Poging aanslag: levenslang voor Duitse moslimextremist

Marco G. liet in 2012 een sporttas met een zelfgemaakte bom achter op het perron van het station in Bonn.

Marco G. in de rechtszaal waar hij maandag tot levenslang werd veroordeeld.
Marco G. in de rechtszaal waar hij maandag tot levenslang werd veroordeeld. Foto Federico Gambarini / DPA

Een moslimextremist die ruim vier jaar geleden een mislukte aanslagpoging deed, moet van de rechter in het Duitse Düsseldorf levenslang de gevangenis in. Dat melden Duitse media.

De bekeerling Marco G., nu 29 jaar, liet op 10 december 2012 een sporttas met een zelfgemaakt explosief achter op het perron van het treinstation in Bonn. De bom - gemaakt van gaspatronen, explosief poeder, een wekker en batterijen - ging niet af. Als de bom wel was ontploft, was de kracht van de explosie volgens experts te vergelijken geweest met de aanslagen in Madrid in 2004.

Zware schuld

Volgens de rechter is het vergrijp dermate ernstig, dat Marco G. niet na vijftien jaar in aanmerking komt voor vroegtijdige vrijlating. Normaal gesproken is dat wel het geval bij levenslang gestraften in Duitsland.

De verdediging had vrijspraak gevraagd voor G., omdat er geen ontstekingsmechanisme op de bom zat. Er zou sprake zijn geweest van een nepbom. De rechter ging niet mee in dat betoog en veroordeelde G. voor poging tot moord. Samen met drie andere raciaal-islamitische verdachten werd G. ook schuldig bevonden aan het vormen van een terroristische organisatie en het beramen van een moordcomplot.

Die laatste veroordeling betreft een plan dat het viertal had opgevat om de leider van een regionale rechtse politieke partij dood te schieten. De drie medeverdachten van G. kregen in die zaak tussen de negenenhalf en twaalf jaar cel.