Spaans hof stelt onderzoek in naar witwassen oom Assad

Assads oom zou Spaanse criminelen helpen geld te verduisteren. De politie is zijn woning in Marbella binnengevallen.

De jachthaven van Marbella, Puerto Banus.
De jachthaven van Marbella, Puerto Banus. Foto Pixabay

Het Hooggerechtshof van Spanje heeft een onderzoek ingesteld naar de vermoedelijke witwaspraktijken van de oom van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat om Rifaat al-Assad, een voormalige vicepresident van Syrië.

Hij wordt verdacht van het witwassen en verduisteren van geld voor criminele organisaties in Zuid-Spanje. Onderdeel van het bevel is de inbeslagname van vastgoedbezittingen van de familie in Spanje. De waarde daarvan wordt geschat op 691 miljoen euro. en het sluiten van verschillende bankrekeningen.

Lees ook over de reis door Syrië van redacteuren Gert Van Langendonck en Carolien Roelants: Leven onder Bashar al-Assad

Volgens een justitiële bron van persbureau AFP heeft de Spaanse politie dinsdag invallen gedaan in een huis in de jachthaven van Marbella, Puerto Banus, na een onderzoek naar de financiële tegoeden van Rifaat al-Assad.

Volgens de Spaanse krant El Mundo bezit Rifaat al-Assad verschillende hotels, parkeergarages en uitgaansgelegenheden in de badplaats.

Rifaat al-Assad werd door zijn broer, de toenmalige president Hafez al-Assad (vader van president Bashar al-Asad), verdreven uit Syrië uit angst dat Rifaat een staatsgreep zou organiseren. Sinds de jaren ’90 woont Rifaat al-Assad in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje.

    • Menno Sedee