PvdA-fractie boycot PVV niet langer

In 2014 besloot de PvdA om uit principe geen steun meer te verlenen aan PVV-voorstellen in het parlement.

Foto Remko de Waal/ANP

De PvdA boycot niet langer voorstellen van de PVV in de Tweede Kamer. Dinsdagochtend besloot partijleider Lodewijk Asscher met zijn fractie om moties van die partij voortaan “op hun inhoud” te gaan beoordelen. ‘s Middags steunde de fractie meteen een PVV-voorstel voor meer geld voor verpleegkundigen in verpleeghuizen.

In 2014 besloot de PvdA onder leiding van Diederik Samsom om uit principe geen steun meer te verlenen aan PVV-voorstellen in het parlement. Aanleiding was de omstreden ‘minder minder’-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders over Marokkaanse Nederlanders. Asscher maakt nu een einde aan dit beleid. In een reactie zegt Wilders blij te zijn met het besluit.

Afgelopen november maakte de PvdA al één keer een uitzondering op de PVV-boycot, maar pas nadat het verantwoordelijke Tweede Kamerlid met opstappen had gedreigd. Ook toen ging het om steun aan een PVV-motie over de verpleeghuiszorg.