Tientallen doden in Syrië, mogelijk aanval met gifgas

Oorlog Syrië De door rebellen gecontroleerde provincie Idlib is deze dinsdag getroffen door vatbommen.

Kinderen worden behandeld na een luchtaanval met vermoedelijk gifgas op het door rebellen gedomineerde stadje Khan Shaykhun in Noord-Syrië.
Kinderen worden behandeld na een luchtaanval met vermoedelijk gifgas op het door rebellen gedomineerde stadje Khan Shaykhun in Noord-Syrië. Foto MOHAMED AL-BAKOUR

In de Syrische provincie Idlib zijn dinsdag tientallen mensen om het leven gekomen bij een bombardement, vermoedelijk met chemische wapens. Op sociale media circuleren gruwelijke foto’s van doden, onder wie ook kinderen.

De luchtaanval, uitgevoerd door Russische of Syrische vliegtuigen, vond plaats in Khan Shaykhun in de provincie Idlib die in handen is van de Syrische rebellen, die daar gedomineerd worden door Fatah al-Sham, het voormalige filiaal van Al-Qaeda in Syrië.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen zijn er minstens 58 doden gevallen; activisten op het terrein hebben het over tientallen doden en honderden anderen die zijn aangetast door gas dat in vatbommen zou zijn gedropt.

De provincie Idlib wordt bijna volledig gecontroleerd door de Syrische oppositie. Volgens de Verenigde Naties verblijven er zo’n 900.000 Syrische vluchtelingen. Woordvoerders van de rebellen en de oppositie zeggen te vrezen voor een op handen zijnde aanval van het regeringsleger op de provincie.

Activisten op Twitter zeggen dat het bij de aanval om saringas gaat, maar daarvoor ontbreekt voorlopig bewijs. De Syrische regering heeft in 2013 officieel zijn chemische wapens overgedragen aan de Verenigde Naties. In juni 2015 verklaarde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dat de verwijdering van het Syrische gifgasarsenaal voltooid was. Sindsdien zijn er regelmatig berichten over nieuwe chemische aanvallen in Syrië, de meeste met chloorgas. Vorige maand nog spraken Rusland en China in de Veiligheidsraad hun veto uit over sancties tegen het Syrische regime. Volgens beide landen zouden strafmaatregel de vredesbesprekingen met het land schaden.

    • Gert Van Langendonck