Profiel

Latijns-Amerika

Bescheiden comeback voor links met Lenin Moreno als nieuwe president van Ecuador

De linkse kandidaat Lenin Moreno heeft de verkiezingen in Ecuador gewonnen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen, zijn tegenstander Guillermo Lasso 49 procent. Lasso heeft gezegd de uitslag te zullen aanvechten en een hertelling aan te vragen.

De overwinning van Moreno markeert een bescheiden comeback voor links in Latijns-Amerika, waar de afgelopen tijd juist veel rechtse kandidaten wonnen. De huidige president Correa, een partijgenoot van Moreno, is aan het einde van zijn ambtstermijn.

Eerder op de avond claimde Lasso de overwinning nadat hij in een belangrijke exitpoll als winnaar was aangewezen. Hij riep zijn aanhangers op tot demonstraties, maar die kwamen niet van de grond.

De uitslag is goed nieuws voor Julian Assange: Lasso dreigde de klokkenluider binnen 30 dagen weg te sturen uit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich sinds vier jaar ophoudt. Assange tartte Lasso maandag op Twitter: „Ik nodig Lasso uit om Ecuador binnen 30 dagen te verlaten.”

Moreno, die vaak alleen bij zijn voornaam Lenin genoemd wordt, zou een van de eerste presidenten ter wereld zijn die in een rolstoel zit – na Franklin Roosevelt van de VS. In 1998 werd hij invalide als gevolg van een overval op straat. Hij werd genomineerd voor de Nobelprijs voor zijn werk als VN-gezant voor gehandicapten. Die prijs ging dat jaar naar de EU. (Reuters)