Tweede plek achter Werth voelt als een overwinning

Paardensport De Duitse dressuuramazone is sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ongenaakbaar. Dat toonde ze zaterdag weer in Omaha.

Isabell Werth met Weihegold.
Isabell Werth met Weihegold. Foto AP

In alle twaalf wedstrijden waar Isabell Werth na de Spelen van afgelopen zomer reed, zegevierde ze. De 47-jarige dressuuramazone uit Duitsland won zaterdag in Omaha (VS) met groot machtsvertoon de FEI wereldbeker.

Met haar paard Weihegold OLD zette Werth een score van 90,704 procent neer. Daarmee bleef ze ver voor de Amerikaanse Laura Graves (85,307 procent met Verdades). De Brit Carl Hester werd met Nip Tuck derde (83,757 procent).

Het is de derde keer in haar impossante loopbaan dat Werth de wereldbeker op haar naam schrijft. De eerste keer was al in 1992, de tweede in 2007. De Duitse rijdt pas een jaar op Weihegold. Afgelopen zomer pakte de combinatie olympisch zilver, achter Charlotte Dujardin met Valegro.

Recordbreker Valegro is inmiddels met pensioen en Weihegold is in dat gat gestapt. De twaalfjarige merrie is opgeleid door een stalamazone van Werth: Beatrice Buchwald. Van kleins af aan is Weihegold door haar klaargestoomd. Het ging zo goed dat uitgerekend Werth zelf op een wedstrijd werd verslagen door haar leerlinge. De toen 26-jarige Buchwald klom met Weihegold in een jaar tijd ruim 300 plaatsen naar de 35ste plek op de wereldranglijst.

Bruikleen

Toch nam de lerares het paard vorig jaar over van de leerling. Op Jumping Amsterdam in januari 2016 had Werth Weihegold ‘in bruikleen’. Ze zei destijds dat het beter was als iemand met ervaring het nog jonge paard de kür op muziek in Amsterdam zou laten lopen. Werth won de wereldbekerwedstrijd in Amsterdam direct met 83,450 procent.

Buchwald heeft het dressuurpaard daarna niet meer op een grote wedstrijd uitgebracht. De opmars van Werth en Weihegold was al ingezet. Een jaar later zette de combinatie haar hoogste score tot nu toe neer. Wederom op Jumping Amsterdam zag Werth 90,720 procent op het scorebord verschijnen.

Ook in Omaha was Werth de torenhoge favoriet voor de wereldbeker. Nummer twee Laura Graves verwoordde het na afloop illustratief tegen het Franse blad Grand Prix Replay: „Tweede worden achter Isabell Werth is vergelijkbaar met winnen. Zo voelt dat in ieder geval.”

Madeleine Witte-Vrees was de beste Nederlander bij de wereldbekerfinale. Met haar paard Cennin werd de Brabantse vijfde met 79,046 procent, één plek voor Edward Gal en Glock’s Voice.