Rusland

Opnieuw demonstraties in Moskou tegen corruptie, zeker veertig mensen opgepakt

In het centrum van Moskou zijn zondag zeker veertig demonstranten opgepakt bij een protest tegen de corruptie in Rusland. Ook in Novosibirsk gingen enkele honderden mensen de straat op.

Het protest, waartoe op internet werd opgeroepen, werd anders dan de acties van vorig weekend niet georganiseerd door de beweging van oppositieleider Aleksej Navalny. De politie had zware voorzorgsmaatregelen genomen en het Rode Plein en andere delen van de binnenstad afgezet. Uiteindelijk waren er enkele honderden demonstranten.

Aanvankelijk concentreerde het protest zich bij het Rode Plein. Daarna verschenen er enkele honderden betogers op het Trioemfalnajaplein, even verderop in het centrum. Hier pakte de politie het grootste aantal demonstranten op. In het Siberische Novosibirsk gingen naar schatting 500 mensen de straat op.

De protesten van een week eerder, die in tientallen Russische steden plaatsvonden, waren de grootste van de afgelopen vijf jaar: alleen al in Moskou kwamen er naar schatting zo’n twintigduizend mensen op af. De demonstraties tegen corruptie bij de Russische overheid, waren georganiseerd door de beweging van Navalny, die opheldering eist over zijn onderzoek naar Dmitri Medvedev. De Russische premier en oud-president beschikt, zo blijkt uit onderzoek van Navalny, over een vermogen van zeker 1 miljard euro.

Dissident Michail Chodorkovski, die vanuit het buitenland de oppositie in Rusland steunt, liet zich zondag negatief uit over de nieuwe protesten. Volgens de voormalige olietycoon gaat het om ‘provocaties’ van de Russische regering, die het doel hebben om de protestbeweging in diskrediet te brengen.

Onder de betogers van zondag waren verschillende leden van een beweging die zich ‘de nieuwe oppositie’ noemt. Komende zaterdag zal deze beweging demonstreren tegen de economische crisis. De autoriteiten hebben goedkeuring verleend aan deze demonstratie.