Hooggerechtshof VS

Democraten blokkeren rechter Gorsuch, ‘nucleaire optie’ dreigt

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben maandag voldoende stemmen verzameld om de benoeming van rechter Neil Gorsuch bij het Hooggerechtshof te blokkeren. Maar de Republikeinen zullen naar verwachting de stemregels veranderen (de zogenoemde ‘nucleaire optie’) om zijn benoeming toch snel af te dwingen.

Inmiddels hebben 41 Democratische senatoren zich uitgesproken tegen de benoeming van Gorsuch, die is voorgedragen door president Trump. Daarmee kan Gorsuch niet de benodigde zestig stemmen halen in de Senaat. De Republikeinen willen nu gebruik maken van de ‘nucleaire optie’ om Gorsuch met een eenvoudige meerderheid van 51 stemmen toch te kunnen installeren. Hij moet de zetel innemen van de overleden opperrechter Antonin Scalia. (AP)

    • Frank Kuin