Nieuw regeringsvliegtuig kost 89 miljoen

Het nieuwe toestel wordt een Boeing 737 Business Jet met plaats voor 24 passagiers.

Foto: Wikimedia

De Nederlandse regering heeft een Boeing aangeschaft als nieuw regeringsvliegtuig, zo maakte minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) dinsdag bekend. Het gaat om een Boeing 737 Business Jet met plaats voor 24 passagiers.

Het nieuwe toestel kost de staat 89 miljoen euro. In dat bedrag zitten belastingen al verwerkt, net als het bedrag dat de staat hoopt te ontvangen voor de verkoop van het oude regeringsvliegtuig.

De Boeing vervangt de Fokker 70 PH-KBX, die sinds 1996 in gebruik was. Het nieuwe toestel, dat de registratie PH-GOV (government) krijgt, heeft een groter bereik dan de Fokker en kan zonder tussenstop Caribisch Nederland bereiken. Ook is de CO2-uitstoot 20 procent lager dan bij het oude toestel.

De Fokker wordt binnenkort verkocht, maar niet voordat het publiek het toestel op 3 juni op vliegveld Woensdrecht kan uitzwaaien. Begin 2019 wordt het nieuwe regeringsvliegtuig geleverd. Het vervoer in de tussentijd wordt via een aanbesteding geregeld, net als het onderhoud van het nieuwe toestel.

Ophef

In 2016 ontstond ophef toen het oude regeringsvliegtuig zonder passagiers werd overgevlogen naar Australië om binnenlandse vluchten te verzorgen voor het koningspaar dat daar op staatsbezoek was. Om in Australië te komen moest het toestel zes tussenstops maken, terwijl Australië het paar een vliegtuig bleek te hebben aangeboden voor binnenlands gebruik. Het paar maakte voor de reis naar Australië gebruik van een vlucht van Emirates, wat eveneens voor wrevel zorgde, omdat niet gekozen werd voor een vliegtuig van KLM.

    • Clara van de Wiel