Verdachte aangehouden voor miljoenenfraude PGB’s

De man, die voor 1,2 miljoen euro zou hebben gefraudeerd, was in 2015 gevlucht naar Turkije.

Foto Roos Koole / ANP

Een 36-jarige verdachte van miljoenenfraude met PGB’s die in 2015 gevlucht was naar Turkije, is twee weken geleden gearresteerd in België. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. De Belgen hielden de man aan op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. Afgelopen dinsdag is hij uitgeleverd aan Nederland.

De verdachte runde samen met zijn partner in Schiedam een zorgbureau. Het bureau nam vermoedelijk Turkse Nederlanders aan in fictieve dienstverbanden, zodat die hun partners konden laten overkomen vanuit Turkije. De omvang van de fraude schat het OM op 1,2 miljoen euro. De gearresteerde man wordt verdacht van omkoping van een medewerker van het Centrum Indicatiestelling Zorg, valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen en mensensmokkel.

Lees ook: Onderzoek naar fraude met pgb’s na problemen

Inval

In juli 2015 deden opsporingsambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een inval bij het zorgbureau. De verdachte en zijn vrouw waren toen al vertrokken naar Turkije. Ondanks dat zij via hun advocaat werden verzocht zich te melden voor verhoor, keerden zij volgens het OM niet terug. Op 16 maart kon België de verdachte alsnog aanhouden toen hij met het vliegtuig landde op luchthaven Zaventem.

Het onderzoek naar het zorgbureau is inmiddels afgerond, meldt het OM. Justitie weet nog niet of de echtgenote van de opgepakte verdachte ook zal worden vervolgd.

De inval in het zorgbureau in de zomer van 2015 was onderdeel van een grote operatie tegen PGB-fraude, waarbij de opsporingsdienst van SZW drie verdachten aanhield. Er waren niet alleen doorzoekingen in Schiedam, maar ook bij bedrijfspanden en woningen in Rotterdam en Roosendaal. Bankrekeningen, auto’s en vuurwapens werden in beslag genomen.