Dertigjarig AKF eert Maarten van Roozendaal

Amsterdams Kleinkunst Festival Tijdens een gala in theater DeLaMar werd het dertigjarig bestaan van het Amsterdams Kleinkunst Festival gevierd. Finale-artiesten zongen nummers van Van Roozendaal.

Maarten van Roozendaal
Maarten van Roozendaal ANP/Marcel Hemelrijk

Maarten van Roozendaal, de dichter-zanger van het diep doorvoelde kleinkunstlied, was maandagavond de hoofdpersoon tijdens een gala voor het dertigjarig bestaan van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Nummers van de vier jaar geleden gestorven kleinkunstenaar, werden gezongen door artiesten die in de loop van drie decennia in de finale van het festival stonden of het zelfs wonnen. Inclusief de inmiddels uit de theaters verdwenen Job Schuring, die in 1988 de winnaar van het allereerste jaar was.

Van Roozendaal is in twee opzichten aan het AKF verbonden. Hij was in 1994 de winnaar, waarna zijn kleinkunstcarrière begon, en hij ontving in 2000 voor het felle lied ‘Red mij niet’ de aan het festival gelieerde Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar. Maandagavond bewees menigeen dat de intensiteit van zijn voordracht lastig te evenaren is. De beste bijdragen waren de twee nummers die door anderen aan Van Roozendaal werden opgedragen. Marcel de Groot, die hem jarenlang begeleidde, zong het gevoelige ‘De woordenman’, op tekst van Stef Bos. En Theo Nijland vertolkte een ode met de treffende regel: „Maarten, je bent veel te vroeg gestopt met roken”.

Eerder op de avond kwamen talloze anderen nog eens met een liedje of een scène waarmee ze in hun jaar in de finale stonden. Daarbij viel op dat er naast degenen die nadien roem vergaarden (Claudia de Breij, Richard Groenendijk, Pieter Derks, Yentl en de Boer) ook heel wat winnaars waren die inmiddels elders emplooi vonden. Reinder van der Naalt is „stemacteur”, Ernst van der Pasch volgt een huisartsenopleiding. Jan van Maanen wordt binnenkort chef-dirigent van de Bulgaarse Staatsopera. Eric Koller vertoont zijn slapstick tegenwoordig bij Cirque du Soleil. De huidige werkkring van oerwinnaar Schuring werd niet vermeld. Anderzijds: de groep NUHR die eveneens in 1988 deelnam, haalde de finale niet.

Pieter Derks zorgde deze avond voor het meest originele optreden. Hij stelde vast dat het cabaret tegenwoordig zo’n prominente rol speelt dat het festival gevoeglijk kan worden opgeheven. Thierry Baudet, Jan Roos, Erdogan, Trump: „Geen festival heeft zo veel gemankeerde artiesten voortgebracht als het AKF”.