een roerige week voor Trump, vooral na de berichtgeving dat James Comey aantekeningen zou hebben gemaakt over zijn gesprekken met Trump. Ook de claim dat Trump gevoelige informatie heeft gedeeld met Rusland leidde tot veel commotie.

Wij sluiten dit Trumpblog af. Voor verse ontwikkelingen uit het presidentschap van Trump vindt u hier.

VS stelt speciale aanklager Ruslandonderzoek aan

Oud-FBI-chef Robert Mueller is aangesteld als hoofd van het onderzoek naar Russische invloeden op de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Dat meldt onder andere The New York Times. Mueller krijgt verregaande autonomie om onderzoek te doen, onder andere naar banden van het team van Trump met Rusland.

Lang leek het er op dat er geen speciale aanklager zou worden aangesteld door het ministerie van Justitie, omdat het merendeel van de Republikeinen daar het nut niet van inzag. Maar de druk op het ministerie van Justitie om een aanklager aan te stellen nam de afgelopen dagen toe. Op woensdag schreef The Washington Post dat de ontslagen FBI-directeur James Comey in februari door Donald Trump gevraagd zou zijn om het onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te laten varen.

De onderminister van Justitie Rob Rosenstein ziet de aanstelling nu als een noodzakelijkheid om het vertrouwen van het volk in het verdere verloop van het onderzoek te behouden.

Lees ook: VS stelt speciale aanklager Ruslandonderzoek aan

Poetin wil best verslag opsturen van gesprek Trump-Lavrov

De Russische president Vladimir Poetin wil best het verslag van Trumps conversatie met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov naar de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden sturen. Dat zei hij volgens Reuters tijdens een persconferentie op woensdag. De berichtgeving over mogelijke inlichtingen die Trump met Lavrov gedeeld zou hebben, noemde hij "schizofreen". Er zou geen gevoelige informatie besproken zijn, aldus Poetin.

Het zou gaan om een geschreven verslag, geen audio-opname.

Lees ook: Trump verder in problemen door aantekeningen Comey

'Relatie inlichtingendiensten VS en Israël intact'

De recente claim dat Donald Trump Israëlische inlichtingen zou hebben doorgespeeld aan Rusland heeft de banden tussen Israël en de Verenigde Staten geen schade berokkend. Dat zei de Israëlische ambassadeur Ron Dermer op woensdag, meldt de BBC.

Trump zou vorige week tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gesproken hebben over gevoelige informatie over de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het Witte Huis ontkende de berichten. Trump twitterde vervolgens dat hij als president de bevoegdheid heeft om met wie dan ook informatie te delen als hij dat wil. Ook over een bron van de mogelijk doorgespeelde inlichtingen wil het Witte Huis volgens berichtgeving van de Amerikaanse media niks kwijt.

Israël is de belangrijkste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, en essentieel voor het verzamelen van informatie uit de regio.

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Trump de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op dinsdagavond gebeld. Ze zouden het incident met Lavrov niet hebben besproken, maar vooral hebben gesproken over Trumps aanstaande staatsbezoek aan Israël.

Trump verder in de problemen door aantekeningen Comey

Het Republikeinse Congreslid Jason Chaffetz, voorzitter van de Ethiek-commissie in het Huis van Afgevaardigden, heeft alle correspondentie tussen Trump en de ontslagen FBI-directeur James Comey opgevraagd. Deze documenten kunnen levensgevaarlijk voor Trumps presidentschap zijn.

The New York Times onthulde dinsdag een nieuw feit over het ontslag van Comey dat volgens Democraten kan leiden tot een impeachment-procedure, mogelijke afzetting. Comey, die het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen leidde, had aantekeningen gemaakt van zijn gesprekken met Trump.

Trump vroeg Comey om het onderzoek naar Flynn te staken, staat in de aantekeningen. ,,Ik hoop dat je dit kunt laten gaan”, zou Trump gezegd hebben. Vorige week werd Comey ontslagen, mede omdat ,,dit Rusland-ding” bleef voortduren, zei Trump zelf.

Lees hier verder: Trump verder in problemen door aantekeningen Comey

Negen gewonden bij ruzie Turkse ambassade Washington

Negen mensen zijn gewond geraakt bij een demonstratie buiten de Turkse ambassade in Washington, D.C. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was op dat moment in Washington aanwezig om zijn Amerikaanse ambtsgenoot te ontmoeten. Dat meldt onder andere The Washington Post. Op zijn minst één persoon is zwaargewond geraakt.

Twee groepen demonstranten zouden slaags zijn geraakt. Het zou mogelijk gaan om een gevecht tussen aanhangers van Erdogan en voornamelijk Koerdische actievoerders, maar er is nog veel onduidelijk. Twee mensen zijn inmiddels door de politie gearresteerd. De Turkse tak van de Amerikaanse wereldomroep Voice of America maakte ter plekke schokkende beelden van de chaos:

#Erdoğan'ın korumaları kavgaya karıştı https://t.co/gsi1iQ68Ye #amerikaninsesi pic.twitter.com/Jv3g5E7AVA

— Amerika'nın Sesi (@VOATurkish) May 17, 2017

Erdogan was op dat moment niet op de ambassade aanwezig. Zijn bezoek aan Trump verliep verder rustig. De twee staatshoofden beloofden samen te blijven werken in Syrië, ondanks aanhoudende spanningen over Amerikaanse steun aan Koerdische troepen in het land. Volgens Erdogan zijn de Koerden in het noorden van Syrië gelieerd aan de PKK, die door de Turkse regering wordt gezien als een terroristische groepering.

Daarnaast was Erdogan in Washington om Trump opnieuw te vragen om de Turkse geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren. Volgens de Turkse regering is Gülen verantwoordelijk voor de couppoging in juli vorig jaar.

'Geheime informatie gedeeld met Russen geleverd door Israël'

De geheime informatie die vorige week met Rusland gedeeld zou zijn door de Amerikaanse president Trump werd geleverd door Israël. Dat meldt The New York Times (NYT) dinsdag op basis van bronnen in het Witte Huis. Het nieuws kan mogelijk diplomatieke gevolgen hebben voor beide landen.

Israël is de belangrijkste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, en essentieel voor het verzamelen van informatie uit de regio. Trump zou vorige week tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gesproken hebben over gevoelige informatie over een mogelijke aanslag door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Volgens de anonieme bronnen kwam in ieder geval een deel van die informatie uit Israël. Door het complot van IS met Lavrov te delen zou Israëlische geheime informatie in handen kunnen komen van Iran, een bondgenoot van Rusland en een van de grootste vijanden van Israël in de regio. De Israëlische ambassadeur in de VS reageert tegen de NYT dat zijn land al het vertrouwen heeft in de samenwerking tussen beide landen.

Het Witte Huis weigerde dinsdag te reageren op het verhaal van de NYT. De leider van de Democraten, Chuck Schumer, eist dat Trump een transcriptie van zijn bespreking met de Russen deelt met het Amerikaanse Congres.

Lux et Libertas Lees ook: Onberekenbare Trump schaadt betrouwbaarheid van de Verenigde Staten

'Turkije en VS samen in de strijd tegen terreur'

Trump en Erdogan tijdens een persconferentie in het Witte Huis dinsdag. Foto Kevin Lamarque/Reuters

Turkije en de Verenigde Staten zullen verder samenwerken in de strijd tegen terreur om "vrede en veiligheid" te brengen in het Midden-Oosten. Dat zei Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie na een ontmoeting met Erdogan dinsdag. De Turkse president is op het moment in de VS voor een eerste ontmoeting met Trump in het Witte Huis.

De Amerikaanse president benadrukte dat de VS Turkije zullen steunen in hun "strijd tegen terreurgroepen zoals ISIS en de PKK". Tegelijkertijd zei Trump niets over het plan van de VS om de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG te bewapenen. Die groep ziet Turkije als een gevaarlijke bondgenoot van de PKK, de Koerdische organisatie die al decennia voor een eigen staat strijdt tegen de regering in Ankara.

Lees ook: Erdogans ware missie bij Trump

Ook reageerde Trump op de huidige rel rondom zijn ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, waarin hij geheime informatie gedeeld zou hebben. Volgens de president was het een "zeer succesvolle ontmoeting". Net als Turkije is Rusland een belangrijke partner in de strijd tegen terreur, aldus Trump:

"We zoeken zoveel mogelijk [bondgenoten] in de strijd tegen terrorisme. En dat is een van de prachtige ontwikkelingen met Turkije vandaag."

McMaster: Trump deelde volledig gepaste informatie

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster zegt dat Trump "volledige gepaste" informatie heeft gedeeld met Rusland, en op geen enkele manier bronnen en methoden van de Amerikaanse inlichtingendiensten in gevaar heeft gebracht. Daarom zou de veiligheidsadviseur Trump eerder deze week terecht verdedigd hebben. Tegelijkertijd ontkende McMaster tijdens een persconferentie dinsdag niet dat Trump mogelijk geclassificeerde informatie gedeeld zou hebben, meldt AP.

Sinds maandag ligt het Witte Huis weer zwaar onder vuur. Volgens verschillende media, waaronder The Washington Post, zou de president vorige week tijdens een bespreking de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en ambassadeur Sergej Kisljak verteld hebben over een mogelijke terreurdreiging van Islamitische Staat (IS). Hoewel een president zich niet aan geheimhoudingsregels hoeft te houden, kan het delen van dergelijke informatie volgens critici grote veiligheidsrisico's met zich brengen.

Lees ook: Republikeinen snakken naar een dag zonder crisis

Kort na de berichtgeving op maandag sprak McMaster met pers buiten het Witte Huis en verklaarde stellig dat er geen geheime informatie gedeeld was met de Russen. Maar in strijd met deze verdediging van zijn veiligheidsadviseur schreef Trump op Twitter dinsdag dat hij wel degelijk informatie met de Russen gedeeld had ten behoeve van de gezamenlijke strijd tegen terrorisme. Daardoor werd McMaster gedwongen om zijn eerdere verklaring weer te verdedigen.

Twitter avatar Scavino45 Dan Scavino Jr. National Security Adviser H.R. McMaster statement on #WaPo story, out front of the West Wing at the @WhiteHouse. https://t.co/6QEnDqGuna

Frappant is dat McMaster aangesteld werd als veiligheidsadviseur nadat Michael Flynn moest aftreden omdat bleek dat hij geheime ontmoetingen had gehad tijdens de verkiezingscampagne met de Russische ambassadeur Kisljak. Diezelfde ambassadeur was aanwezig bij de besprekingen vorige week die McMaster op het moment aan het verdedigen is.

Trump deelde vertrouwelijke informatie met Russische minister in Witte Huis

Elke dag, na iedere onthulling door Amerikaanse media, raakt president Donald Trump verder verstrikt in het Rusland-dossier. Een onthulling van maandag door The Washington Post is mogelijk de gevaarlijkste tot nu toe. De krant schreef op basis van bronnen dichtbij Trump dat de president vertrouwelijke informatie van de inlichtingendiensten gedeeld heeft met de Russische minister Lavrov.

Trump ontmoette Lavrov en de Russische ambassadeur Sergej Kisljak vorige week in de Oval Office. Bij dat gesprek was geen Amerikaanse pers welkom, maar wel een Russische fotograaf, die de ontmoeting vastlegde. Trump vertelde dat de Amerikaanse inlichtingendiensten een complot van Islamitische Staat op het spoor waren, waarbij laptops in vliegtuigen gebruikt zouden worden. Trump noemde de Syrische stad, die onder controle van IS staat, waar het complot zou zijn voorbereid.

Lees ook: Trump deelde vertrouwelijke informatie met Russische minister in Witte Huis

‘Met het ontslag van FBI-directeur Comey begeeft Trump zich op gevaarlijk terrein’

Met het ontslag van FBI-directeur Comey creëert Trump een situatie die erger is dan Watergate, zo stelt de Amerikaanse schrijver en Pulitzer Prize-winnaar Tim Weiner. "We zijn het onbekende terrein binnengevaren. En het is doodeng.”

NRC-correspondent Guus Vlak sprak met Wiener. Is ‘this Russia thing’, zoals Donald Trump het zelf noemt, een nieuw Watergate? Nee, zegt FBI- én Nixon-kenner Tim Weiner.

„Het is veel erger dan dat. Dit schandaal ís Watergate, maar dan versneld afgespeeld. Die affaire voltrok zich over een paar jaar, nieuws kwam druppelgewijs binnen. We zitten maar net meer dan honderd dagen in het presidentschap van Trump en de situatie begint al onhoudbaar te worden.”

