Dijsselbloem veroordeeld in Europees Parlement

Jeroen Dijsselbloem heeft het Europees Parlement woedend gemaakt. De „veroordeling” van de parlementariërs is „unaniem”, stelde Antonio Tajani, voorzitter van het Europarlement, maandag op twitter.

De Europarlementariërs zijn boos op Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, vanwege zijn weigering naar het Europees Parlement te komen om te praten over de situatie in Griekenland. Deze bijeenkomst, gepland voor deze dinsdag, paste niet goed in zijn agenda. Tajani vindt dit zijn „zoveelste weigering” om zich te verantwoorden over „offers door onze burgers”. De Parlementsvoorzitter heeft beloofd een formele protestbrief naar Dijsselbloem te sturen.

Vorige maand heeft de Nederlandse demissionair minister van Financiën het Europees Parlement ook al geïrriteerd, door een uitspraak die zuidelijke landen als een belediging hebben opgevat. „Ik kan niet al mijn geld uitgeven aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) en u daarna om ondersteuning vragen”, zei Dijsselbloem in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Portugese premier Costa eiste zijn vertrek, net als de Italiaanse ex-premier Renzi. Ook binnen zijn partij, de sociaal-democraten, kreeg de Nederlandse (PvdA-)minister van Financiën kritiek.

    • Jaap Bloembergen