Heerenveen wint eindelijk weer, Utrecht langs Excelsior

De Friezen verbreken thuis tegen Sparta de slechte reeks van de laatste weken: 3-0. Utrecht wint uit van Excelsior: 1-3.

Bij Heerenveen maakte Stijn Schaars (r) na maanden blessureleed zijn rentree. Foto ANP

Na drie nederlagen op rij heeft sc Heerenveen eindelijk weer eens gewonnen. De Friezen waren dinsdag in eigen huis te sterk voor Sparta: 3-0. In het andere eredivisieduel van dinsdag won FC Utrecht in Rotterdam met 1-3 van Excelsior.

Heerenveen en Sparta schotelden de bezoekers in het Abe Lenstra Stadion een gezapige eerste helft voor met weinig kansen. Alleen Heerenveen-spits Reza Ghoochannejhad was tot twee keer toe gevaarlijk. Daarvoor had Sparta-aanvaller Martin Pusic uit een corner naast geschoten.

In de tweede helft zette Pelle van Amersfoort Heerenveen na elf minuten op voorsprong met een prachtige lob. Even later moest de doelpuntenmaker plaats maken voor Stijn Schaars, die zijn rentree maakte. Schaars raakte in december geblesseerd aan zijn enkel.

In de 72ste minuut was het verdediger Joost van Aken die met zijn eerste doelpunt de thuisploeg op 2-0 zette. Ghoochannejhad maakte negen minuten voor tijd op fortuinlijke wijze de 3-0. Daarmee kreeg Heerenveen wat veel gezien het spelbeeld.

Excelsior - FC Utrecht

Excelsior heeft thuis tegen FC Utrecht niet voor een verrassing kunnen zorgen. De trotse nummer vier van de eredivisie moest een vroege tegengoal incasseren, maar maakte de achterstand ruimschoots goed: 1-3.

Het eerste duel van de midweekse speelronde in de eredivisie begon voortvarend voor de thuisploeg: Excelsior-aanvaller Mike van Duinen schoot na vijf minuten de 1-0 achter doelman David Jensen. Buiten het doelpunt kreeg Excelsior in de eerste helft vooral dreunen te verwerken. Zo moesten Hichaim Faik en Luigi Bruins met een blessure naar de kant, werd assistent-trainer André Hoekstra naar de tribune verwezen vanwege commentaar op de leiding en werd een doelpunt van Jurgen Mattheij afgekeurd vanwege buitenspel.

Tot overmaat van ramp voor de Rotterdammers kwam FC Utrecht zes minuten voor rust op gelijke hoogte dankzij een benutte strafschop van spits Sébastien Haller, na een overtreding op Haller van Jordy de Wijs. De Fransman maakte zijn dertiende van het seizoen en komt daarmee op een totaal van 41 eredivisiegoals. Nooit eerder kwam een buitenlandse speler van FC Utrecht tot dat doelpuntenaantal.

Na rust kwam FC Utrecht snel op voorsprong na een eigen doelpunt van Mattheij in de 49ste minuut. De 21-jarige aanvaller Gyrano Kerk maakte er zes minuten later 1-3 van.

FC Utrecht staat dankzij de overwinning nog wat steviger op de vierde plaats. Excelsior blijft voorlopig vijftiende en moet hopen dat de concurrentie geen punten gaat pakken.

    • Etienne Verschuren