Lees hier het hele interview met Weiner

Advocaten Trump: geen zakenbelangen in Rusland

Op de belastingaangiften van Donald Trump van de afgelopen tien jaar zijn geen inkomsten te zien van Russische bronnen, op een enkele uitzondering na. Dat hebben advocaten van Trump vrijdag gezegd na het doornemen van de documenten, zo meldt persbureau AP. De aangiften blijven geheim voor het publiek.

Twitter avatar AP The Associated Press The Latest: Lawyers say review of President Trump's tax returns show he had no income from Russian sources. https://t.co/OKH5qIusjp

Met de opmerkingen hoopt president Trump berichten te ontzenuwen dat Rusland hem aan de overwinning heeft geholpen bij de verkiezingen van afgelopen november. Trump heeft ook geen schulden uitstaan bij Russische geldschieters, aldus de advocaten.

De uitzonderingen betreffen inkomsten uit een Miss Universe-verkiezing die in 2013 in Moskou werd gehouden. Ook werd in 2008 eenmaal vastgoed verkocht aan een Russische miljardair, die niet bij naam genoemd werd.

De uitspraken werden gedaan nadat senator Lindsey Graham had gevraagd of de advocaten informatie konden geven over al dan niet bestaande banden van Trump met Rusland. Graham heeft de leiding over een van de commissies die onderzoek doen naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Trump herhaalde donderdag al dat hij geen zakelijke belangen heeft of heeft gehad in Rusland. De president vindt het onderzoek naar zijn banden met Moskou maar onzin.

Trump: 'misschien beter om te stoppen met persconferenties'

Trump is vrijdag op Twitter weer flink tekeer gegaan tegen de Amerikaanse media, en heeft zelfs geopperd dat het misschien beter is als het Witte Huis geen persconferenties meer geeft. De president is het niet eens met de kritiek op de tegenstrijdige verklaringen van zijn woordvoerders en hemzelf. Aangezien hij een "zeer active" president zou zijn, zou het niet mogelijk zijn voor zijn woordvoerders om ontwikkelingen met "perfecte nauwkeurigheid" samen te vatten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Fake Media is working overtime today!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As a very active President with lots of things happening, it is not possible for my surrogates to stand at podium with perfect accuracy!....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...Maybe the best thing to do would be to cancel all future "press briefings" and hand out written responses for the sake of accuracy???

Na het ontslag van FBI-directeur James Comey zeiden woordvoerders dat dit besluit kwam op aanraden van de onderminister van Justitie Rod Rosenstein. In een interview met NBC zei Trump vervolgens dat hij zelf deze beslissing eerder al had gemaakt.

Tijdens zijn tweetstorm leek de president ook te reageren op eerdere onthullingen over de ontslagen FBI-directeur en Trump. In een tweet, die veel weg had van een dreigement, schreef hij dat Comey maar "moet hopen dat er geen opnames zijn van onze gesprekken, voordat hij naar de pers begint te lekken".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump James Comey better hope that there are no "tapes" of our conversations before he starts leaking to the press!

'Trump vroeg Comey om loyaliteit'

FBI-directeur James Comey werd een week na de inauguratie van Trump uitgenodigd voor een diner à deux op het Witter Huis, maar er is nog veel discussie over wat er die avond precies besproken is. Volgens collega's van Comey heeft Trump tijdens het eten de FBI-directeur specifiek gevraagd om zijn loyaliteit te beloven, schrijft The New York Times donderdag. Comey zou dit geweigerd hebben, wat meegespeeld kan hebben in de beslissing van Trump om het hoofd van de geheime dienst te ontslaan eerder deze week.

Trump zou tijdens het diner zelfs twee keer aangedrongen hebben op de onvoorwaardelijke loyaliteit van Comey, die op zijn beurt 'eerlijkheid' beloofde. Nadat de president dit veranderde in 'eerlijke loyaliteit', zou de FBI-directeur volgens zijn collega's ingestemd hebben.

Lees ook: Chaos? Trump gedijt er juist bij

Het Witte Huis ontkent dat een dergelijk gesprek heeft plaatsgevonden. In een interview met NBC donderdag zei Trump verder niets over de loyaliteit van Comey. Tegelijkertijd zou de FBI-directeur tijdens het diner juist benadrukt hebben dat Trump geen verdachte is in het lopende onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Senaat akkoord met benoeming handelsgezant Trump

De Senaat heeft donderdag ingestemd met de benoeming van Robert Lighthizer tot handelsambassadeur van de Verenigde Staten. Lighthizer was eind januari voorgedragen door president Trump. Zijn benoeming is belangrijk in het licht van eventuele onderhandelingen over de aanpassing van het handelsverdrag NAFTA.

De 69-jarige Lighthizer houdt zich als advocaat op het gebied van handelsrecht al bijna vier decennia bezig met het handelsbeleid van Washington. Hij is net als Trump geen voorstander van ongehinderde vrijhandel. Eerder dit jaar zei Lighthizer tegen een Senaatscommissie dat hij het eens is met de protectionistische 'America First'-doctrine van de president.

Vrijhandelszone

Eén van de pijlers onder Trumps verkiezingsprogramma was het verwerpen of rigoureus aanpassen van NAFTA, een akkoord uit 1994 over een vrijhandelszone met de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Volgens de president heeft de deal de VS veel banen gekost. Eerder trok Trump de VS al terug uit een soorgelijke deal met landen rond de Stille Oceaan. Voor de regering de onderhandelingen over NAFTA kan beginnen, moest ze eerst wachten op de aanstelling van Lighthizer.

Lees ook: Trump versus de vrijhandel

Het is nog niet duidelijk wanneer de regering-Trump de NAFTA-onderhandeling gaat starten. Het Witte Huis moet zijn intentie daartoe kenbaar maken in een brief aan het Congres. Daarna heeft de regering negentig dagen de tijd om de onderhandelingen in gang te zetten.

Unaniem

Volgens persbureau Reuters denkt de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland dat de Amerikanen niet te hard van stapel zullen lopen. "Ik verwacht dat ambassadeur Lighthizer misschien eerst wat tijd zal nemen om informatie in te winnen, voor hij de periode van negentig dagen officieel in gang zet."

Lees ook: Hoe staat het na honderd dagen met de beloftes van Trump?

De Senaat was vrij unaniem in de goedkeuring van de nieuwe handelsambassadeur. 82 senatoren stemden voor, 14 stemden tegen. Onder de tegenstanders waren de Republikeinen John McCain en Ben Sasse. Zij vreesden dat Lighthizer de voordelen van NAFTA niet voldoende inziet. Dankzij NAFTA kunnen Amerikaanse ondernemingen makkelijker exporteren, terwijl andere bedrijven zich in Mexico konden vestigen om daar van de lagere lonen te profiteren.

Trump noemt ontslagen Comey een 'aanstellende opa'

Ondertussen blijft Trump volhouden dat hij geen onderwerp van onderzoek door de FBI is. De president schreef in de ontslagbrief aan de ontslagen directeur Comey al dat die dat tot driemaal toe aan hem bevestigd zou hebben. In een interview met zender NBC heeft Trump dat donderdag herhaald. "Ik vroeg hem: is het mogelijk dat je mij laat weten of ik onderzocht word? Hij zei: je bent geen verdachte."

Hij stelt bovendien dat het besluit om Comey de laan uit te sturen al was genomen voordat het ministerie van Justitie hem dat adviseerde. "Ik zou hem sowieso ontslaan, ongeacht de aanbeveling." Daarmee gaat Trump in tegen de officiële lezing van het Witte Huis waarin beweerd wordt dat een nota van onderminister Rosenstein (Justitie) de aanleiding was voor het ontslag van de FBI-directeur.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit draadje is (opnieuw) ongelooflijk. Zelfs Trump houdt zich niet meer aan de officiële versie van het FBI-verhaal. https://t.co/52sbQHabBM

Lester Holt breaking: Trump says he'd decided to fire Comey before he met with Rosenstein and Comey, contradicting the official explanation.

— Daniel Dale (@ddale8) May 11, 2017

In het NBC-interview noemt Trump Comey een "aanstellende uitslover" die de FBI "in grote puinhoop" heeft achtergelaten. "Jij weet dat, ik weet dat. Iedereen weet het. Kijk naar hoe de FBI er een jaar geleden voor stond. (...) Het is er niet beter op geworden."

Trump on Comey: "He's a grandstander, a showboat" it was my decision pic.twitter.com/a7sMG6hBAv

— Washington Examiner (@dcexaminer) May 11, 2017

Ondertussen heeft Richard Burr, de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie die onderzoek doet naar de vermoede banden tussen Trumps campagneteam en Rusland verklaard dat hij het onderzoek "zo volhardend als mogelijk" zal voortzetten. De senator uit North Carolina is een tegenstander van een onafhankelijke commissie, en wil het initiatief het liefst in eigen hand houden. De roep om zo'n onafhankelijke commissie klinkt wel steeds luider.

De ontslagen Comey heeft een uitnodiging ontvangen om volgende week te komen getuigen voor de Senaatscommissie. Die uitnodiging is vooralsnog onbeantwoord gebleven.

Tijdelijke FBI-directeur: nog steeds veel steun voor ontslagen Comey

Andrew McCabe, na het ontslag van James Comey tijdelijk directeur van de FBI, heeft in een hoorzitting voor de Senaat verklaard dat de voormalig directeur wel degelijk nog de steun en het vertrouwen genoot van de top van de inlichtingendienst. Het Witte Huis verklaarde woensdag dat één van de redenen om Comey te ontslaan zou zijn dat de organisatie geen vertrouwen meer had in diens leiding.

"Dat is onjuist", verklaarde McCabe donderdag. "Ik kan zeggen dat Comey breedgedragen steun genoot binnen de FBI en dat dat nog altijd het geval is." De interim-directeur stelt bovendien dat het onderzoek naar de vermoedelijke banden tussen Trumps Campagneteam en Rusland "zeer belangrijk" is. Het Witte Huis zei woensdag nog dat het onderzoek een lage prioriteit heeft.

McCabe verzekerde de senatoren dat het ontslag van Comey geen gevolg zal hebben voor dat onderzoek en dat hij geen inmenging duldt van het Witte Huis. Ook zegt hij de regering niet van updates te voorzien. "Je houdt de mensen van de FBI niet tegen bij het najagen van de waarheid."

Openbaar aanklagers van 20 staten: onafhankelijk onderzoek naar banden Trumps campagneteam-Rusland

De openbaar aanklagers van twintig Amerikaanse staten willen dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland. Ze hebben dat donderdag in een brief verzocht aan Rod Rosenstein, onderminister van Justitie.

Het verzoek volgt op het ontslag van FBI-directeur James Comey, afgelopen dinsdag door de president. Dat besluit kwam vlak nadat Comey Rosenstein had verzocht om extra middelen in een lopend onderzoek naar Trumps banden met Rusland. Democraten, maar ook sommige Republikeinen, reageerden verbaast op het nieuws. Ze vrezen aantasting van de rechtsstaat als Trump degene gaat benoemen die hem en zijn team moet onderzoeken. Het ontslag schaadt volgens de aanklagers het publieke vertrouwen in het onderzoek:

"Als aanklagers hechten we aan de wet en daarom vragen we aandacht aan de schade die ons democratisch systeem oploopt en andere pogingen van de regering om dit onderzoek te laten ontsporen."

De aanklagers vinden dat "de inwoners van onze staten en het Amerikaanse volk als geheel" een "diepgaand onderzoeken verdienen" dat de omvang van de Russische inmenging duidelijk maakt, evenals of het campagneteam van Trump hiervan op de hoogte was en of bewijs hiervan in de doofpot is gestopt. "Alleen de aanstelling van een onafhankelijke onderzoekscommissie (...) met volledige bevoegdheden en middelen kan dit publieke vertrouwen herstellen."

Lees ook: Weer vertrekt er iemand die Trump onderzoekt. Hoe nu verder?

'Trump wilde FBI-directeur Comey vanaf dag één ontslaan'

President Trump wilde James Comey eigenlijk al de eerste dag na zijn aantreden ontslaan als directeur van de FBI. Dat zei Sarah Huckabee Sanders, woordvoerster van het Witte Huis tijdens een bijna onnavolgbare persconferentie. Na de talloze vragen van de journalisten werd weer eens duidelijk hoe chaotisch en ongestroomdlijnd het er aan toe gaat in het Witte Huis.

Ambtenaren van het ministerie van Justitie waren op maandag bij Trump langs op het Witte Huis om te praten over "andere zaken". Toen werd er gesproken over Comey. Een dag later werd hij ontslagen.

