De Thuiskok: Turks ontbijt

Het lijkt me dat de auteurs van Yoghurt dit ontbijtrecept hebben gebaseerd op het Turkse gerecht cacik. Dat is normaal gesproken een bijgerecht dat veel lijkt op het Griekse tzatziki, een soort yoghurtsaus met knoflook en komkommer. Omdat opstaan met knoflook niet de beste manier is om de dag te beginnen, is dat ingrediënt hier vervangen door sesamzaadjes. Je serveert het met een broodje, waardoor het een keer wat anders is dan een kommetje met yoghurt met fruit en noten naar binnen lepelen. Daarvan staan er nog genoeg andere recepten in dit kookboek.

Snijd de komkommer in twee stukken. Maak van de ene helft van de komkommer dunne plakjes. Zet weg tot later gebruik. Was de radijsjes en snijd ze in flinterdunne plakjes. Zet deze ook even weg tot later gebruik. Snijd de andere helft van de komkommer in de lengte doormidden en verwijder met een lepeltje de zaadlijsten. Maak met een mes kleine blokjes van de komkommer. Verdeel de blokjes komkommer over twee glazen. Schep de yoghurt op de blokjes komkommer. Top de yoghurt af met de plakjes komkommer en plakjes radijs. Leg er de takjes dille op, druppel de olijfolie eroverheen en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Serveer met pitabroodjes die even geroosterd zijn in een broodrooster.