Feyenoord is gewond, maar blijft kalm

Eredivisie

Blessures, een schorsing, een nederlaag tegen Ajax: stort koploper Feyenoord tegen het einde van het seizoen in? Woensdag wacht Go Ahead.

Trainer Giovanni van Bronckhorst tijdens de training van Feyenoord. Alles rond het team is deze dagen nieuws.Foto Koen van Weel/ANP

Iedere vordering, iedere MRI-scan, iedere stap op het trainingsveld: de status van de blessures van de Feyenoordspelers is deze dagen Groot Nieuws. De persconferentie van coach Giovanni van Bronckhorst heeft dinsdag iets weg van een medisch journaal. En een mentaal spreekkwartier, na het verlies bij Ajax.

Daarover later meer. Eerst die blessures. De NOS – het is immers een zaak van nationaal belang, deze titelrace – opent het vragenrondje aan Van Bronckhorst. Hoe staat het met ‘de blessures’?

Over spits en topscorer Nicolai Jørgensen. „Nicolai voelt zich een stuk beter dan zondag. Hij gaat dadelijk mee naar buiten. Hij is voor morgen nog een vraagteken.” Naar buiten betekent: hij traint mee. En morgen betekent: het duel tegen Go Ahead Eagles woensdagavond. Rechtsback Rick Karsdorp kan niet spelen, hij liep een verrekking aan zijn knieband op.

Elia is inzetbaar

Van Bronckhorst zegt verder dat linkeraanvaller Eljero Elia „inzetbaar is” tegen Go Ahead, dat linksback Terence Kongolo „hopelijk deze week kan aansluiten bij de groep” en dat dit bij vleugelspeler Bilal Basacikoglu „nog ietsje langer” duurt.

Als de hamstringblessure van Jørgensen ter sprake komt, onderbreekt Van Bronckhorst de journalist. „We waren bang dat het zijn hamstring was, maar er is geen spierschade. Hij had door een moment in de wedstrijd een blokkade in zijn rug waardoor zijn zenuw werd aangetast en zijn been uitviel. Dat is nu een stuk beter.”

En dat is nieuws, zoals veel rond Feyenoord snel nieuws is. Een half uur later staat het op diverse sites.

Feyenoord is flink verzwakt, op een bepalend moment in de eredivisie. De duels tegen Ajax en vorige maand bij Sparta leverden – naast de nederlagen – veel personele schade op: in totaal raakten vijf spelers geblesseerd en aanjager Tonny Vilhena werd voor twee duels geschorst na een elleboogstoot. De vraag is nu of Feyenoord, koploper vanaf de eerste ronde, uiteenvalt in de resterende zes duels.

Lees ook: Zinderend Ajax wint, maar is toch ontevreden.

Mindere bank

Feyenoord heeft een brede selectie, maar de reservebank is kwalitatief van aanzienlijk minder niveau dan de vaste kern. De bank van concurrenten Ajax en PSV wordt sterker geacht – zo bleek zondag ook in de Klassieker. Dat kan een beslissende factor worden in de titelstrijd, mochten de blessureperikelen aanhouden bij Feyenoord. Van Bronckhorst is dan aangewezen op spelers als Marko Vejinović, Simon Gustafson, Michiel Kramer en Renato Tapia. Eerder dit seizoen is gebleken dat zij een verzwakking zijn.

Bovendien hebben de reserves dit seizoen nauwelijks wedstrijdritme opgedaan doordat het tweede team (veertien duels tot nu toe) niet meedraait in de zogeheten voetbalpiramide. Zij spelen wedstrijden in een weinig uitdagende reservecompetitie. Dit tot onvrede van Van Bronckhorst, die wil dat de reserves in een reguliere competitie uitkomen.

Het wordt nu ook een mentaal steekspel. Ajax-speler Lasse Schöne zei eerder te verwachten dat Feyenoord – bij een nederlaag in de Arena – zal bezwijken onder de druk. „We blijven rustig”, zegt Van Bronckhorst. „Mentaal en qua spanning weet je dat hoe dichterbij het komt, hoe moeilijker het wordt. Dat voelen wij ook, dat voelen de spelers. Daar gaan we goed mee om.”

Lees ook: Achter de schermen bij Fox tijdens de Klassieker.

Vertrouwen

Het is interessant om te zien hoe Feyenoord zich houdt thuis tegen nummer zeventien Go Ahead, waar nieuwe coach Robert Maaskant voor een frisse wind zorgt, getuige de uitzege op FC Twente. Feyenoord heeft drie punten voorsprong op Ajax en zal de troefkaart – het extra ‘punt’ vanwege het betere doelsaldo – zo lang mogelijk achter de hand willen houden.

Het is niet zozeer de nederlaag zelf tegen Ajax die hard is geland, maar vooral de manier waarop, zegt middenvelder Karim El Ahmadi knikkend – „nee, ik heb geen pijntjes”. Maar afgenomen vertrouwen, het codewoord in mindere tijden? „Vertrouwen, vertrouwen. Volgens mij hebben we na ‘Sparta’ ook gewonnen.”

Dat moet gezegd: na nederlagen herstelde Feyenoord zich steeds. Ach, voetbal, het leeft van ronde tot ronde. El Ahmadi: „De aankomende zes wedstrijden moeten we knallen. Hopelijk staan we dan aan het eind van het seizoen waar we moeten staan.”

    • Steven Verseput