Sarah Huckabee Sanders: DOJ officials were at the WH Monday on “other business” and the topic of Comey “came up.”

Tuesday Comey was fired. pic.twitter.com/mcUOByFnuz

— Bradd Jaffy (@BraddJaffy) 10 mei 2017

Sanders beklemtoonde dat het ontslag van Comey niets te maken heeft met het onderzoek van de inlichtingendienst naar de Russische contacten van Trump. Dit moet worden afgerond zodat vast komt te staan "dat er geen bewijs is van banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland". Volgens het Witte Huis is er "geen noodzaak" om een speciale aanklager aan te stellen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Er is 'geen noodzaak' om een speciale aanklager te benoemen om de banden tussen Trump en Rusland te onderzoeken, zegt @SarahHuckabee

Reden voor het ontslag van Comey is de wijze waarop de FBI-directeur omging met de onthullingen over de e-mails van presidentskandidate Hillary Clinton, zo liet Sanders weten. Dat Trump als presidentskandidaat zeer positief was over deze onthullingen, dat deed nu niet meer ter zake.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump was toch juist blij met Comey's onderzoek naar Clinton? @SarahHuckabee: 'He is in a different position than when he was a candidate.'

Lavrov: dialoog met Verenigde Staten eindelijk vrij van ideologie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is bijzonder tevreden over de ontmoeting die hij op woensdag met Donald Trump had. "Wij kunnen de dialoog aangaan zonder de ideologie die samenwerking met Obama bemoeilijkte", zei hij volgens persbureau Reuters naderhand. "Trumps mensen zijn mensen die actie ondernemen."

Volgens Lavrov heeft hij niet met Trump gesproken over de sancties tegen Rusland. De discussie zou voornamelijk over Syrië zijn gegaan. "Wij willen allemaal dat er een einde komt aan het moorden in Syrië." Ze zouden Tillersons ideeën over veilige zones hebben besproken. Vorige week werd bekend dat Rusland samen met Turkije en Iran afspraken heeft gemaakt over veilige zones op vier plaatsen in Syrië. De rol van de VS was toen nog onduidelijk.

Trump en Lavrov. Foto Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken/AP

De Amerikaanse pers kreeg geen toegang tot de ontmoeting tussen Trump en Lavrov. Wel troffen zij in de Oval Office compleet onverwacht Richard Nixons voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger.

De ontmoeting met Lavrov volgt kort op het ontslag van FBI-directeur James Comey, die onderzoek deed naar de invloed van Rusland op de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Gevraagd naar de consequenties van die beslissing op de betrekkingen met Rusland antwoordde Lavrov sarcastisch, "Is hij ontslagen? Maak je een grapje?"

Reporter: Does the Comey firing cast a shadow over your talks?

Lavrov: "Was he fired? You're kidding." https://t.co/EA1e2llZNx

— CNN (@CNN) May 10, 2017

'Comey vroeg dagen voor ontslag om extra budget Ruslandonderzoek'

De onverwachts ontslagen FBI-directeur James Comey zou enkele dagen voor zijn ontslag om significant meer budget en mankracht hebben gevraagd voor het onderzoek naar Russische invloeden op de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Hij zou dat verzoek in hebben gediend bij Rod J. Rosenstein, de nieuwe onderminister van Justitie. Dat schrijft The New York Times op basis van anonieme bronnen. Bronnen van persbureau AP en The Wall Street Journal zeggen hetzelfde.

Het ministerie van Justitie ontkent dat Comey om dergelijke middelen gevraagd heeft.

Volgens het Witte Huis was het de brief van Rosenstein die Trump er toe aanzette om Comey te ontslaan. In de brief schreef Rosenstein dat hij het oneens was met de manier waarop Comey was omgegaan met de verschillende onthullingen over de e-mails van Hillary Clinton.

Lees ook onze analyse van de nasleep van het ontslag van Comey: Weer vertrekt er iemand die Trump onderzoekt. Hoe nu verder?

Trump ontmoet woensdag Russische minister Lavrov

Woensdagochtend zal de Amerikaanse president Donald Trump de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ontmoeten, zo meldt een hoge ambtenaar van het Witte Huis aan persbureau Reuters. Het wordt de eerste keer dat contact op dit hoge niveau plaatsvindt tussen de Verenigde Staten en Rusland sinds Trump het presidentschap overnam.

De twee zullen het in ieder geval over de oorlog in Syrië hebben, net als over de verhouding tussen de VS en Rusland. Die verhoudingen staan onder druk, onder meer vanwege het Amerikaanse bombardement op doelen van de Syrische president Bashar al-Assad, een bondgenoot van Rusland.

Lavrov had woensdag al een afspraak staan met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die plaats zal vinden vóór hij Trump ontmoet. De ontmoeting komt op een pikant moment: nadat Trump dinsdagavond volkomen onverwacht FBI-chef James Comey ontsloeg staat het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen weer volop in de belangstelling.

Verbijstering over ontslag FBI-directeur Comey

Tot verbijstering van links én rechts in Washington heeft Donald Trump dinsdag FBI-directeur James Comey op staande voet ontslagen. Volgens een verklaring van het Witte Huis had Comey fouten gemaakt in zijn onderzoek naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton. Maar vrijwel niemand gelooft deze versie.

Comey leidde ook het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Trump ontsloeg dus de man die hem onderzocht.

Het ontslag verliep haastig en chaotisch. Comey zag tijdens een bezoek aan een FBI-kantoor in Los Angeles op televisie dat hij werd ontslagen. Er staat geen opvolger klaar, behalve tijdelijk plaatsvervanger Andrew McGabe. Een duidelijke verklaring geeft het Witte Huis evenmin.

Lees ook: Trump verrast vriend en vijand met haastig ontslag FBI-directeur Comey

Trump ernstig in verlegenheid na hoorzitting over Rusland

De bemoeienis van Rusland met de Amerikaanse verkiezingen is nog altijd een levensgroot probleem voor de Amerikaanse president Donald Trump, zo bleek maandag tijdens een hoorzitting van oud-minister Sally Yates van Justitie voor de Senaat. Yates bracht Trump ernstig in verlegenheid, door duidelijk te maken dat ze de president had gewaarschuwd voor Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn, al zes dagen nadat de regering-Trump was aangetreden.

Opmerkelijk was de reactie van Trump, zo bleek uit de woorden van Yates. Hij ontsloeg haar vrijwel op staande voet, al was de formele reden dat ze bezwaar maakte tegen een inreisverbod uit islamitische landen. Flynn bleef zitten. Hij werd pas tot terugtreden gedwongen toen The Washington Post weken later zijn leugen tegen Pence meldde.

Lees ook: Trump ernstig in verlegenheid na hoorzitting over Rusland

Voormalige procureur-generaal tipte Trump over Flynn

Sally Yates, die begin dit jaar kort procureur-generaal was, heeft in januari president Trump gewaarschuwd dat diens nationale veiligheidsadviseur mogelijk chantabel was. Dat heeft Yates maandag in Washington verteld tijdens een hoorzitting door een senaatscommissie, meldt persbureau Reuters.

Yates heeft naar eigen zeggen op 26 januari tegen een medewerker van Trumps staf gezegd dat Flynn loog over contacten met de Russische ambassadeur tijdens de periode voor Trumps inauguratie. Toen later inderdaad bleek dat Flynn tegenover vicepresident Mike Pence niet de waarheid had gesproken, stapte hij halverwege februari op.

"Het kwam er in feite op neer dat de nationale veiligheidsadviseur gechanteerd kon worden door de Russen", zei Yates. "Logischerwijs is het niet de bedoeling dat de veiligheidsadviseur in een positie verkeert waarin de Russen dergelijke invloed op hem kunnen uitoefenen."

Eerder op maandag schreef NBC News al dat voormalig president Barack Obama tijdens een ontmoeting met Trump twee dagen na de verkiezingen in november al gewaarschuwd had voor Flynn. Trump bleef toe nu toe altijd bij het standpunt dat hij niets wist van Flynns stiekeme contacten met de Russen.

'Trump door Obama persoonlijk gewaarschuwd over Flynn'

President Barack Obama zou tijdens hun ontmoeting op 10 november Donald Trump gewaarschuwd hebben voor de voormalige chef van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst Michael Flynn. Dat schrijft NBC News op basis van drie voormalige medewerkers van Obama die anoniem willen blijven. Trump hield altijd vol dat hij niet wist dat er iets mis was met Flynn.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is een bom onder de verdediging van het Witte Huis over de later ontslagen Michael Flynn ('We wisten niet dat b… https://t.co/l9vj0CIjCy

Op maandag gaf hij opnieuw Obama de schuld: Obama had Flynn toch oorspronkelijk aangenomen?

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump General Flynn was given the highest security clearance by the Obama Administration - but the Fake News seldom likes talking about that.

Michael Flynn was tot 2014 hoofd van de Defense Intelligence Agency onder Obama, maar hij werd ontslagen omdat hij "te chaotisch" zou zijn geweest. In januari 2017 werd hij door Trump aangesteld als nationale veiligheidsadviseur. Kort na zijn aanstelling bleek echter dat hij er net voor het presidentschap van Trump ongeautoriseerde contacten op na had gehouden met Russische diplomaten. Omdat hij daarover gelogen zou hebben, verliet Flynn in februari zijn post.

Voormalig procureur-generaal Sally Yates moet op maandagavond in de Senaat getuigen over wat en wanneer ze Trump verteld heeft over Flynns connecties met Rusland, meldt persbureau AP. Verwacht wordt dat zij zal zeggen dat zij Trump gewaarschuwd heeft voor Flynn.

Obama reageert op intrekken ‘Obamacare’

Obama heeft voor het eerst gereageerd op de beslissing van het Huis van Afgevaardigden om zijn zorgwet in te trekken. Dat deed hij zondag tijdens het in ontvangst nemen van de John F. Kennedy-prijs, die hij kreeg door het tonen van politieke moed. Hij riep leden van het congres op om ook “politieke moed te tonen” tegen het intrekken van Obamacare.

Donderdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met een nieuwe wet, Trumpcare, die Obamacare moet vervangen. Daarmee zou de zorgwet van Obama volgens Trump “dood” zijn. Op die beslissing reageert Obama nu:

“Ik hoop dat ze begrijpen dat moed niet betekent: simpelweg doen wat politiek doelmatig is. Moed is beslissingen nemen waarvan we diep in ons hart weten dat ze juist zijn.”

De JFK-prijs wordt uitgereikt aan ambtenaren die moedig leiderschap tonen. Obama maakte tijdens zijn twee termijnen als president veel beslissingen die geen brede politieke steun hadden, zoals zijn zorgwet Obamcare. Tijdens de uitreiking moedigde hij leden van het congres aan om ook beslissingen te nemen tegen partijposities in.

Texas pakt “veilige havens” migranten aan

In Texas komt een verbod op zogenaamde sanctuary cities, “vrijplaats-steden”. Dat zijn steden die niet meewerken met het nationale immigratiebeleid van de Verenigde Staten. Zondag ondertekende de Texaanse gouverneur Greg Abbott dat verbod, waardoor de Texaanse politie burgers nu zonder reden kan vragen of zij legaal in het land zijn.

Amerikaanse vrijplaats-steden zeggen de veiligheid van vluchtelingen en immigranten te garanderen. De steden werken niet of nauwelijks mee met deportatieverzoeken van de federale overheid. Hoewel Texas nog geen zelfverklaarde vrijplaats-steden had, maakt de nieuwe wetgeving een hardere aanpak van immigranten mogelijk.

Texas is de eerste staat die actie onderneemt tegen steden die een veilige haven bieden aan migranten sinds de staat Arizona in 2010.
Republikeinen willen met het verbod medewerking van lokale politie om illegale criminele verdachten op te sporen. De republikeinse gouverneur Greg Abbott ondertekende het verbod via een livestream op Facebook en zei:

“Publieke veiligheid is onze topprioriteit en dit verbod zorgt daar voor door gevaarlijke criminelen van onze straten af te houden.”

Tegenstanders van de wet waarschuwen dat de maatregel etnisch profileren aanmoedigt. In de grensstaat Texas wonen veel Mexicaanse migranten. Door de nieuwe wet kan de politie hen zonder reden staande houden en naar een verblijfsvergunning vragen.

Ambtenaren die zich tegen deporaties van migranten verzetten krijgen een boete. Steden die zich niet aan het verbod houden krijgen een boete van 25.500 dollar per dag.

