Spanje en Gibraltar ruziën over territoriale wateren

Volgens de regering van Gibraltar is een Spaans schip haar territoriale wateren binnengevaren. Spanje ontkent.

Archiefbeeld van Gibraltar
Archiefbeeld van Gibraltar Foto Jorge Guerrero/AFP

Daags nadat het Verenigd Koninkrijk en Spanje dit weekend vooruitlopend op een Brexit ruzieden over de positie van Gibraltar, verplaatste het dispuut zich dinsdag naar de daadwerkelijke regio. Volgens de regering van Gibraltar, een Brits overzees gebied in het zuidelijkste puntje van Spanje, is een Spaans schip dinsdag zonder toestemming haar territoriale wateren binnengevaren.

De regering sprak op Twitter van een “een illegale interventie in de Britse-Gibraltarese wateren door het Spaanse marine patrouilleschip Infanta Cristina”.

Spanje ontkent het illegaal binnenvaren van de watergrenzen van Gibraltar tegenover persbureau AP, bovenal omdat het land de territoriale wateren van Gibraltar überhaupt niet erkent. Volgens Spanje voerde het schip bovendien een routinepatrouille uit in het gebied en voer het geen andere route dan het altijd doet.

Volgens Gibraltar is het dit jaar al de zevende keer dat Spanje de wateren van Gibraltar binnen is gevaren. Het Spaanse schip werd door de Britse Royal Navy naar elders geleid.

Lees ook: Lijft Spanje straks Gibraltar in? Never

Ruzie over Gibraltar

Tussen Spanje en het Verenigde Koninkrijk ontstond dit weekend wrevel over de positie van Gibraltar in de onderhandelingen over Brexit. Vrijdag maakte de EU de spelregels voor Brexit bekend en noemde daarbij Gibraltar expliciet als twistpunt. Volgens de EU is niet elk EU-verdrag met de Britten automatisch van toepassing op Gibraltar, tenzij hier toestemming voor is van Spanje, dat al langer aast op zeggenschap over de strategisch gelegen rots die sinds 1713 in Britse handen is.

Lees ook: Brexit leidt tot oorlogsretoriek om Gibraltar

Sommige Britten zien hierin een verkapte poging om Gibraltar onder Spaans gezag te brengen. Een deel van de rechterflank van de Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May vindt dat desnoods via militair ingrijpen voorkomen moet worden dat Gibraltar, een Brits overzees gebied, in Spaanse handen komt.

Al 300 jaar is Gibraltar inzet van ruzie tussen het VK en Spanje, dat het gebied in 1713 aan de Britten werd toegekend bij de Vrede van Utrecht. In 2002 stemde bijna 99 procent van de bewoners tegen gedeelde Brits-Spaanse soevereiniteit. Bij het Brexit-referendum stemde bijna 96 procent voor het blijven in de EU.