‘Homo sloeg als eerste’

Lezing verdachte Advocaat Roethof noemt de publiciteit over de twee aangevallen homo’s eenzijdig. Zijn jonge cliënt kreeg de eerste klap.

Een van de homo’s sloeg eerst. Dat zei advocaat Gerald Roethof gisteren in het tv-programma Pauw. Hij verdedigt de 16-jarige jongen die afgelopen weekend ruzie kreeg met een homostel in Arnhem en een van hen tanden uit de mond sloeg.

Volgens Roethof, die zich enkel zei te baseren op het verhaal van zijn cliënt, had die geen betonschaar bij zich, sloeg hij met de blote vuist en pas nadat hij zelf was geslagen en op de grond geduwd. De tandafdrukken in zijn hand zouden door de politie zijn gefotografeerd als technisch bewijs. De 16-jarige zou in het gezelschap zijn geweest van drie klasgenoten. Tussen de homo’s en de jongeren zou volgens Roethof taal zijn gewisseld die „niet fijn” was.

Roethofs cliënt voelt zich ook slachtoffer en wil aangifte doen. Hij zou zelf naar de politie zijn gestapt en hebben gevraagd om camerabeelden van het incident.

De advocaat wilde bij Pauw een statement maken, zegt hij. „De publieke opinie werd te eenzijdig gevoed.” Hij ziet het vaker: wie zich als eerste bij de politie of in de media als slachtoffer presenteert, krijgt vaak gelijk.

De politie wil niet vooruitlopen op de ‘alternatieve’ lezing van de verdachten. Ze gaat nu betrokkenen horen. Getuigen zijn opgeroepen zich te melden en eventuele camerabeelden van het incident op de brug in Arnhem te delen. Volgens de politie overziet de camera daarop niet de hele brug, waardoor niet zeker is of het voorval is vastgelegd.

De politie meldde afgelopen zondag „sterke aanwijzingen” dat de slachtoffers „vanwege hun geaardheid uitgescholden en mishandeld zijn”. Ze ging uit van de lezing zoals die in de aangifte staat; „een valse aangifte is strafbaar”.

Het homoseksuele paar is deze dinsdag voor forensisch onderzoek van de verwondingen naar het politiebureau gegaan.