Trump tekent voor begroting

President Trump heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder een voorstel over de begroting van de overheid. Door de plannen ter waarde van 1 biljoen dollar goed te keuren, is een 'shutdown' van de overheid tot minstens september afgewend.

De begroting werd eerder door het Huis van Afgevaardigden en het Congres goedgekeurd. Trumps ondertekening was een formaliteit. In het akkoord is 12,5 miljard dollar extra gereserveerd voor het leger en 1,5 miljard extra voor grensbewaking. Geld voor de grensmuur die Trump zo graag wil werd niet vrijgemaakt.

Als er geen extra geld was vrijgemaakt, waren niet-essentiële overheidsdiensten gestopt: een zogeheten 'shutdown'. Zo'n sluiting zou zeer beschamend zijn voor de regering-Trump. De laatste shutdown vond plaats in 2013. Toen probeerden de Republikeinen de invoering van Obamacare te voorkomen.

Huis stemt voor vervanging Obamacare

Het Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met de invoering van een nieuw zorgplan, de vervanging van Obamacare. De meeste Republikeinse leden van het huis stemden voor. Alle 193 Democratische leden stemden tegen.

Het terugdraaien van Obamacare was de grootste Republikeinse belofte van de afgelopen jaren en de goedkeuring van het plan kan als een succes voor Trump gezien worden. Een eerder alternatief van het zorgplan stuitte op verzet bij de ultraconservatieve vleugel in de partij. Het wetsvoorstel van vorige maand werd daarom aangepast om die bezwaren weg te nemen.

Lees ook: Republikeins succes met aannemen ‘Trumpcare’-wet

De volgende stap is dat de Senaat het zorgplan moet goedkeuren. Dat gaat nog zeker een maand duren, omdat veel senatoren nog wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. Volgens NRC-correspondent Guus Valk is daarmee Obamacare nog lang niet vervangen: "In de Senaat hebben de Democraten, mede dankzij de 'archaïsche regels', veel meer kans Trump te dwarsbomen."

Commissie Huis van Afgevaardigden keurt herroeping bankregels goed

De commissie Financiën van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een einde moet maken aan ruim veertig regels uit de Dodd-Frank Act. Dat meldt persbureau AP. De Dodd-Frank Act werd in 2010 na de bankencrisis aangenomen in een poging om de financiële sector aan banden te leggen. Het wetsvoorstel gaat nu voor een volgende stemming naar het voltallige Huis van Afgevaardigden.

Wordt het voorstel daar aangenomen, dan volgt nog een lastige weg door de Senaat. De Senaat mag een wetsvoorstel pas aannemen als daar een meerderheid van meer dan zestig stemmen voor is. Dat betekent dat er Democratische stemmen nodig zijn.

Dodd-Frank

Democraten vrezen dat herroeping van de regels tot een nieuwe bankencrisis kan leiden. Dodd-Frank omvat een keur aan regelgeving die de Amerikaanse bankensector strenge transparantievereisten oplegt. Ook geeft de wet Amerikaanse financiële autoriteiten de macht om grote banken op te breken als er een nieuwe crisis dreigt en beperkt deze de investeringsmogelijkheden van banken - die mogen bijvoorbeeld niet teveel geld in risicovolle hedgefondsen steken.

De commissie Financiën staat onder leiding van Republikeinen, van wie alle 34 voor het voorstel stemden. De 26 Democraten die deel nemen aan de commissie stemden tegen. Volgens de Republikeinen zou de Dodd-Frank Act verdere economische groei in de weg zitten doordat deze het lastiger maakt voor banken om geld uit te lenen.

Eerste buitenlandreis van Trump naar Israël, Saoedie-Arabië

Donald Trump maakt deze maand zijn eerste reis naar het buitenland als president en bezoekt daarbij Saoedi-Arabië, Israël, Brussel en Sicilië. Dat meldt de website Politico. Hij zal op 25 mei aanwezig zijn bij een NAVO-bijeenkomst in de Belgische hoofdstad. Een dag later strijkt hij neer op Sicilië om met de G7 te praten.

Hij maakt aan het begin van de reis een stop bij het Vaticaan, waar hij de paus zal ontmoeten. Paus Franciscus sprak zich het afgelopen jaar geregeld uit over de immigratieplannen van Trump, die hij tot "niet christelijk" bestempelde.

Trump beklaagde zich bij Reuters vorige week over Saoedi-Arabië. Het land zou teveel teren op Amerikaans defensiegeld. Bij een bezoek van de Saoedische prins Mohammed bin Salman ging Trump vervolgens wel akkoord met een plan dat de komende vier jaar zo'n 200 miljard dollar aan directe en indirecte investeringen moet opleveren, meldde The New York Times.

De Verenigde Staten verkopen elk jaar voor vele miljarden dollars militaire materieel aan het land, waaronder vliegtuigen en controlesystemen.

Republikeinen willen nieuwe zorgwet in stemming brengen

Het kan een doorbraak betekenen: donderdag willen de Republikeinen een nieuw wetsvoorstel voor vervanging van Obamacare in stemming brengen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Obamacare is de zorgwet van voormalig president Barack Obama waarmee miljoenen Amerikanen verplicht een ziektekostenverzekering kregen.

Eind maart leed de Amerikaanse president Donald Trump een forse nederlaag toen hij zijn plan om een einde te maken aan Obamacare op het laatste moment niet in stemming kon brengen wegens een gebrek aan steun onder zijn eigen Republikeinen. Het afschaffen van Obamacare was een van de belangrijkste verkiezingingsbeloften van Trump. Over zijn vervangingsvoorstel was echter breed ongenoegen, onder zowel Democraten als Republikeinen. Enerzijds willen veel Republikeinen af van Obamacare, dat volgens hen te veel macht bij de staat legt en te veel geld kost. Tegelijkertijd willen ook Republikeinen geen kiezers van zich vervreemden, onder wie Obamacare de afgelopen tijd juist steeds populairder werd.

Lees ook: Fiasco zorgwet is afgang voor Trump

Niettemin lijkt het er nu op dat een nieuw plan donderdag alsnog door het Huis kan worden geloosd. Trump spande zich de afgelopen weken in om Congresleden ervan te overtuigen vóór zijn nieuwe wet te stemmen. Dat lijkt nu gelukt: fractievoorzitter van de Republikeinen Kevin McCarthyHouse meldde woensdag dat men er ditmaal van overtuigd is dat er binnen de fractie voldoende steun is om de wet er doorheen te krijgen.

8 miljard

In het nieuwste voorstel hoeven staten gezonde en zieke verzekerden niet langer hetzelfde tarief te rekenen. Ook verdwijnt de financiering van Medicaid, waarmee de armste Amerikanen verzekerd worden. Wel zou een amendement zijn toegevoegd waardoor mensen met aangeboren ziektes worden ontzien, op aandringen van enkele gematigden Republikeinen. Daarvoor wordt 8 miljard dollar uitgetrokken.

Het voorstel kan op felle kritiek rekenen van de American Medical Association, die vreest dat miljoenen Amerikanen hun verzekering verliezen. Analisten voorspellen dat 24 miljoen Amerikanen door het vervangen van de wet in 2026 niet meer verzekerd zullen zijn. 14 miljoen verliezen hun verzekering al volgend jaar. Critici benadrukken dat de toegezegde 8 miljard dollar bij lange na niet genoeg is om de kosten van de ziekste patiënten op te vangen.

Fractievoorzitter van de Democraten Nancy Pelosi noemde de nieuwe wet "dodelijk". Democraten benadrukten woensdagavond eveneens dat kiezers dit de Republikeinen zullen nadragen.

Trump en Clinton bakkeleien over rol FBI in verkiezingen

Donald Trump en Hillary Clinton kunnen hun onderlinge rivaliteit uit de verkiezingsperiode nog niet achter zich laten. Dinsdag discussieerden de twee - indirect - over de invloed van de FBI op de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Clinton was dinsdag in New York te gast bij een lunch van een organisatie voor vrouwenrechten, en werd daar geïnterviewd door een journalist van CNN. De voormalige democratische presidentskandidaat noemde een aantal zaken waarvan ze vermoedt dat die haar de overwinning gekost hebben.

Eén daarvan was een nieuw vooronderzoek naar het gebruik door Clinton van een privéserver voor het versturen van gevoelige overheidsmails. FBI-directeur James Comey gelastte dat op 28 oktober, twee weken voor de stembusgang. Een zeer nadelige invloed op haar campagne, meent Clinton:

"Als de verkiezingen op 27 oktober waren gehouden, was ik nu jullie president geweest."

Lees ook: Het mysterie van de mail van Clinton

'Geweldige campagne'

Op Twitter reageerde Trump een paar uur later op Clintons uitspraak. Hij zei dat Comey Clinton juist in de kaart had gespeeld, omdat de FBI na het vooronderzoek uiteindelijk besloot dat zij niets strafbaars had gedaan in de affaire rond de emailserver. "Misschien voerde Trump gewoon een geweldige campagne?", vroeg Trump retorisch.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump FBI Director Comey was the best thing that ever happened to Hillary Clinton in that he gave her a free pass for many bad deeds! The phony...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...Trump/Russia story was an excuse used by the Democrats as justification for losing the election. Perhaps Trump just ran a great campaign?

Poetin

Clinton zei in het interview dat ook de onthulling van mails uit haar campagne op WikiLeaks had bijgedragen aan haar nederlaag. Over wie de mails via een hack buit maakte, kan volgens Clinton geen onduidelijkheid bestaan: de Russen.

"Poetin heeft zich duidelijk met onze verkiezingen bemoeid. En het is zonneklaar dat hij dat deed om mij te beschadigen en mijn tegenstander te helpen."

Ook met die bewering maakte Trump op Twitter korte metten. "Dat verhaal over Trump en Rusland is een excuus dat de Democraten hebben verzonnen om hun nederlaag op af te schuiven."

Het is de vraag of Clinton wakker zal liggen van Trumps tweets. In het interview grapte ze namelijk ook dat het maar beter is als de president zich zo nu en dan verliest in een digitale tirade, omdat hij dan even geen tijd heeft om zich te bemoeien met de buitenlandse politiek.

CNN weert reclamespot Trump

Hetzelfde CNN dat het interview met Clinton afnam, heeft dinsdag een reclamespot van Trumps campagneteam afgewezen. Het filmpje, dat de successen van Trump in zijn eerste honderd dagen als president viert, noemt mediaorganisaties als CNN 'fake news'. "De mainstream media zijn geen nepnieuws, dus de advertentie is onwaar", liet CNN weten.

Twitter avatar CNNPR CNN Communications In response to the Donald J. Trump for President campaign’s accusations of ad censorship: https://t.co/0Rbanpf0dn

De Trumpcampagne reageerde door CNN te beschuldigen van censuur. "CNN probeert ons het zwijgen op te leggen en onze boodschap te censureren, omdat die niet in hun straatje past."

Trump spreekt met Singapore en Thailand over dreiging Noord-Korea

President Trump gaat met de leiders van Singapore en Thailand om tafel zitten om te spreken over de militaire dreiging die uitgaat van Noord-Korea. Dat heeft stafchef van het Witte Huis Reince Priebus zondag gezegd in het ABC-programma This Week

.@Reince45: Duterte invitation reflects seriousness of North Korean threat: "We need cooperation" with as many partners in area as possible. pic.twitter.com/EEaTt0cMj1

— This Week (@ThisWeekABC) 30 april 2017

Priebus noemde de huidige ontwikkelingen rondom Noord-Korea de grootste bedreiging voor de regio én voor de Verenigde Staten. Hij zei met "zo veel mogelijk landen" in Azië de handen ineen te willen slaan om de dreiging het hoofd te bieden.

Daarbij werd ook nog even gememoreerd aan Trumps uitnodiging van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Dat staatshoofd wordt verdacht van mensenrechtenschendingen in zijn eigen land bij een nietsontziende klopjacht op drugsdealers en -gebruikers. Bij die operaties vallen veel burgerdoden.

Priebus maakte duidelijk dat mensenrechten belangrijk zijn voor president Trump, maar dat er ook gesproken moet worden met Duterte. De mogelijkheid van Pyongyang om "massale, nucleaire vernietiging" aan te richten houden hiermee verband, aldus de stafchef.

Duterte uitgenodigd in Witte Huis

Wanneer is nog niet bekend, maar president Rodrigo Duterte van de Filippijnen komt naar het Witte Huis. Trump nodigde Duterte uit tijdens een telefoongesprek tussen de twee op zaterdag.

