Brieven

Reactie op Nick Shepherd en Christian Ernsten

‘Goede Hoop’ is juist prima expositie

Beeld Rijksmuseum

In NRC van 30 maart geven Nick Shepherd en Christian Ernsten blijk van hun teleurstelling over de gemiste kans van de Goede Hoop-tentoonstelling in het Rijksmuseum. Ik woonde veertig jaar onder apartheid in Zuid-Afrika, achttien jaar in postapartheid-Zuid-Afrika en nu vijf jaar in Nederland. Ik wil dr. Martine Gosselink en het Rijksmuseum feliciteren met deze tentoonstelling, want:

1.Het resultaat zijn discussies zoals deze.

2.Het gaat in tegen de propaganda die eeuwenlang met de paplepel is ingegoten: dat Jan van Riebeeck een onbewoond Zuid-Afrika vond.

3.Het verbloemt het weerzinwekkende kolonialisme niet.

4.Het eindigt niet met ‘zij leefden nog lang en gelukkig’, maar met de gerechtvaardigde boosheid van de jeugd, de droevige realiteit van Zuid-Afrika vandaag de dag.

Wel jammer dat de mythe van Mandela als enige strijder wordt voortgezet en mensen als Robert Mangaliso Sobukwe, Steven Bantu Biko of Lybon Mabasa niet voorkomen in Goede Hoop.

Over gemiste kans gesproken: de zwartepietdiscussie is een gelegenheid om naar de pijn van anderen te luisteren en gezamenlijk oplossingen te vinden. Wat leer je kinderen als je de gevoelens van andere mensen negeert en zegt dat het maar een kinderfeest is?

    • Makheni Zonneveld