‘Minstens 58 doden na gasaanval in Syrië’

Het is nog onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanval en wat voor gas er zou zijn gebruikt.

Èen Syrisch kind wordt geholpen na een vermoedelijke chemische aanval op Khan Sheikhun.
Èen Syrisch kind wordt geholpen na een vermoedelijke chemische aanval op Khan Sheikhun. Foto Mohamed al-Bakour/AFP

Tijdens een luchtaanval in Syrische provincie Idlib zijn minstens 58 mensen omgekomen, onder wie 11 kinderen. Ook zijn er tientallen burgers gewond geraakt, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag. Volgens activisten zou het gaan om een chemische aanval.

Vele mensen stikten, raakten buiten bewustzijn en hadden schuim om de mond, zegt het Observatorium. Activisten verspreidden op Twitter foto’s en video’s van slachtoffers. Het is nog onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanval op de stad Khan Sheikhoun in het noordwesten van Syrië, maar volgens het Observatorium, een in Londen gevestigd nieuwsbureau dat gebruik maakt van informantennetwerk in Syrië, is deze uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen van de Syrische overheid of Rusland.

Experts van de Verenigde Naties op het gebied van oorlogsmisdaden gaan de aanval onderzoeken, zo maakte de organisatie in een verklaring dinsdag bekend. Het gebruik van chemische wapens valt net als het doelbewust aanvallen van medische faciliteiten volgens de VN onder “de oorlogsmisdaden en ernstige schending van de mensenrechten”. De uitvoerders van de aanval moeten volgens de VN verantwoordelijk gehouden worden.

Het Syrische leger heeft tegenover Reuters ontkennend gereageerd op de aantijgingen. Het regime onder leiding van president Assad ontkent chemische wapens te hebben ingezet. “Niet in het verleden en niet in de toekomst.” Het Russische ministerie van Defensie heeft tegen persbureau RIA gezegd dat Russische vliegtuigen dinsdag geen luchtaanvallen hebben uitgevoerd in de omgeving van Khan Sheikhoun.

Assad zette eerder wel gifgas in

Het Syrische leger heeft wel degelijk in het verleden chemische wapens ingezet, waaronder chloorgas, volgens onderzoek van onder meer de Verenigde Naties. Het is onduidelijk welk gas er met de luchtaanval op Khan Sheikhoun zou zijn gebruikt.

Lees ook: VN: Syrisch leger heeft opnieuw chloorgas gebruikt

Demissionair minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de ‘eerste berichten’ die hij krijgt erop wijzen dat het regime-Assad verantwoordelijk is voor de aanval. Koenders benadrukte hiervan nog geen onafhankelijke bevestiging te hebben gekregen. Koenders zei dat hij ‘met afschuw kennis heeft genomen’ van de aanval. Hij steunde het pleidooi van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voor een onafhankelijk onderzoek door de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) naar de aanval.

Bekijk hier: “Waarom is Assad nog altijd aan de macht in Syrië?

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft de aanval dinsdag een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ genoemd. Ook zei hij dat het gebruik van chemische wapens gevolgen zou kunnen hebben voor de huidige Syrië-onderhandelingen in Astana. De regering van de Amerikaanse president Trump reageerde ook ontzet. “Dit is een walgelijke aanval die niet genegeerd kan worden door de beschaafde wereld”, zei Trumps perschef Sean Spicer. Maar “de daden van Assad zijn een consequentie van het Syriëbeleid van Barack Obama.”