In het gesprek ging het onder meer over de strijd tegen drugs die Duterte met zeer harde hand voert op de Filippijnen. Bij buitenrechtelijke executies door doodseskaders van Duterte, die zeer scherp bekritiseerd wordt door mensenrechtenorganisaties, zijn sinds zijn aantreden al duizenden mensen om het leven gekomen.

Daarover wordt niet gerept in een verklaring van het Witte Huis. Wel dat “de Filippijnse regering zeer hard vecht tegen drugs, een kwaad dat veel landen in de hele wereld treft”. Volgens de verklaring vond Trump het een prettig gesprek en heeft hij ook gezegd dat hij in november aanschuift bij een top van Zuidoost-Aziatische landen.

De verklaring sluit af door de band tussen de VS en de Filippijnen te benadrukken die “nu in een zeer positieve richting beweegt”. Een verklaring van Filippijnse kant spreekt van een “warm gesprek”.

Twitter avatar dgplacido Dharel Placido White House Statement on President Donald Trump's call with President Duterte @ABSCBNNews https://t.co/lStC5cenmw

Daarmee lijkt sprake van een detente tussen Duterte en de VS. De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van de Filippijnen, maar Duterte zette de relatie meer malen onder druk door zich op z’n zachtst gezegd ondiplomatiek over Trumps voorganger Obama uit te laten. Obama was volgens Duterte een “hoerenzoon” vanwege kritiek op zijn oorlog tegen drugs. In oktober 2016 kondigde Duterte zijn ‘afscheid’ van de VS aan. Voortaan zou het land geen pro-Amerika-koers meer varen.

'Ene na andere belofte ingelost in eerste honderd dagen'

Donald Trump zocht een vertrouwde setting op om op te sommen wat hij allemaal heeft bereikt tijdens zijn eerste honderd dagen als president. In Harrisburg in Pennsylvania sprak hij tijdens een campagne-achtige rally zijn aanhangers toe. Daarbij herhaalde hij enkele verkiezingsbeloftes die hij tot nu toe nog niet waar heeft kunnen maken, zoals het vervangen van Obamacare en het starten van de bouw van een grensmuur.

Ook moesten de media het weer ontgelden. CNN en MSBNC noemde Trump "nepnieuws" op het moment dat in Washington het jaarlijkse Correspondents Dinner werd gehouden. Daar liet Trump als eerste president in 36 jaar verstek gaan. Wel haalde hij uit naar de deelnemers, die volgens hem onderdeel uitmaken van het "Washingtonse moeras".

Lees meer over Trumps toespraak: Trump herkauwt beloftes in ’100 dagen’-speech

Trump: 'Obama had Flynn beter moeten doorlichten'

Dat Michael Flynn, de aanvankelijke Nationale Veiligheidsadviseur van Donald Trump die na onthullingen over Russische contacten moest opstappen, kon doordringen tot het Witte Huis is de schuld van de regering van oud-president Barack Obama. Dat zei Trump in een interview met de Amerikaanse televisiezender Fox.

Deze week werd duidelijk dat de inspecteur-generaal van het Pentagon gaat onderzoeken of Flynn illegale buitenlandse overheidsbetalingen heeft aangenomen. Flynn was van 1981 tot 2014 in dienst van het Amerikaanse leger. In de jaren daarna zou hij tienduizenden dollars hebben ontvangen voor een toespraak voor de Russische televisiezender RT. Ook zou hij veel geld hebben ontvangen voor lobbyactiviteiten voor Turkije. Volgens documenten die deze week openbaar werden zou het Pentagon Flynn ervan op de hoogte van hebben gebracht dat dergelijke betalingen illegaal zijn voor een oud-legerleider.

Trump pleit zijn eigen administratie echter vrij als het gaat om het gedegen doorlichten van Flynn, die tot 2014 in dienst was van het Amerikaanse leger.

"Hij was op het hoogste niveau goedgekeurd door de regering Obama. Als je zegt dat wij hem niet goed hebben doorgelicht, dan is dat omdat Obama hem al had doorgelicht en hij nog jaren door kon op die goedkeuring."

Het Democratische Congreslid Elijah Cummings, dat de belastende documenten over Flynn deze week presenteerde, zegt in een reactie tegen persbureau AP dat de aantijgingen van Trump onzin zijn. Volgens Cummings kwam er aanvullende informatie over Flynn beschikbaar tijdens de overgangsperiode van de regering Obama naar de regering Trump en had deze laatste Flynn opnieuw moeten doorlichten.

Tillerson wil meer dan tweeduizend banen schrappen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wil 2300 banen schrappen. In totaal hoopt hij de uitgaven van zijn ministerie met een kwart te verminderen, meldt Reuters op basis van bronnen binnen de overheid.

Op het moment heeft zijn ministerie nog zo'n 75.000 werknemers en een jaarlijks budget van ongeveer vijftig miljard dollar. Onder andere bij USAID moet het aantal werknemers sterk teruggebracht worden. Die organisatie is verantwoordelijk voor Amerikaanse ontwikkelingshulp. USAID wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: De overheid drastisch inkrimpen, maar fors inzetten op defensie

Vorige maand kwam president Trump al met grote bezuinigingsplannen. Dit leidde tot veel weerstand van het Amerikaanse Congres. Donderdag riepen 43 senatoren in een brief Trump op om de financiering van USAID niet te korten.

Congres voorkomt overheidssluiting

Het Amerikaanse parlement heeft een week langer de tijd gekregen om het alsnog eens te worden over de begroting. Een overheidssluiting in het land, een zogenoemde shutdown, is daarmee voor nu voorkomen.

Een meerderheid van de leden van het Amerikaanse congres stemde vrijdag in met een begrotingsmaatregel waarmee voorkomen wordt dat alle "niet-essentiële" overheidstaken stopgezet worden.

De Republikeinen willen een overheidssluiting koste wat kost voorkomen. "Bij hen is de herinnering nog levendig aan de overheidssluiting van 2013", aldus NRC-redacteur Maartje Somers.

De shutdown onder Obama ontstond door geruzie over Obamacare en leverde de Republikeinen veel reputatieschade op. "Met een Republikeins Congres en een Republikeinse president zal de schuld niet bij de Democraten komen te liggen, realiseren ze zich", volgens Somers.

Terugkijken: interview met Donald Trump

Trump heeft donderdag, nu hij 100 dagen president is, een opmerkelijk interview gegeven aan persbureau Reuters. Met weemoed zegt hij terug te kijken naar zijn leven voor het presidentschap. Het verrast hem hoe zwaar zijn baan is: "Dit is meer werk dan vroeger. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn."

Ook voor de zware baan van Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijkt Trump wat begrip te hebben:

"Hij is 27 jaar oud, zijn vader overlijdt, hij neemt het regime over, dus zeg wat je wil zeggen maar dat is niet makkelijk, zeker niet op die leeftijd."

De Chinese president Xi Jinping noemde Trump een “goede man”, om zijn hulp bij het in toom houden van Noord-Korea. Daar zegt de Amerikaanse president wel eens een "groot conflict" mee te kunnen krijgen. Uit respect voor Xi zegt Trump daarom niet zomaar meer te bellen met Taiwan. Dat deed hij eerder wel, als eerste president in 35 jaar.

“Ik heb het gevoel dat hij alles doet wat in zijn macht ligt om ons te helpen met deze grote situatie. Daarom wil ik hem niet verder belasten. Ik zou in het vervolg zeker eerst met hem overleggen.”

Lees ook: Trump vindt dat Xi ‘erg zijn best doet’ wat Korea betreft

Voor de Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea had hij minder prijzende woorden. Het huidige handelsverdrag met het land noemt hij "onacceptabel". Na nieuwe onderhandelingen over het NAFTA-verdrag met Canada en Mexico wil hij daarom ook het vijf jaar oude handelsverdrag met Zuid-Korea heroverwegen. De schuld voor het "verschrikkelijke" verdrag legt hij bij Hillary Clinton, die destijds minister van Buitenlandse Zaken was.

Ook is de Amerikaanse president ontevreden dat de Verenigde Staten betalen voor het THAAD-raketafweersysteem dat in Zuid-Korea tegenover Noord-Korea gezet wordt. De kosten van THAAD, 1 miljard dollar, wil hij bij Zuid-Korea leggen.

"Waarom betalen we een miljard? Het is een miljardensysteem. Het is fenomenaal. Het is de meest ongelooflijke apparatuur dat je ooit gezien hebt - het schiet zo raketten uit de lucht."

Volgens de koploper in Zuid-Korea's aankomende verkiezingen, Moon Jae-in, is het onmogelijk dat Zuid-Korea zal betalen voor het raketafweersysteem. Seoul stelt namelijk enkel land beschikbaar voor het luchtafweersysteem en de Verenigde Staten bouwen en bedienen de THAAD.

Lees ook: VS beginnen met opzetten raketschild Zuid-Korea

Naast de relaties met Azië sprak Trump ook over het Midden-Oosten. Zo wond hij zich op over Saoedi-Arabië, dat volgens hem niet een eerlijk meebetaalt voor Amerikaanse militaire hulp. Ook benadrukte Trump het belang van vrede in het Midden-Oosten: "Er is geen enkele reden dat er geen vrede is tussen Israël en de Palestijnen -geen enkele."

De lastigste kwestie vindt Trump islamitisch terrorisme: daar moet een einde aan komen, "anders wordt het heel zwaar". Volgens de president zal dat einde er komen:

"We zijn een aantal zeer slechte mensen aan het uitschakelen. Als je ziet wat er gebeurt met dat afhakken van hoofden. We hebben dat niet meer gezien sinds de middeleeuwen. Toch?"

Trump: groot conflict met Noord-Korea is mogelijk

Een groot conflict met Noord-Korea over het nucleaire programma van dat land behoort tot de mogelijkheden. Dat heeft president Trump donderdag gezegd in een interview met Reuters. Hij zei de crisis op een vreedzame manier te willen beslechten, mogelijk door nieuwe economische sancties, maar dat ook militaire middelen niet worden uitgesloten:

"We willen de zaken het liefst diplomatiek oplossen, maar dat is erg moeilijk."

Trump liet zich opvallend lovend uit over zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, volgens Trump een "goede man" die probeert Noord-Korea in toom te houden:

"Ik geloof dat hij hier erg zijn best voor doet. Ik weet dat hij er graag iets aan zou willen doen. Het is mogelijk dat hem dat niet lukt, maar ik weet dat hij het graag zou willen."

Ook China liet weten dat de situatie met Noord-Korea kan escaleren. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat donderdag tegen een Russische diplomaat tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft China Noord-Korea verzocht geen nucleaire testen meer uit te voeren. Als Noord-Korea dit toch doet zal China zelf stappen ondernemen, aldus Tillerson.

Trump: NAFTA niet nu opzeggen, eerst onderhandelen

Eigenlijk wilde Donald Trump handelsakkoord NAFTA – tussen de VS, Canada en Mexico – vaarwel zeggen, maar hij is tot inkeer gekomen. Dat zei hij donderdag op een persconferentie bij een bezoek van de Argentijnse premier Macri aan Washington. Hij kwam naar eigen zeggen tot zijn beslissing nadat hij met de president van Mexico en de premier van Canada had gesproken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I received calls from the President of Mexico and the Prime Minister of Canada asking to renegotiate NAFTA rather than terminate. I agreed..
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...subject to the fact that if we do not reach a fair deal for all, we will then terminate NAFTA. Relationships are good-deal very possible!

De mogelijkheid bestaat nog altijd dat de VS zich terugtrekken uit NAFTA, als onderhandelingen over nieuwe voorwaarden niks opleveren. Maar, zegt Trump, een akkoord is “zeer wel mogelijk”. Die onderhandelingen beginnen volgens Trump “binnenkort”. Volgens Politico zou Trump eerder juist op het punt hebben gestaan een decreet te ondertekenen waarmee de VS uit NAFTA zou stappen.

TPP
Trump noemde NAFTA eerder “catastrofaal”. Het verdrag levert de VS volgens hem een slechte concurrentiepositie op ten koste van Mexico, waardoor Amerikaanse banen verdwijnen. De Amerikaanse president is sowieso kritisch op handelsverdragen. Een van zijn eerste daden als president was het terugtrekken van de VS uit TPP, een handelsverdrag van landen rondom de Stille Oceaan.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Videgaray zei donderdag na het gesprek tussen Trump en president van Mexico Pena Nieto dat de relaties tussen de landen veel beter zijn geworden gedurende de eerste maanden van Trumps ambtstermijn. Trump wil naast opnieuw onderhandelen over NAFTA ook een muur bouwen op de Amerikaans-Mexicaanse grens om immigranten buiten te houden. Hij wil dat Mexico daarvoor betaalt, tot ergernis van de Mexicanen.

