Nederlandse baby’s huilen het meest van alle baby’s ter wereld

Nederlandse baby's huilen meer dan gemiddeld. Samen met pasgeborenen uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Canada staan ze met hun gehuil in de top vier van de wereld, zo blijkt uit onderzoek van de Britse Universiteit van Warwick dat deze week gepubliceerd werd in The Journal of Pediatrics.

Nederlandse baby’s huilen tegen hun zesde week gemiddeld tweeëneenhalf uur per dag. Wereldwijd is dat gemiddelde een kwartier minder. In Denemarken, Duitsland en Japan huilen baby’s het minst. Wanneer een baby drie weken lang meer dan drie uur per dag huilt, spreekt de wetenschap van „een huilbaby”.

De conclusies zijn gebaseerd op een meta-analyse van internationale studies naar zo’n 8.700 baby’s. Onderzoeksleider professor Dieter Wolke is benieuwd waar het verschil vandaan komt: door de ouders, door ervaringen tijdens het zwangerschap of genetica.

Ook volgens onderzoeker Bregje Raap-Van Sleuwen, die in 2008 promoveerde op het onderwerp, kan de wetenschap nu gaan kijken naar het verschil in verzorgingsmethoden. „Het belangrijkste advies voor ouders met baby’s die veel huilen blijft een regelmaat van activiteiten.”