Staat zet opnieuw deel van belang ASR in de verkoop

Als de verkoop is afgerond, heeft de overheid voor het eerst geen meerderheidsbelang meer in ASR.

Foto Robin van Lonkhuisen/ANP

De Nederlandse overheid gaat opnieuw een deel van de aandelen in verzekeraar ASR verkopen, zo maakte ASR dinsdag bekend. De staat wil dit keer 20 miljoen aan aandelen verkopen, goed voor een belang van 13,3 procent.

Als de verkoop is afgerond, heeft de overheid voor het eerst geen meerderheidsbelang meer in ASR. Het belang van de overheid zou dalen van het huidige 50,1 procent, naar 36,8 procent. Afhankelijk van hoeveel stukken er daadwerkelijk verkocht worden en de uiteindelijke verkoopprijs, kan de verkoop de schatkist een half miljard euro opleveren.

ASR is de oude verzekeringspoot van Fortis Nederland. Nadat Fortis in 2008 ten onder ging, werd het onderdeel genationaliseerd. Vorig jaar zomer bracht de staat ASR naar de beurs. Eind vorig jaar werd reeds een deel van de aandelen verkocht, net als in januari van dit jaar.Die laatste keer kocht ASR een deel van de eigen aandelen. Dat zal dit keer niet gebeuren: het bedrijf zit al aan het maximale aantal ingekochte stukken waartoe het door aandeelhouders is gemachtigd. 31 mei zal de verzekeraar de aandeelhouders om een nieuwe machtiging vragen om eigen aandelen in te kopen.