'Flynn was gewaarschuwd over buitenlandse betalingen'

De inspecteur-generaal van het Pentagon gaat onderzoeken of Michael Flynn buitenlandse overheidsbetalingen heeft aangenomen zonder dat hij daar toestemming of goedkeuring voor heeft gevraagd. Dat meldt persbureau Reuters.

De inspecteur-generaal vraagt zich af of Flynn "gefaald heeft om de vereiste toestemming aan te vragen voor het ontvangen van buitenlandse betalingen", zo valt te lezen in een brief die op 11 april verstuurd is naar de toezichtcommissie van het Witte Huis.

Volgens Democraten in het Huis van Afgevaardigden heeft de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump nooit aangegeven dat hij geld ontving vanuit het buitenland, terwijl hij dit wel verplicht was.

Momenteel wordt Flynn onderzocht wegens betalingen uit Rusland en Turkije. Zo zou hij tienduizenden dollars hebben gekregen voor een toespraak die hij in Moskou hield voor de Russische tv-zender RT. Het Pentagon zou hem in 2014 nog gewaarschuwd hebben dat hij toestemming moest vragen voor dit soort transacties, aldus CNN.

Flynn was van 1981 tot 2014 in dienst van het Amerikaanse leger. Na zijn pensionering bij het leger richtte hij inlichtingen- en lobbybedrijf Flynn Intel Group op. Hij hief dit bedrijf op toen Donald Trump president werd. Flynn werd door Trump benoemd als de Nationale Veiligheidsadviseur, maar stapte na slechts drie weken op. Dat deed hij na onthullingen dat hij weken voor de beëdiging van Trump Amerikaanse sancties tegen Rusland zou hebben besproken met de Russische ambassadeur.

VS willen Noord-Korea aanpakken met sancties

Sancties en open onderhandelingen: op die manier wil Trump druk uitoefenen op Noord-Korea om zijn nucleaire programma te ontmantelen. Dat maakte de Amerikaanse regering woensdagavond bekend in een verklaring. "De Verenigde Staten streven stabiliteit en een vredige ontmanteling van het nucleaire programma van Noord-Korea na. We blijven openstaan voor onderhandelingen. Maar", staat in de verklaring te lezen, "we blijven bereid om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen."

De verklaring was opgesteld door minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, minister van Defensie Jim Mattis en inlichtingenchef Dan Coats.

Trump stelt onderzoek naar monumenten in

President Trump heeft woensdag een decreet ondertekend waarmee hij gebieden in de VS wil identificeren die zijn aangemerkt als nationale monumenten maar die mogelijk in aanmerking komen voor boringen, mijnbouw en andere gebiedsontwikkeling. Het zou gaan om dertig gebieden die zijn aangemerkt als nationale monumenten in de laatste twee decennia.

De gebieden die beschermd zijn zouden na nadere bestudering kunnen worden verkleind of zelfs helemaal worden vrijgegeven voor economische activiteiten. Volgens Trump is dat nodig omdat de creatie van de nationale monumenten een voorbeeld zijn van "flagrant misbruik van federale macht" van de Amerikaanse overheid en dat hij de macht om te beslissen over de invulling van gebieden wil teruggeven aan de staten.

Critici vinden echter dat het een volgende stap is in de pogingen van Trump zoveel mogelijk van de milieuvriendelijke maatregelen die zijn ingesteld door president Obama terug te draaien. Eerder deed Trump al iets soortgelijks met de omstreden pijpleiding Keystone XL. Die werd eerst geblokkeerd door Obama, mede uit milieuoverwegingen. Trump draaide dat besluit terug en gaf in maart officieel toestemming van de aanleg ervan.

Trump mag geldstroom naar 'sanctuary cities' niet blokkeren

President Trump mag de stroom van overheidsfondsen naar steden die illegalen bescherming bieden niet afknijpen. Dinsdag zette een federale rechter in San Francisco een voorlopige streep door een decreet waarmee Trump het in januari mogelijk maakte minder geld te sturen naar deze zogeheten sanctuary cities. Dat meldt persbureau AP.

De rechter sprak een voorlopig oordeel uit in een zaak die San Francisco en Santa Clara County, beide gelegen in de staat Californië, aanspanden tegen de regering-Trump. Zij menen dat het intrekken van overheidssteun hen miljarden dollars kan kosten. De staat zegt daarentegen dat het decreet betrekking heeft op een veel kleiner bedrag aan fondsen. Totdat de zaak volledig is behandeld, blijft de beslissing van de rechter staan.

Doorn in het oog

De sanctuary cities zijn Trump een doorn in het oog. Eén van de speerpunten van zijn presidentscampagne was een keihard optreden tegen illegalen. Sanctuary cities laten zich aan hard overheidsbeleid weinig gelegen liggen, en ondersteunen de illegalen juist. Zij kunnen dat doen, doordat steden in de Verenigde Staten veel macht hebben. Cijfers over illegalen hoeven ze niet te delen met de federale overheid.

Het decreet over de sanctuary cities is niet Trumps eerste executive order op het gebied van immigratie die voor de rechter sneuvelt. Eerder vaardigde de president twee versies uit van een decreet dat het inwoners van een aantal moslimlanden verbood naar de VS te komen. Beide orders werden door de rechters een halt toe geroepen.

Erdogan gaat volgende maand op bezoek bij Trump

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt volgende maand een bezoek aan zijn collega Donald Trump. Dat heeft een woordvoerder van Erdogan maandag gezegd, meldt persbureau Reuters. De twee staatshoofden treffen elkaar halverwege mei in het Witte Huis.

Erdogan reist op uitnodiging van Trump af naar Washington. Volgens de woordvoerder van de Turkse president zal de situatie in Syrië en Irak een gespreksonderwerp zijn, net als de uitlevering van Fethullah Gülen. Erdogan denkt dat de geestelijke achter de couppoging van vorig jaar juli zit en wil hem daarom in Turkije berechten. Gülen leeft sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten.

Het wordt de eerste ontmoeting tussen Trump en Erdogan. Ze spraken elkaar wel eerder: Erdogan was de eerste die Trump telefonisch feliciteerde met diens verkiezingsoverwinning in november 2016.

Lees ook: Opeens had hij een sleutelpositie tussen Trump en Erdogan

Trump ontmoet Palestijnse president Abbas in mei

Donald Trump zal op 3 mei de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontvangen in Washington. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer woensdag laten weten. De staatshoofden zullen spreken over een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen.

De twee leiders hebben elkaar nog niet eerder ontmoet. Wel spraken zij enkele malen telefonisch met elkaar. Trump ontving in februari de Israëlische premier Netanyahu in het Witte Huis.

Bij die laatste ontmoeting zei Trump dat de Israëliërs of Palestijnen zelf moeten uitzoeken of ze tot een een- of tweestatenoplossing komen. Sinds het aantreden van de Republikein als president heeft Israël een groot aantal illegale joodse nederzettingen gebouwd in Palestijns gebied. Hoewel Obama hier nog felle kritiek op had, is Trump milder over de nederzettingen.

Regering-Trump start onderzoek naar verlichten sancties Iran

Er komt een onderzoek naar het afzwakken van de Amerikaanse sancties tegen Iran in 2015. President Donald Trump wil weten of het verlichten van de sancties destijds wel in het belang is geweest van de Amerikaanse nationale veiligheid.

In 2015 sloten zes wereldmachten een belangrijk akkoord met Teheran over afbouw van het Iraanse nucleaire programma. Hierbij werd overeengekomen dat de internationale sancties tegen Iran deels zouden worden afgebouwd, in ruil voor toezicht door het Internationaal Atoomagentschap IAEA.

Iran houdt zich aan afspraken, toch onderzoek

Het onderzoek naar het opheffen van de sancties, dat door verschillende veiligheidsdiensten zal worden uitgevoerd, werd per brief aangekondigd door minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. In de brief benadrukte Tillerson dat Teheran zich voor zover bekend aan de afspraken houdt, maar er zorgen bestaan over de Iraanse rol als financier van terreur. Zo voorziet het anti-Israëlische groeperingen als Hezbollah en Hamas van politieke en financiële steun.

Trump noemde het atoomakkoord tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals "de slechtste deal die ooit werd gesloten". Toch bleef hij altijd vaag over wat hij met het akkoord zou doen, mocht hij president worden. Het is voor het eerst in zijn presidentschap dat de deal nu ter sprake komt.

Pence: 'Tijdperk van strategisch geduld voorbij'

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zegt dat het gedaan is met de geduldige houding van zijn land tegenover Noord-Korea. Pence deed die uitspraak volgens persbureau AP maandag tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea, op een steenworp afstand van de gedemilitariseerde zone tussen de Korea's:

"Het tijdperk van strategisch geduld is voorbij. President Trump is er heel duidelijk over dat zijn geduld en dat van onze bondgenoten in de regio op is, en dat we veranderingen willen zien. We willen dat Noord-Korea zijn roekeloze kernwapenprogramma afbreekt. En dat het continu ballistische raketten test, is ook onacceptabel."

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zullen hoe dan ook hun doel bereiken, zei Pence. Liefst op vreedzame wijze, maar als dat niet lukt "door alle middelen in te zetten" die nodig zijn om Zuid-Korea te beschermen en de regio stabiel te houden.

Mislukte raketproef

Het bezoek van Pence aan Zuid-Korea komt middenin een periode van hoog oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Dit weekend, vlak na de viering van de nationale feestdag de Dag van de Zon, deed het stalinistische land een mislukte raketproef.

Lees ook: Volgens Noord-Korea staat een nucleaire oorlog voor de deur

President Trump liet er geen misverstand over bestaan dat hij genoeg heeft van dergelijke "provocaties", zoals Pence de raketproef zondag noemde. Trump zei dat hij de Korea-kwestie desnoods op zou lossen zonder de hulp van China, dat als enige bondgenoot van het Noorden altijd een belangrijke rol speelt in onderhandelingen tussen de twee kampen. Voorlopig werken de VS echter nog wel samen met China, verzekerde Trump zondag.

McMaster zegt dat alle opties op tafel liggen om Noord-Korea aan te pakken

Alle opties liggen op tafel voor de Verenigde Staten om op te treden tegen Noord-Korea na de mislukte rakettest die het communistische land zondagochtend uitvoerde. Dat heeft Nationale Veiligheidsadviseur Herbert McMaster gezegd tijdens een bezoek aan Afghanistan, aldus persbureau Reuters. McMaster bezocht het land nog geen week nadat het Amerikaanse leger de GBU-43/B, beter bekend als de 'Mother of all Bombs', afwierp op IS-tunnels in Afghanistan.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News MORE: U.S. Security Adviser McMaster says all options on the table for North Korea. https://t.co/5JVtwKIYyN

McMaster zei dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn onvoorspelbaarheid en bruutheid bewezen heeft en dat de mislukte raketproef past in een patroon van dreigend gedrag. De VS werken volgens hem met bondgenoten aan een reeks opties om Noord-Korea aan te pakken. Daar is China ook bij betrokken, aldus McMaster.

Lees ook: Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Verder sprak McMaster zich uit tegen de Russische steun aan het "moordlustige Syrische regime" van Bashar Assad. In Afghanistan ontmoette de veiligheidsadviseur president Ashraf Ghani en enkele andere Afghaanse hoogwaardigheidsbekleders. Zij spraken over samenwerking en de strijd tegen terreurgroepen IS en de Taliban in Afghanistan.

Er zijn circa negenduizend Amerikaanse militairen actief in Afghanistan. Daar trainen zij Afghaanse troepen.

China toch geen valutamanipulator

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat twee keer per jaar verschijnt, is China geen zogeheten valutamanipulator. Dat melden Amerikaanse media, waaronder de Washington Post.

Tijdens de campagne zei Trump nog China wel als zodanig te willen bestempelen. Hij beschuldigde China ervan de waarde van de munt kunstmatig laag te houden om zo de concurrentiepositie van het land ten opzichte van onder meer Amerika goed te houden. Dat zou volgens Trump banen kosten in de VS.

Recent zei Trump echter al dat China de afgelopen maanden niet aan manipulatie van de waarde van zijn munt gedaan heeft. Ook zei Trump dat het weleens ongunstig voor hulp van China aan de VS inzake de spanningen met Noord-Korea uit zou kunnen vallen om China wel een valutamanipulator te noemen.

