Hooggerechtshof VS

Democraten blokkeren rechter Gorsuch, ‘nucleaire optie’ dreigt

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben maandag voldoende stemmen verzameld om de benoeming van rechter Neil Gorsuch bij het Hooggerechtshof te blokkeren. Maar de Republikeinen zullen naar verwachting de regels veranderen om zijn benoeming later deze week toch af te dwingen. Inmiddels hebben 41 Democratische senatoren zich uitgesproken tegen de benoeming van Gorsuch, die is voorgedragen door president Trump. Daarmee kan Gorsuch, die maandag werd goedgekeurd door het Judiciary Committee, niet de benodigde zestig stemmen halen in de voltallige Senaat. De Republikeinen willen gebruik maken van de zogenoemde ‘nucleaire optie’ om Gorsuch met een eenvoudige meerderheid toch te installeren. Hij moet de zetel innemen van de overleden opperrechter Antonin Scalia. (AP)