Recensie

Freddie Gibbs is klaar voor elke tegenslag

Freddie ‘Gangsta’ Gibbs uit Gary, Indiana, overleefde in 2014 een schietpartij en zat in 2016 maanden vast na een aanklacht vanwege seksueel geweld waarvoor hij werd vrijgesproken. De rapper klonk altijd al intens maar op You Only Live 2wice gaat zijn rauwe straathoekblues in de overdrive. Waar veel van zijn collega’s inmiddels meer zingen dan rappen, ramt Gibbs een plaat vol met gedreven en doorleefde raps met nauwelijks ruimte voor adempauzes of aanstekelijke refreintjes. Gibbs is een rijke MC met een breed arsenaal aan rijmtechnieken die fris en watervlug kan flowen maar ook met gerekte stem en in messcherpe, beeldende observaties de paranoia invoelbaar maakt van een man die zelfs onder vrienden gewapend is omdat hij nooit weet waar de volgende tegenslag vandaan komt.

    • Saul van Stapele