Op 6 en 7 april ontving Trump de Chinese president Xi Jinping in Florida. Na afloop vertelde hij dat hij China betere handelsvoorwaarden had aangeboden dan hij eigenlijk zou doen om ervoor te zorgen dat China helpt bij het indammen van de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging.

Website met bezoekersgegevens Witte Huis wordt gesloten

Informatie over wie het Witte Huis bezoekt zal niet meer openbaar te verkrijgen zijn. De website waar deze informatie onder Barack Obama op gedeeld werd, wordt gesloten. Dat staat in een persverklaring van het Witte Huis op vrijdag. Het sluiten van de website gebeurt vanwege de "grote nationale veiligheidsrisico's en privacyzorgen", aldus het Witte Huis.

Tijdens het presidentschap van Obama werd via de website Open.gov openbaar gemaakt wie het Witte Huis bezocht. Op deze manier kreeg het publiek inzicht in lijsten van lobbyisten en andere bezoekers, meldt The Washington Post. Geïnteresseerden die toch de bezoekerslijsten willen inzien, zullen die vanaf nu via een Freedom of Information Act-verzoek moeten aanvragen. Die wet is vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur, die burgers het recht geeft om de overheid te verzoeken informatie over bestuursaangelegenheden openbaar te maken.

Volgens The Washington Post hebben overheidswaakhonden bezorgd gereageerd op het nieuws. "Trump doet dit alleen omdat hij iets te verbergen heeft", aldus David Donnelly, president van de linkse organisatie Every Voice. Ook Obama kwam overigens in opspraak omdat hij bezoekers van de lijst wist te houden door ze bijvoorbeeld buiten het Witte Huis te ontvangen.

Open.gov is al sinds januari uit de lucht. Het sluiten van de website zou de overheid de komende vier jaar 70.000 dollar besparen.

Trump: Noord-Korea? Dat regelen we

Noord-Korea is "een probleem dat afgehandeld zal worden". Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdag, toen hem werd gevraagd of met het gebruik van een zware bom in Afghanistan een boodschap wordt gestuurd aan het regime in Pyongyang.

De VS gebruikten donderdag voor het eerst in de geschiedenis de GBU-43. Het is het krachtigste niet-nucleaire explosief in het arsenaal van het land en werd ontwikkeld in 2003, tijdens de Tweede Golfoorlog in Irak. De Amerikaanse strijdkrachten bombardeerden terreurgroep Islamitische Staat in Afghanistan met die zogenoemde MOAB (Massive Ordnance Air Blast Bomb), of ‘moeder aller bommen’.

Trump zei donderdag niet te weten of dat bombardement een boodschap stuurt naar Noord-Korea. "Het maakt ook geen verschil", zei de president. "Noord-Korea is een probleem. Dat probleem wordt afgehandeld."

Lees ook: Hoe China en de VS Kim Jong-un proberen te stoppen

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn de afgelopen tijd weer opgelopen. Na een mislukte test met een Scud-raket door Pyongyang, stuurde Amerika afgelopen weekeinde een konvooi marineschepen richting de zee bij Noord-Korea.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have great confidence that China will properly deal with North Korea. If they are unable to do so, the U.S., with its allies, will! U.S.A.

De Chinese president Jinping Xi heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump in een telefoongesprek woensdag opgeroepen te zoeken naar een "vreedzame oplossing" in het conflict met Noord-Korea. De twee staatshoofden spraken elkaar vorige week nog persoonlijk toen Xi op bezoek was in de VS.

Trump: NAVO is niet langer achterhaald

De Amerikaanse president Trump verwelkomde woensdagavond secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO in het Witte Huis. In een gezamenlijke verklaring na afloop dankte Trump zijn NAVO-bondgenoten voor het steunen van de Veiligheidsraadresolutie waarin de Syrische gifgasaanval wordt veroordeeld.

"De brute wijze waarop onschuldige burgers met chemische wapens worden afgeslacht, en de barbaarse moorden op hulpeloze kinderen en baby's, moeten krachtig worden veroordeeld door ieder land dat een mensenleven respecteert. Het is tijd dat er een einde gemaakt wordt aan deze wrede oorlog, dat terroristen worden verslagen en vluchtelingen in staat gesteld worden terug te keren naar huis."

De resolutie werd verworpen na een veto van Rusland. Rusland heeft sinds het begin van de oorlog zeven keer eerder een resolutie over bondgenoot Syrië tegengehouden.

Donald Trump heeft de NAVO in het verleden meerdere keren "achterhaald" genoemd. Ook heeft hij vaker kritiek geuit over landen die zich niet houden aan de afspraak om minimaal 2 procent van hun bruto binnenlands product te besteden aan defensie. Direct na zijn uitspraken over Syrië herhaalde hij dit.

Trump zei verder een "productieve discussie" gevoerd te hebben over de gezamenlijke terrorismebestrijding.

"Ik heb daar lang geleden al over geklaagd, en ze hebben wijzigingen doorgevoerd en nu bestrijden ze terrorisme wel. Ik heb de NAVO achterhaald genoemd. Ze is niet langer achterhaald."

'FBI mocht afluisteren'

De FBI kreeg in de zomer van 2016 een geheim gerechtelijk bevel waarmee de dienst toestemming kreeg om een adviseur van Donald Trump af te luisteren in het onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland in de presidentiële campagne. The Washington Post schrijft dat de FBI en het ministerie van Justitie een rechter van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) hadden overtuigd dat adviseur Carter Page mogelijk een buitenlandse spion was.

Page zelf heeft altijd ontkend dat hij samenwerkte met de Russen. In een reactie op het bericht van de Washington Post zegt hij tegenover persbureau Reuters dat het bevel het bewijs vormt dat de regering van voormalig president Barack Obama tegenstanders van zijn buitenlandse koers "wilde onderdrukken". "Het wordt interessant als de komende tijd blijkt dat er geen juridische basis was voor dat afluisterverzoek."

Het bericht komt voor de FBI op een gevoelig moment: de inlichtingendienst doet momenteel onderzoek naar de rol die de Russen mogelijk hebben gespeeld in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Directeur James Comey ontkende eerder nog dat de FBI het team rond Trump zou hebben laten afluisteren op verzoek van Obama.

Het ministerie van Justitie heeft nog niet gereageerd op het bericht van de Amerikaanse krant.

Spicer maakt excuses over gifgas-opmerking

Nog geen 2,5 uur nadat Trumps woordvoerder Spicer de vergelijking maakte tussen Hitler en Assad, heeft hij alweer zijn verontschuldigingen aangeboden voor de 'ongevoelige' verwijzing naar de Holocaust.

In een interview met CNN zei hij dat hij per ongeluk op 'botte en ongepaste' wijze refereerde aan de Holocaust, terwijl die vergelijking niet opgaat. "Het was fout dat te doen. Het was een blunder."

Spicer: zelfs Hitler gebruikte geen gifgas

Donald Trumps woordvoerder Sean Spicer heeft voor opschudding gezorgd door te zeggen dat zelfs Hitler geen chemische wapens heeft ingezet zoals in Syrië is gebeurd. Spicer deed zijn uitspraken dinsdag tijdens een persconferentie:

"Zelfs iemand zo verwerpelijk als Hitler heeft zich niet verlaagd tot het gebruik van chemische wapens."

De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat in de Duitse vernietigingskampen vele honderdduizenden mensen om het leven gebracht zijn met giftig gas. Daar doelde Spicer naar eigen zeggen niet op:

"Hij gebruikte het gas niet op zijn eigen bevolking zoals Assad dat doet. Hij zette die wapens in de holocaustcentra [sic], dat weet ik. Ik doelde op de manier waarop Assad ze inzette, hoe hij de wapens afwierp in de steden."

Sean Spicer offers clarification on his earlier comparison of Assad's use of chemical weapons and Hitler https://t.co/UUbMGXKtE4

— NBC News (@NBCNews) 11 april 2017

In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog, zette Duitsland in de Tweede Wereldoorlog op het slagveld geen chemische wapens in. In onder andere concentratiekampen als Auschwitz werden echter zo'n miljoen mensen omgebracht met het gifgas Zyklon B.

Gorsuch offieel nieuwe opperrechter Hooggerechtshof

Neil Gorsuch is de nieuwe opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Vrijdag stemde de Senaat in met zijn benoeming.

Gorsuch werd in januari voorgedragen door president Trump. De 49-jarige rechter staat bekend als conservatief. Hij deed eerder uitspraken tegen euthanasie en voor de doodstraf.

Voor de benoeming was het wel nodig de regels te veranderen. De vereiste zestig voorstemmen (van de in totaal honderd stemmen) werden niet gevonden. Daarop wisten de Republikeinen de regels te veranderen door met een nipte meerderheid de eis van zestig stemmen van tafel te krijgen. Uiteindelijk werd de benoeming goedgekeurd met 54 voorstemmen.

Lees ook: Neil Gorsuch is de nieuwe opperrechter

Twitter weigert identiteit anti-Trumpaccount bekend te maken

Twitter Inc weigert de identiteit van een van zijn gebruikers te onthullen die zich de afgelopen maanden online verzette tegen Trump's harde immigratiebeleid. Donderdag spande Twitter een proces aan tegen een eis van de Amerikaanse overheid om bekend te maken wie het account @ALT_uscis beheert. Daar zou minstens één overheidsambtenaar achter zitten, meldt persbureau Reuters.

Het sociale medium beroept zich op het recht van vrijheid van meningsuiting. Gebruikers zouden de vrijheid moeten hebben om zich online uit te spreken. @ALT_uscis is een acroniem voor de U.S. Citizenship and Immigration Services, de Amerikaanse immigratiedienst, en noemt zichzelf 'immigratie-verzet'.

Het account tweette kort nadat Twitter het nieuws bekend gemaakt had een kopie van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, waar de vrijheid van meningsuiting in vastgelegd is. Inmiddels heeft @ALT_uscis er bijna vier keer zoveel volgers bij gekregen.

pic.twitter.com/jMyK38iOcN

— ALT🛂 Immigration (@ALT_uscis) April 6, 2017

De nieuwe Amerikaanse president is bekend om zijn harde immigratiebeleid, wat tot veel kritiek heeft geleid. Hij heeft beloofd een muur te bouwen aan de grens met Mexico, en miljoenen illegale migranten te deporteren.

@ALT_uscis tweette onder meer een parodie op bingo voor 'rechtse idioten', en dreef de spot met Trump dat hij niet genoeg geld zou geven aan liefdadigheidsinstellingen. Ook kwam er donderdag een reactie op het bombardement in Syrië:

And we are off to creating some new refugees! Missiles launched at Syria.

— ALT🛂 Immigration (@ALT_uscis) April 7, 2017

Live: Amerikaans bombardement op Syrische luchtmachtbasis

De Verenigde Staten hebben donderdagnacht een Syrische luchtmachtbasis gebombardeerd. Het was een vergeldingsactie voor de chemische aanval dat het regime van Assad eerder deze week zou hebben uitgevoerd op haar eigen bevolking.

Lees hier alle laatste ontwikkelingen rondom het Amerikaanse bombardement

‘Nucleaire optie’ verdiept polarisatie VS

Sommigen moesten hun neuzen dichtknijpen, maar ze deden het toch. Republikeinen in de Senaat stemden donderdag voor de zogeheten ‘nucleaire optie’ om Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, benoemd te krijgen. Ze stemden voor verandering van de Senaatsregels, zodat kandidaten voor het Supreme Court voortaan met een meerderheid van 51 stemmen benoemd kunnen worden, in plaats van met de tot nu toe vereiste 60 stemmen.

De optie heet niet voor niets ‘nucleair’: ze maakt dat de minderheid in de Senaat genegeerd kan worden, ze erodeert de noodzaak tot samenwerking tussen de partijen en verdiept zo de polarisatie in Washington. Ook bereikt die polarisatie nu het Hooggerechtshof, het instituut dat het finale oordeel velt in kwesties die Amerika diep verdelen, zoals wapenbezit, de doodstraf en abortus.

Lees meer over de strijd rond het Amerikaans Hooggerechtshof: 'Nucleaire optie' verdiept polarisatie VS

Tillerson vindt toch dat Assad moet aftreden

Nadat er dinsdag tientallen doden zijn gevallen bij een vermoedelijke gifgasaanval, vindt Donald Trump dat er iets moet gebeuren in Syrië. Dat meldt persbureau AP. Aan boord van de Air Force One zei hij tegen verslaggevers over de rol van president Assad: "Ik ga er vanuit dat hij de touwtjes in handen heeft dus er zou iets moeten veranderen". Welke rol de Verenigde Staten hierin zouden moeten spelen, wilde Trump niet bespreken. Hij zei alleen dat een gifgasaanval "niet zou mogen gebeuren".

