Nu nog beter beveiligd: het 50-eurobiljet

Bankbiljetten Het meest vervalste eurobiljet krijgt een nieuw uiterlijk, om vervalsing te voorkomen en simpelweg omdat het kan.

Foto Reuters

Het populairste eurobankbiljet gaat op de schop: vanaf dinsdag komt het nieuwe biljet van 50 euro uit pinautomaten. Het moet uiteindelijk de 9 miljard briefjes in omloop vervangen. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB), die de biljetten uitgeeft, is dat nodig om vervalsers voor te blijven: in de tweede helft van 2016 werden er ruim 350.000 valse eurobiljetten in beslag genomen. De meeste daarvan (42,5 procent) waren briefjes van 50. Ter vergelijking: er zijn ruim 19 miljard echte eurobiljetten in omloop.

De oude en nieuwe voorkant van het briefje van €50:

 
De voorkant van het oude (links) en nieuwe (rechts) 50 euro-biljet

De biljetten worden ook vernieuwd gewoon omdat het kan: sinds de invoering van de euro in 2002 zijn er veel beveiligingstechnieken bij gekomen, en die zijn al toegepast op de nieuwe briefjes van 5, 10 en 20 euro. Daarmee zijn de populairste doelwitten voor vervalsers aangepakt: de minder gebruikte biljetten van 100, 200 en 500 euro vormden vorig jaar samen zo’n 15 procent van alle vervalste eurobiljetten. Die zijn de komende jaren aan de beurt: eind 2018 komen er nieuwe briefjes van 100 en 200. Het biljet van 500 euro wordt sinds een jaar al niet meer verspreid, omdat het volgens de ECB vooral wordt gebruikt voor witwassen, drugshandel en terroristische activiteiten.

De oude en nieuwe achterkant van het briefje van €50:

 
Achterkant van het oude (links) en nieuwe biljet van 50 euro

De ECB blijft ook nog oude vijftigjes verspreiden: er ligt nog een voorraad nieuwe en gebruikte biljetten van de eerste lichting, en die moet eerst op. Om veiligheidsredenen wil de bank niet zeggen hoeveel. Vergroot dat niet het risico op vervalsing? „Nee, want die kans is sowieso vrij klein”, zegt een woordvoerder. Het oude briefje zal „tot in de verre toekomst” gebruikt kunnen worden als betaalmiddel, en het is tot in de eeuwigheid in te wisselen bij centrale banken in de eurozone.

Hoe kun je de echtheid van het nieuwe briefje controleren?