Oud-Vestia topman Erik Staal opgepakt

De FIOD deed invallen bij zijn woningen in Bonaire en Krimpen aan de Lek. Hij zou hebben gefraudeerd met geld van een sociale woningcorporatie in Zuid-Afrika.

Erik Staal. Foto Bart Maat/ANP

Oud-Vestia bestuurder Erik Staal is op maandag opgepakt gedurende een inval in zijn woning. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van het Financieele Dagblad. Staal stond aan het roer stond van woningcorporatie Vestia toen deze in 2012 verstrikt raakte in een derivatenschandaal. Hij wordt verdacht van verduistering, witwassen en valsheid in geschrift.

Volgens berichtgeving van het FD zou het Functioneel Parket van het OM te Rotterdam beslag hebben gelegd op een pand ter waarde van 1,47 miljoen euro. Verder deed de opsporingsdienst FIOD invallen in Staals woningen in Krimpen aan de Lek en Bonaire. FIOD legde daar beslag op schijven met data en administratie. Staal werd gearresteerd, twee mensen werden verhoord.

Staal werkte al sinds 2000 bij een organisatie die sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika bevordert. Tijdens die werkzaamheden zou hij mogelijk 1,2 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. Naast Staal wordt ook de zus van zijn ex-vrouw verdacht.

Vestia

De Vestia-affaire speelde zich af in 2012, toen uitlekte dat de woningcorporatie op omvallen stond. Kasbeheerder Marcel de V. had met tussenpersoon Arjan G. een berg derivaten (renteverzekeringen voor leningen) van 23 miljard euro opgebouwd. G. verdiende aan de provisie zo’n 20 miljoen euro, waarvan de helft werd doorgesluisd naar de kasbeheerder.

Lees ook: Waarom Vestia schikt met oud-topman

Sindsdien houdt Staal vol dat hij niks van de zaak af heeft geweten. Hij schikte in 2016 voor één miljoen euro een civiele rechtszaak van Vestia over zijn betrokkenheid bij de affaire.

    • Len Maessen