‘Geef werkende Nederlanders een leerrekening’

De commissie-Sap pleit voor een persoonlijke leerrekening voor werknemers. Daarvoor zou de overheid de komende kabinetsperiode 600 miljoen moeten investeren.

Demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap op het Binnenhof. Foto Remko de Waal / ANP

Nederlanders moeten een eigen rekening krijgen waarmee ze zich tijdens hun loopbaan verder kunnen ontwikkelen. Dat adviseert de commissie Sap in het rapport Doorleren werkt, dat dinsdag is aangeboden aan demissionair minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA).

De Nederlandse overheid zou hiervoor de aankomende en volgende kabinetsperiode 600 miljoen euro moeten uittrekken. Eenzelfde investering zou moeten komen van werkgevers zelf.

De commissie, onder leiding van econome en voormalig GroenLinks-leider Jolande Sap, onderzocht in opdracht van de Tweede Kamer op welke manier extra geld vooral bij kan dragen aan de bijscholing van laagopgeleide werknemers. Waar ongeveer de helft van hoger opgeleiden een cursus volgt naast werk, is dat bij lager opgeleiden de afgelopen jaren teruggelopen tot slechts twintig tot dertig procent.

Individuele leerrekening

Tegelijkertijd vraagt de hedendaagse arbeidsmarkt van werknemers juist dat ze zich blijven ontwikkelen, schrijft Sap in het rapport:

“Leren moet een vanzelfsprekend onderdeel van het leven zijn, ongeacht je opleidingsniveau. Doorleren wordt de nieuwe sociale zekerheid van deze tijd. Ontwikkelen móet in een tijd van razendsnelle technologische verandering.”

De commissie adviseert daarom een zogeheten ‘individuele leerrekening’, bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Daarmee kunnen werknemers cursussen, opleidingen of ervaringscertificaten financieren. Deze rekening, toegankelijk via DigiD, zou uiteindelijk gevuld moeten worden door de overheid, werkgevers en de werknemer zelf. Gemiddeld moet dit neerkomen op een bedrag van 40.000 euro per persoon in totaal, dat Nederlanders tijdens hun loopbaan vrij moeten kunnen besteden aan hun eigen ontwikkeling.

Vorige week deed de Sociaal Economische Raad (SER) een vergelijkbaar voorstel. In het rapport Leren en ontwikkelen pleitte de raad voor een zogeheten ‘ontwikkelingsrekening’.

    • Christiaan Paauwe