Jan B. alsnog vervolgd voor bedreigen burgemeester

In eerste instantie werd B. niet vervolgd vanwege zijn eerdere veroordelingen tot lange celstraffen.

Burgemeester Boelhouwer noemde het eerdere besluit van het OM "belachelijk". Foto Lex van Lieshout/ANP

Wapenhandelaar Jan B. uit Hulten zal door het Openbaar Ministerie alsnog worden vervolgd voor het bedreigen van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen, een gemeenteambtenaar en een politieagent. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten, bevestigt een woordvoerder van het OM in Breda.

De 66-jarige Jan B. werd in januari veroordeeld tot 27 maanden cel voor het helpen laten verdwijnen van een lijk en wapenbezit. Vorig maand kwamen daar vijf jaar en zeven maanden cel bij voor de handel in en het bezit van een grote hoeveelheid wapens en munitie.

Lees ook: Was Jan B. hofleverancier van de mocromaffia?

B. werd echter door het OM niet vervolgd voor het bedreigen van Boelhouwer en de twee ambtenaren in 2015. B. dreigde de burgemeester “overhoop te schieten” nadat zijn woning werd doorzocht vanwege het vermoeden dat zich er een hennepplantage zou bevinden. Hierop deed Boelhouwer aangifte. B. diende een verzoek in om de bedreigingszaak te laten rusten vanwege zijn eerder veroordelingen tot lange celstraffen. De officier van justitie was het daarmee eens. Boelhouwer noemde het besluit “belachelijk”.

De rechtbank in Breda is het met burgemeester Boelhouwer eens en wil de zaak niet sluiten. Het OM heeft niet goed nagedacht over de gevolgen voor de slachtoffers, zo tekent ANP op uit de mond van de rechter:

“Bovendien heeft de aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak en functionarissen in het openbaar bestuur prioriteit, hetgeen het standpunt van het OM in de onderhavige strafzaak des te onbegrijpelijker maakt.”

Het OM liet na het besluit van de rechtbank weten de zaak opnieuw te zullen oppakken.

    • Etienne Verschuren