Piraten kapen Indiaas schip voor kust Somalië

Het is de tweede kaping op deze locatie sinds 2012. De vorige kaping vond in maart plaats.

Eyl
Eyl Ben Curtis/AP

Piraten hebben voor de kust van Somalië een Indiaas schip gekaapt en de elf bemanningsleden gevangen genomen. Dat melden AP en Reuters op basis van verschillende antipiraterij-agentschappen in de regio.

Het schip voer van Dubai naar Bosaso, ook in Somalië. De kapers zouden losgeld willen voor de bemanning en nu onderweg zijn naar Eyl in Noord-Somalië.

De locatie van Eyl in Somalië:

In maart werd er - tot grote verbazing van de internationale scheepvaartwereld - ook al een schip gekaapt voor de kust van Somalië. Dat was de eerste tanker die door piraten werd overgenomen sinds 2012. Toen was piraterij een groot probleem voor de kust van Somalië, maar de laatste jaren leek de rust teruggekeerd. Piraterij, dat overal ter wereld afnam, zou nu vooral spelen rondom Indonesië en aan de westkust van Afrika. Wel bleven de wateren rond Somalië een risicogebied, stelde het Internationaal Maritiem Bureau (IMB).

Volgens Reuters leeft de piraterij rond Somalië echter mogelijk weer op omdat lokale bewoners in toenemende mate geïrriteerd zijn over buitenlandse vissersschepen. Die zouden de wateren rond het land steeds meer leegvissen, waardoor vissers uit Somalië in de problemen komen.

Lees ook deze dataproductie van NRC uit 2016 over piraterij: Oost-Afrika is uit, Zuidoost-Azië is in