T. had trek in bier tijdens een psychose

Wie: meneer T.

Kwestie: bedreiging (tweemaal)

Waar: rechtbank Amsterdam

Het is nooit fijn om als advocaat zonder cliënt voor de strafrechter te verschijnen. „Hij is wat moeilijk bereikbaar”, zegt de advocaat hulpeloos. Maar de politierechter blijkt begrip te hebben. Ook de Reclassering kon namelijk geen contact krijgen „als gevolg van psychiatrische problematiek”. De advocaat „kent meneer uit de BOPZ”, de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen. Hij is gedwongen geplaatst geweest, maar zou nu weer thuis zijn.

Strafrechtelijk is er niet heel veel bekend. Er staan twee vernielingen op zijn strafblad. Er blijkt nog een mishandeling open te staan, uit maart vorig jaar. „Jammer dat die zaak niet hierbij is gevoegd”, zegt de rechter afkeurend. De officier kijkt neutraal.

Vandaag draait het om oktober 2016. Meneer T. was permanent de toegang tot een café ontzegd, wegens wangedrag. Maar op die dag wilde hij bier, en dus naar binnen. De caféhoudster, die toevallig buiten stond, weigerde hem toegang. Waarna hij zei: „Probeer me maar tegen te houden” en begon te tieren. Hij zou haar „laten afmaken, in beton gieten en dan afzinken”, dit alles met behulp van de „Marokkaanse knokploeg van Holleeder”. Ook wist hij „waar ze woonde”. De gealarmeerde agenten kregen ongeveer hetzelfde te horen. En ook dat meneer T. „een vriend van Poetin is en wel zestien man in elkaar kan slaan”. T. gooide vervolgens twee fietsen naar de agenten, waarna één van hen de pepperspray trok. „Niet normaal hoe hij zich gedroeg”, liet een getuige van de scène noteren.

Uiterst vervelend gedrag van meneer, aldus de officier. De caféhoudster voelde zich lang onveilig en was ook bang dat hij terug zou komen. Wat de bedreigingen betreft is meneer first offender. Anderzijds is agenten bedreigen dan weer strafverzwarend. Een taakstraf is daarom niet gepast en een boete evenmin. Een onvoorwaardelijke celstraf is dan weer te ingrijpend, aldus de officier. Waarna ze twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar eist.

De politierechter leest uit het procesverbaal voor wat T. op het bureau heeft verteld. De bedreigingen heeft hij bekend, maar ook gerelativeerd. Deels was het een grapje, deels werd er tegen hem „lullig gedaan” en overigens gaat hij overal naar binnen waar hij wil. En ziet hij het probleem niet. T. beschrijft zichzelf als een „casanova, charmante lapzwans, een geitenneuker”, waarna hij uitlegt dat achter de agenten een ‘koker’ in de muur zichtbaar was, onderdeel van een geluidsinstallatie. „De agenten geven hier aan dat meneer niet helemaal in orde is”, aldus de rechter, ten overvloede.

Geen loner

Volgens zijn advocaat is meneer T. (50) hoogopgeleid, architect van beroep, maar zonder inkomsten. Hij gebruikt alcohol en drugs, maar vindt zichzelf niet verslaafd. Wel is hij met enige regelmaat in de war. Bij het café-incident was hij vermoedelijk in een psychose – of die het gevolg is van drugsgebruik is moeilijk te zeggen. De advocate omschrijft hem als een intelligente, vlotte vent, goed verzorgd, „best wel aantrekkelijk” en sociaal ingesteld. „Geen loner, met de gordijnen dicht”. Maar wel een man zonder carrière, zonder partner, zonder perspectief en regelmatig lijdend aan wanen „waarin hij ver heen kan zijn”. Meneer leeft in een „wankel evenwicht”. Als hij „goed is ingesteld op zijn medicijnen” dan „gaat het wel. Waarschijnlijk gaat hij dan meteen naar het café om zijn excuses aan te bieden”. Kwaad zit er niet bij haar cliënt. Hij is vastgelopen, wat extra moeilijk is als je vijftig bent. Op die leeftijd moet je toch wat gepresteerd hebben, meent ze. In de strafeis kan zij zich vinden. Maar ‘doorbraken’ bij T. zal het niet voorkomen.

De politierechter rekent voor waarin de straftoemetingsrichtlijnen van de rechtspraak bij twee bedreigingen resulteren. Een boete van 500 euro. Maar ze is het met de officier eens dat een voorwaardelijke celstraf van twee weken volstaat en ook voldoende overeenkomt met het vervangingstarief van 50 euro per dag, mocht het de komende twee jaar opnieuw misgaan.