Premier Theresa May zou ‘een oorlog overhebben’ voor Brits Gibraltar

De al eeuwenlang voortdurende ruzie tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk over Gibraltar is opnieuw opgelaaid. Aanleiding is ditmaal de positie van dit zuidelijke puntje Brits territorium op het Iberisch Schiereiland in het post-Brexit-tijdperk. Premier Theresa May zou er „een oorlog voor overhebben” om Gibraltar bij het Verenigd Koninkrijk te houden, zei een partijgenoot dit weekeinde.

In de vorige week uitgelekte uitgangspunten van de Europese Unie voor de Brexit-onderhandelingen staat dat een akkoord pas zal gelden voor Gibraltar als Madrid en Londen daarover overeenstemming hebben. En dat is tegen het zere been van May. Volgens Michael Howard, oud-voorzitter van de Conservatieve Partij, is ze bereid ver te gaan om het Britse territorium te verdedigen.

May zou niet uitsluiten dat ze maatregelen neemt die gelijk zijn aan de acties die premier Margaret Thatcher ondernam om de Falklandeilanden in 1982 te beschermen tegen Argentijnse inmenging. „35 jaar geleden liet een andere premier haar troepen de halve wereld afreizen om de vrijheid van een andere kleine groep van het Britse volk te verdedigen tegen een ander Spaanstalig land. Ik ben er zeker van dat onze huidige premier dezelfde standvastigheid toont ten aanzien van de mensen op Gibraltar.”

De Britse minister van Defensie Michael Fallon zei vorige week al dat Gibraltar „volledige bescherming geniet”. Gibraltar stemde in 2002 massaal (99 procent) tegen het idee om deels onder de Spaanse vlag te vallen. Het land sprak zich bij het Brexit-referendum afgelopen juni wel in grote meerderheid uit tegen het verlaten van de EU. (NRC)