Suriname

Betoging tegen regering-Bouterse die ‘volk en land verkracht’

Met leuzen als ‘Bouta aan de macht, volk en land verkracht’ hebben maandag ruim duizend Surinamers, volgens lokale schattingen, in Paramaribo betoogd tegen de regering-Bouterse. Het was de grootste anti-regeringsdemonstratie van de laatste jaren. Jongeren hadden tot de betoging opgeroepen nadat de regering-Bouterse de benzineprijzen vorige week had verhoogd. Ook ondernemers en politici van de oppositie ondersteunden het protest. Eerder organiseerde de actiegroep ‘We Zijn Moe’ veel kleinere betogingen. Steeds meer Surinamers voelen de crisis, met een inflatie van tientallen procenten. De crisis is veroorzaakt door wanbeleid, corruptie en een daling van de prijzen van olie en goud, waardoor overheidsinkomsten zijn afgenomen. Vakbonden en kleine ondernemers hebben meer acties aangekondigd. (NRC)

    • Hans Buddingh'