Rex Tillerson, de minister van Buitenlandse Zaken, was iets explicieter. Tijdens een bijeenkomst in Florida zei hij dat Assad niet langer een rol zou mogen spelen in het besturen van het land. Hij zei er zonder enige twijfel vanuit te gaan dat de regering van Assad achter de aanval zou zitten. Hij zei ook dat Rusland de steun aan de regering van Assad "voorzichtig zou moeten overwegen".

De opmerking van Tillerson is opvallend. Vorige week donderdag zei de minister nog dat het afzetten van Assad niet langer prioriteit heeft. Deze opvatting vormde een duidelijke breuk met de vorige regering. Obama verzocht de Syrische president in 2011 al om op te stappen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wat een draai van Tillerson. Vorige week mocht Assad nog blijven. Nu zegt hij: 'Assad has no future.' Roept Rusland op steun in te trekken.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bizar genoeg is dit precies het standpunt van de regering-Obama.

Voorzitter Inlichtingencommissie stapt uit Rusland-onderzoek

Devin Nunes, de Republikeinse voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stopt tijdelijk met het leiden van het onderzoek naar de Russische rol in de Amerikaanse verkiezingen. Hij treedt af omdat er volgens AP verschillende ethische bezwaren zijn die de afgelopen weken tegen hem rezen.

De Ethische Commissie van het Huis maakte donderdag ook bekend een officieel onderzoek te zijn gestart naar deze bezwaren. Nunes kreeg veel kritiek nadat hij vorige maand een persconferentie belegde waarin hij bekendmaakte "informatie" te hebben ingezien over "incidentele" spionage van mensen in het team dat Trumps overgang naar het Witte Huis begeleidde.

Lees meer: Voorzitter Inlichtingencommissie stapt uit Rusland-onderzoek

Devin Nunes eerder deze week bij een persconferentie in Washington. Foto Reuters

VS blijven bij raketschild voor Zuid-Korea

De Verenigde Staten gaan door met het opstellen van het raketafweersysteem THAAD in Zuid-Korea. Dat heeft een hoge veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Trump donderdag in een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse collega aangegeven, aldus het bureau van de Zuid-Koreaanse president.

Vorig jaar bereikten de VS en Zuid-Korea een akkoord over de plaatsing van het raketschild, het zogeheten Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). THAAD moet zorgen dat de Noord-Koreanen geen kans krijgen hun zuiderburen te beschieten met al dan niet nucleaire raketten. Verschillende onderdelen van het systeem, waaronder lanceerinstallaties voor raketten, zijn inmiddels gearriveerd in Zuid-Korea.

Boycot

In reactie op de plaatsing van het Amerikaanse afweergeschut hebben Chinese staatsmedia opgeroepen tot het boycotten van producten uit Zuid-Korea. Tevens wordt gedreigd met het stopzetten van productiefaciliteiten van Zuid-Koreaanse bedrijven in China.

China is fel tegen het opstellen van Amerikaanse afweerraketten. De Chinezen stellen dat het raketschild, even ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, een gevaar is voor de staatsveiligheid en inbreuk maakt op het eigen nucleaire defensiesysteem. Zuid-Korea en de Amerikaanse defensie stellen dat het afweergeschut alleen bedoeld is om een nucleaire aanval vanuit Noord-Korea af te slaan.

Donderdag komt de Chinese president Xi Jinping langs bij Trump in Florida. Ze gaan in ieder geval niet golfen, schrijft onze correspondent Oscar Garschagen. Wel zal de kwestie Noord-Korea besproken worden.

President Trump had eerder deze week telefonisch contact met de Japanse premier Shinzo Abe over de raketlancering van Noord-Korea, zo maakte het Witte Huis bekend. Hij benadrukte dat de VS "alle mogelijkheden om af te schrikken en zichzelf en de bondgenoten te verdedigen zullen versterken", zo luidde de verklaring.

Staten VS vechten Trumps klimaatplan aan

Zeventien Amerikaanse staten vechten het decreet van president Trump aan waarmee die de klimaatreguleringen van Obama heeft teruggedraaid. De coalitie van staten, onder leiding van de staat New York, zegt dat de Amerikaanse regering een wettelijke plicht heeft om de uitstoot van gassen te reguleren.

Door het decreet zou de staat de verplichtingen niet nakomen. Zo werd het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven en werden de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie versoepeld.

"De wet is duidelijk: de Environmental Protection Agency (EPA) moet de CO2-uitstoot door energiecentrales terugdringen", lichtte de New Yorkse openbaar aanklager Eric Schneiderman de gang naar de rechter toe.

Trump beschuldigt voormalige veiligheidsadviseur Obama

In een interview met The New York Times heeft de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigingen geuit in de richting van Susan Rice, de voormalige nationale veiligheidsadviseur onder president Barack Obama. Trump is ervan overtuigd dat Rice onrechtmatig namen van medewerkers uit Trumps team die onderschept waren door de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft opgevraagd.

Rechtse media in de Verenigde Staten meldden de afgelopen dagen dat Rice haar positie als nationaal veiligheidsadviseur misbruikte door de namen van medewerkers uit Trumps team op te vragen die voorkwamen in door de inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken. Ook Bloomberg berichtte hier maandag over. Normaal gesproken worden namen van Amerikaanse burgers die opduiken tijdens het aftappen van buitenlandse machten geanonimiseerd, maar Rice zou de namen zelf opgevraagd hebben. Rechtse media suggereren dat Rice de namen vervolgens heeft gelekt. Michael Flynn, Trumps aanvankelijke veiligheidsadviseur die moest aftreden na onthullingen over Russische contacten, zou volgens hen door het lek van Rice onderuit zijn gehaald.

Rice ontkende alle beschuldigingen dinsdag in een interview met de tv-zender MSBNC. Volgens Rice heeft ze bepaalde namen slechts opgevraagd in het belang van de nationale veiligheid. Rice zei dat er geen sprake was van politieke motieven en ook ontkende ze de namen gelekt te hebben.

Bill O'Reilly

Woensdag antwoordde Trump in een gesprek met The New York Times bevestigend op de vraag of Rice volgens hem een misdaad heeft begaan. Ook bekritiseerde Trump verschillende media, waaronder The New York Times, omdat ze volgens hem onvoldoende aandacht aan de zaak schenken. Fox News daarentegen pakt de zaak volgens Trump wél goed op. In het bijzonder prees hij presentator Bill O'Reilly, die momenteel zwaar onder vuur ligt vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie. Trump zei echter te geloven dat O'Reilly een "goed persoon" is.

Lees ook: ‘Seksuele intimidatie en angstcultuur bij Fox News’

Trump spreekt afschuw uit over gasaanval Syrië

President Trump heeft woensdag zijn afschuw uitgesproken over de gifgasaanval in de Syrische provincie Idlib, waarbij dinsdag tientallen mensen omkwamen. Trump noemde de aanval volgens persbureau AP "iets verschrikkelijks" en een "grove belediging voor de menselijkheid", die "niet getolereerd kon worden". De president deed zijn uitspraken in het Witte Huis, waar hij koning Abdullah II van Jordanië ontving.

Dinsdag wees Trump in een persverklaring al het regime van de Syrische president Bashar al-Assad aan als schuldige achter de aanval. Maar Trump benadrukte ook de in zijn ogen kwalijke rol van zijn voorganger Barack Obama. "President Obama zei in 2012 dat hij een 'rode lijn' trok als het ging om chemische wapens, en deed vervolgens niets."

Lees ook: Gruwelijke chemische aanval in Syrië volgt op gebruik van chloorgas

Zelfstandig optreden

Woensdag vroegen journalisten Trump hoe hij zelf van plan was te reageren op de gifgasaanval. "Dat zullen jullie wel zien", antwoordde de president daarop. Minister van Defensie James Mattis had eerder al gezegd dat de aanval "een vreselijke daad" was, "die ook zo behandeld zal worden". Wat dat betekent, vertelde hij volgens AP niet.

De Amerikaanse VN-gezant Nikki Haley uitte woensdag op een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad stevige taal:

"Als de Verenigde Naties er telkens niet in slagen gezamenlijk op te treden, zou het kunnen dat de Verenigde Staten genoodzaakt zijn zelfstandig op te treden."

Een resolutie die het mogelijk zou hebben gemaakt VN-sancties in te stellen tegen plegers van aanvallen met chemische wapens, haalde het in februari niet nadat Rusland er zijn veto over had uitgesproken. Volgens Haley zijn de Russen blind voor de "barbarij" van gifgasaanvallen.

Ivanka

Trumps dochter Ivanka, sinds vorige maand officieel zijn adviseur, betreurde de aanval ook. Op Twitter schreef ze dat de beelden uit Syrië haar "heel verdrietig en woedend" maken:

Twitter avatar IvankaTrump Ivanka Trump Heartbroken and outraged by the images coming out of Syria following the atrocious chemical attack yesterday.

Trump: er zal gesnoeid worden in regels bankensector

Er zal worden gesnoeid in de Amerikaanse Dodd-Frank Act, de wet die na de crisis de bankensector onder controle moest brengen. Dat zei Trump op dinsdag in het Witte Huis tegen een zaal vol topmannen uit de industrie, aldus Reuters. Hij gaat "dingen doen die heel goed zijn voor de bankensector", zei Trump, "die het mogelijk maken voor banken om geld uit te lenen aan iedereen die het nodig heeft."

Hoewel het belangrijk is om de bankensector te reguleren, moet het niet zo zijn dat "wetgeving het onmogelijk maakt om geld te lenen aan mensen die nieuwe banen willen creëren", aldus Trump.

VS stoppen financiering Bevolkingsfonds vanwege abortus

De Verenigde Staten stoppen met de financiering van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. Dat meldt persbureau AP. De reden voor het stoppen van de financiering is de samenwerking van het Bevolkingsfonds met Chinese overheidsinstanties, die zouden zorgen voor gedwongen abortussen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken valt het VN-orgaan onder het zogenoemde 'Kemp-Kasten amendement'. Dit amendement verbiedt financiering aan organisaties die gedwongen abortussen en onvrijwillige sterilisaties faciliteren.

Het Bevolkingsfonds houdt zicht in 150 landen bezig met gezinsplanning en gezondheid voor moeder en kind. De Verenigde Staten gaf 32,5 miljoen dollar (30,5 miljoen euro) per jaar aan het Bevolkingsfonds.

Anti-abortus

Begin dit jaar besloot president Trump ook de financiering stop te zetten voor organisaties die vrouwen helpen met gezinsplanning in ontwikkelingslanden. Vrouwen kunnen dan geen veilige abortus meer krijgen.

De Nederlandse (inmiddels demissionair) minister van Onwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen (PvdA), startte daarop een inzamelingsactie en kreeg 600 miljoen dollar (560 miljoen euro) bij elkaar om het financiële gat dat Amerika achterliet op te vullen.

Lees ook: het interview met Lilianne Ploumen

Nieuw decreet: providers in Amerika mogen ongevraagd data verkopen

President Donald Trump heeft maandag zijn handtekening gezet onder het decreet dat toestaat dat Amerikaanse providers ongevraagd data over surfgedrag mogen verkopen. De wet werd vorige week aangenomen door het Congres. Een nipte meerderheid van de Republikeinen stemden voor. Alle Democraten stemden tegen.

De nieuwe wet draait de door Obama ingestelde privacyregels voor providers terug. Die regels vereisen dat internetproviders toestemming vragen aan consumenten voor dat zij geodata, financiële informatie, gezondheidsheidsinformatie en browserhistorie mogen gebruiken voor advertentie- en marketingdoeleinden. De wet van Obama was nog niet van kracht.

De ondertekening van deze wet past in de regeringslijn van Trump, die Obama's politieke erfenis wil terugdraaien. Naast de privacyregels van Obama wil Trump ook Obamacare terugdraaien. Deze zorgwet verschaft miljoenen, met name arme Amerikanen, een zorgverzekering. De stemming om Obamacare terug te draaien werd eerder afgeblazen, omdat Trump niet genoeg medestanders heeft in het Amerikaanse Congres. Ook heeft Trump toestemming gegeven de Dakota-oliepijpleiding verder af te bouwen, terwijl Obama de aanleg eerder stillegde. Hij deed dat om meer onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de oliepijpleiding op onder andere het milieu.

Lees hier ons vorige Trumpblog terug