Roeiploeg Oxford wint de Boat Race

Foto’s Reuters

Onder strenge beveiliging is zondag op de Theems de 163ste editie van de Boat Race gehouden, tussen de roeiteams van Oxford en Cambridge. De Nederlander Olivier Siegelaar won de prestigieuze race in de boot van Oxford met ruime voorsprong. Het was de tachtigste keer dat de winst in het jaarlijkse roeiduel tussen beide universiteiten naar Oxford ging. Siegelaar, die vorige zomer in Rio de Janeiro olympisch brons won met de Holland Acht, is de vijfde Nederlandse roeier die in Londen aan de start verscheen van de Boat Race. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009, 2010) en Roel Haen (2012) gingen hem bij Oxford voor. Jasper Holst (2015) was de enige Nederlander ooit in de ‘lichtblauwe’ boot van Cambridge.

Aan de befaamde race ging enige consternatie vooraf. In de buurt van het startpunt werd een dag eerder een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom nabij Putney Bridge kon zondagmiddag veilig worden verwijderd.

De beveiliging van de race was zondag extra streng vanwege de aanslag twee weken geleden bij het parlementsgebouw in Londen. (NRC)