Best lastig

De afgelopen jaren is ontbijten buiten de deur doorgebroken. Tegenwoordig ontbijt minstens één op de tien Nederlanders gemiddeld eens per week niet thuis, blijkt uit recent onderzoek van het FoodService Instituut (FSIN). Nederlanders zijn bovendien gek op yoghurt: volgens brancheorganisatie NZO zijn we in Europa koploper met de jaarlijkse consumptie van gemiddeld 22 liter yoghurt per persoon.

De cijfers verklaren het succes van ketens als de Yoghurt Barn. Het bedrijf opende in 2012 in Utrecht zijn eerste vestiging. Tegenwoordig zijn er tien filialen, verspreid over de grote steden en worden er jaarlijks miljoenen euro’s omgezet. Het doel ligt op dertig tot veertig locaties in de toekomst. De nieuwste aanwinst van het bedrijf is een klein, handzaam kookboek genaamd Yoghurt, met „47 zoete en hartige recepten uit eigen keuken”.

Doel van het boek is volgens oprichters Wouter en Esther Staal om „meer met yoghurt te doen”. Gelukkig hebben ze daarvoor „verrassende toppings” bedacht, zoals „vers gebrande noten en vers gesneden fruit”. Dat klinkt leuk, maar het zijn ook exact dezelfde dingen als muesli en banaan, twee ingrediënten die in hetzelfde voorwoord nog worden verfoeid vanwege hun banaliteit.

Die tegenspraak toont het probleem van dit boek. Je kunt het nauwelijks een kookboek noemen omdat de auteurs in de recepten weinig doen met yoghurt. Als dat wel gebeurt, is de yoghurt meestal nogal geforceerd toegevoegd aan het recept. Er zijn leuke gerechten als een komkommersoep, kwarktaart of frozen yoghurt, maar te vaak wordt yoghurt gebruikt in een smoothie, als hangop of als vervanging van melk in een cake-, brood- of taartgerecht. Het is blijkbaar best lastig verrassende yoghurtgerechten te verzinnen.

Ik heb daar als liefhebber van yoghurt, en ik ben volgens de cijfers niet de enige Nederlander, niet zoveel problemen mee. De recepten die er wel instaan lijken smakelijk en zijn simpel; daar vermaak ik me wel een paar ochtenden mee. Het enige wat ik me blijf afvragen bij elk recept is of de Yoghurt Barn het niet beter en sneller kan maken dan ik. Misschien is het een bewust gekozen bijeffect, maar van dit boek krijg je bijna meer zin om bij te keten langs te gaan dan eruit te koken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een kookboek.