Recensie

Orchestra Baobab groeit door

De apenbroodboom leeft in droge, barre omstandigheden en kan dat enkele eeuwen volhouden. Zo bezien is Orchestra Baobab, dat zich vernoemt naar de boom, niet eens zo lang afwezig geweest. Toch voelt die tien jaar tussen de vorige plaat en Tribute To Ndiouga Dieng als veel te lang. Dit is hoe retro-afropop hoort te klinken, als heimwee. De Senegalese band die in de jaren zeventig het nieuwe geluid van Dakar vormgaf, heeft niets ingeboet op die comfortabele mengeling van Afro-Cubaanse ritmes en Afrikaanse tradities. Vooral de jazzy blazers verrassen genoeg om gemakzucht te voorkomen. Begin deze eeuw werd het orkest nieuw leven ingeblazen met tours in Europa en VS als gevolg. Sindsdien zijn er personeelswisselingen geweest in het West-Afrikaanse gezelschap, de meest ingrijpende gebeurtenis was het overlijden van zanger Ndiouga Dieng die met dit album wordt geëerd. Zijn zoon verzorgt nu de vocalen, een nieuwe baobab groeit op de wortels van de oude. West-Afrikaanse melancholie.

    • Leendert van der Valk